Van Hal Scheffer 27 november voor de rechter

De rechtszaak tegen Monique van Hal Scheffer, de Haagse advocate die eerder dit jaar werd aangehouden op verdenking van miljoenenfraude, begint op 27 november aanstaande met een regiezitting. Dat laat het Openbaar Ministerie in Den Haag desgevraagd weten. De advocate wordt oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte ten laste gelegd.

Van Hal Scheffer werd begin juni aangehouden, nadat een advocaat-stagiaire had ontdekt dat haar baas cliƫnten meer liet betalen dan eigenlijk zou moeten. Ze lichtte de deken in, waarop een onderzoek begon.

Daaruit bleek dat Van Hal Scheffer met behulp van vervalste brieven en verklaringen van onder meer de Raad van State geld van woningcorporaties in eigen zak zou hebben gestoken. Ze zou documenten zodanig hebben gemanipuleerd dat de woiningcorporatie dacht dat het voorschotten of depots moest overmaken. Casade uit Waalwijk deed aangifte. De woningcorporatie is mogelijk voor 3 miljoen euro gedupeerd.

Begin juli pleegde de echtgenoot van de advocate zelfmoord. Jos van Hal Scheffer schoot zichzelf door het hoofd en werd een dag later gevonden in de bossen bij Zeist. Hij was lid van de Provinciale Staten voor de PVV, maar legde die functie neer toen naar buiten kwam dat zijn vrouw verdacht werd van fraude.

Van Hal Scheffer zat na haar aanhouding anderhalve week in voorarrest. Ze mocht daarna haar rechtszaak op vrije voeten afwachten. Haar advocatenkantoor is op 19 juli failliet verklaard, het personeel is op dezelfde dag ontslagen.

Klik hier voor het faillissementesverslag

    | Mail de redactie | Print