Vijf jaar cel geëist tegen oud-Loyens & Loeff-partner om miljoenenfraude

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat voormalig Loyens & Loeff-fiscalist en partner René V. vijf jaar de cel in wegens miljoenenfraude bij vier goede doelen stichtingen. Tegen zijn zakenrelatie Peter G. werd woensdag in de rechtbank in Den Bosch twee jaar gevangenisstraf geëist, meldt het OM in een nieuwsbericht.

Volgens het OM hebben de verdachten in totaal 8,6 miljoen euro verduisterd en valsheid in geschrift gepleegd. Zij vormden zo’n tien jaar geleden de besturen van vier goede doelen stichtingen. Hoofdverdachte V. trad steeds op als bestuursvoorzitter, de medeverdachte als secretaris en penningmeester. De twee worden ervan verdacht dat zij in de periode 2008-2013 de stichtingen met behulp van valse facturen miljoenen aan vergoedingen lieten uitbetalen voor de uitgevoerde bestuurswerkzaamheden. Dit liep op tot 8,6 miljoen euro, berekende de FIOD.

V. zou op deze manier ruim zesenhalf miljoen euro hebben verdiend; hij factureerde bovendien vanuit Loyens & Loeff. De omschrijvingen op de facturen zouden opzettelijk vaag zijn gehouden, zodat de belastingdienst en andere derden of bestuursleden de facturen niet op juistheid konden controleren. De medeverdachte declareerde ruim twee miljoen euro vanuit zijn eigen BV. “V. werd door zijn hoge omzet uit de stichtingen door zijn werkgever met rust gelaten en kon intussen mooie nieuwe projecten scouten en reisjes maken naar Afrika op kosten van de stichtingen,” zei de officier van justitie woensdag op zitting.

Nadat de fraude was uitgekomen en de banden met V. waren verbroken, betaalde Loyens & Loeff in 2014 miljoenen euro’s om de benadeelde stichtingen te compenseren.  

Het OM heeft naast de celstraffen geëist dat V. 7,5 miljoen euro terugbetaalt aan de staat. Ook zouden hij en de medeverdachte geen bestuursfuncties mogen vervullen.

De rechtbank doet op 28 september uitspraak

 

 

    | Mail de redactie | Print