Uitspraak Muller tijdelijk van internet gehaald

De uitspraak van de Rotterdamse kort gedingrechter over de boete die Spyker-baas Victor Muller moet betalen wegens handel met voorkennis (€ 96.000), is door de centrale redactie van rechtspraak.nl tijdelijk van internet verwijderd. De redactie dacht dat er een fout was gemaakt bij het anonimiseren van de uitspraak, nadat Het Financieele Dagblad met naam en toenaam over de zaak publiceerde. Na controle is de uitspraak weer online gezet.

Dat zegt woordvoerder Michiel Boer van de Raad voor de Rechtspraak. Volgens Boer bleek bij de controle van de uitspraak dat er geen fouten waren gemaakt bij het anonimiseren.

Het Financieele Dagblad meldde vorige week dat de Rotterdamse rechter een verzoek van de advocaat van Muller om de uitspraak van de site te halen, zou hebben gehonoreerd. Die conclusie is onjuist, zegt Boer.

De woordvoerder wijst er op dat het soms mogelijk is om de naam van een persoon te koppelen aan een rechterlijke uitspraak. Volgens hem is dat gebeurd bij de uitspraak in de zaak Muller. "Personen kunnen soms worden herleid door bepaalde gegevens te combineren. Het is vervolgens de eigen verantwoordelijkheid van het betreffende medium om de naam van die personen wel of niet voluit in de krant te noemen."

Hendrik Jan Biemond, de advocaat van Muller, was niet bereikbaar voor commentaar.

    | Mail de redactie | Print