Abma Schreurs Advocaten failliet

Abma Schreurs Advocaten in Purmerend is dinsdag failliet verklaard. Dit bevestigt een notaris-partner van Abma Schreurs Notarissen, nadat een dag voor het faillissement een bericht op de kantoorwebsite was verschenen. De boodschap: ‘De advocaten en notarissen van Abma Schreurs hebben besloten om hun samenwerkingsverband te beëindigen.’

Door Joris Rietbroek

Het faillissement van de recent hernoemde B.V. Xasa werd dinsdag uitgesproken door de rechtbank in Haarlem. Marcel Groenewegen (CMS) is aangesteld als curator. Over de aanleiding is nog niets bekend. Bij het nog negen advocaten tellende kantoor was woensdag niemand bereikbaar voor nader commentaar.

Halverwege het vorige decennium telde Schreurs & Van Duijn Abma Van Eeuwijk – zoals het kantoor toen nog heette – dertig advocaten. In 2008 bleek dat het kantoor in enkele jaren tijd veel jongere, ambitieuze advocaten was kwijtgeraakt. Het aantal vestigingen slonk van vier naar één; het huidige kantoor in Purmerend. Het nu in de haast opgeheven samenwerkingsverband Abma Schreurs Advocaten Notarissen bestond sinds juni 2012, toen het notariaat van Abma Schreurs fuseerde met Van Erp Notarissen in Amsterdam en Hofstee & van Erp Notarissen, toen in Monnickendam.

Het samenwerkingsverband bestond feitelijk twee afzonderlijke ondernemingen, aldus notaris Martien Hofland. Met het notariaat gaat het zeer goed, wil hij benadrukken: er werken vijf notarissen en elf kandidaat-notarissen op kantoren in Purmerend, Hoorn, Volendam en Amsterdam-Noord.

“Wij hoorden pas kort van tevoren dat er moeilijkheden waren op het advocatenkantoor,” zegt Hofland gevraagd naar het bericht op de kantoorwebsite. “Hierop besloten we snel naar buiten te komen met het nieuws dat de samenwerking eindigt, maar dat Abma Schreurs Notarissen blijft voortbestaan. Voor ons en voor onze cliënten verandert er niets.”

Hofland wil niets kwijt over de aanleiding van het faillissement van de advocatentak – ‘ik laat het aan hen om dit toe te lichten’ –, al zegt hij terloops dat er ‘veel pech’ is geweest. 

Update 2/5: curator Groenewegen meldt desgevraagd nog niets te kunnen zeggen over de oorzaak van het faillissement. De eerste prioriteit ligt bij het veiligstellen van de cliëntenbelangen, zegt hij.

 

    | Mail de redactie | Print