• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • PKIsigning
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Meesterchef Reinier Ensink: ‘Eten is het prettigste platform om te netwerken’

23 oktober 2019 door Advocatie Redactie

Reinier Ensink-300

Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. Reinier Ensink, partner bij Mark Advocaten in Breda, maakt volgens zijn vrouw van elke maaltijd ‘een feestje’. Daarbij laat hij zich inspireren door smaken uit de hele wereld. Maar er zijn wel grenzen. “Van dat eendenhartje hoefde ik niet te kokhalzen, maar ik zou het niet snel zelf bereiden.”

Door Patricia Jacob

Reinier Ensink, advocaat gespecialiseerd in huur- en bestuursrecht, is geboren in Hong Kong en heeft Nederlands, Duits, Italiaans én Indonesisch bloed door zijn aderen stromen. Zijn reislustige vader, ooit werkzaam voor een internationale handelsonderneming, en zijn moeder lieten hem van jongs af aan uiteenlopende smaken proeven. “Daar heb ik later profijt van gehad. Als kind namen ze me al mee om Singapore noodles te eten. Inmiddels eet ik bijna alles.”

Pizza, paella, rucola-stamppot met blauwaderkaas. Ensink vindt het allemaal even lekker. Een voorkeur voor één specifieke keuken heeft hij dan ook niet, hoewel hij van de Zuid-Europese keukens het minst heeft met de Griekse. “Daar ligt mij iets te veel nadruk op vlees.” Op vakantie negeert hij ‘zaken als Kees Kroket’ en eet hij lokaal, zoals laatst toen hij in Ghana was, waar zijn vrouw tijdelijk verblijft als tropenarts-in-opleiding. “Ieder restaurant biedt continental food – gebakken rijst en kip – en Ghanees eten aan. Populair zijn kleverige ‘ballen’ van yam (fufu) en van cassave en gefermenteerde mais (banku). De Ghanezen eten die ballen met gekruide soep. Fufu en banku vind ik niet zo, maar die soep kan ik nog wel een keer nuttigen.”

Zijn meest memorabele culinaire ervaring had hij in Beijing. Ensink was daar in 2006 om zijn vader te verwelkomen, die met een vriend in een oldtimer van Amsterdam naar Beijing was gereden. Een zakenrelatie van zijn vader nam hen toen mee naar hét pekingeendrestaurant van de stad. “Een gigantische zaak met zo’n zestig tafels. Alle gasten hadden een tijdslot van anderhalf uur. We begonnen met megamooi, zacht eendenvlees, flensjes erbij, hoisinsaus. Als delicatesse kwam daarna de rest van de eend op tafel. Zo at ik een gefrituurd eendenhartje en eendenvoetjes, van die zwemvliezen. Van dat hartje hoefde ik niet te kokhalzen, maar ik zou het niet snel zelf bereiden.”

Beef Wellington en Brabantse worstenbroodjes
Liever staat hij in de keuken om een van zijn specialiteiten te maken: beef Wellington. “Rosé gaar vlees, daaromheen mosterd, paddenstoelen, ham, en ten slotte het deegkorstje. Een zwaar gerecht, meestal serveer ik het met een lichte salade.” In het weekend pakt hij uit, maar door de week kiest hij voor iets makkelijks dat ‘lekker, voedzaam en gezond’ is. Zo maakt hij voor vanavond een risotto met pompoen uit eigen tuin. Af een toe tovert hij een snack tevoorschijn, Brabantse worstenbroodjes bijvoorbeeld. “Worstvlees maken, deeg kneden. Mijn kantoorgenoten waren er enthousiast over.”

Is hij aan het koken, dan waant hij zich op een andere planeet. “Ik word dan losgekoppeld van de dagelijkse bezigheden in mijn werk en de toestand in de wereld. Mijn focus ligt volledig op het maken van iets lekkers. Tijdens het koken kijk ik ernaar uit om het eten te proeven. Eten er anderen mee, dan verheug ik me al op hun oh’s en ah’s bij het eten. Het geeft me voldoening als ik aan tafel zit en zie dat mensen van mijn eten genieten.”

Snackmenu
WorstenbroodjesEnsink heeft de liefde voor koken van zijn moeder meegekregen. Op culinair vlak had zijn moeder veel geleerd van haar schoonmoeder. “Mijn opa en oma van vaderskant hebben in Ethiopië, Soedan en Kenia gewoond. Mijn oma heeft daar geleerd om met weinig middelen iets lekkers te maken.” Toen hij op kamers ging, kreeg hij van zijn moeder een boek met handgeschreven recepten. Haar recept voor babi ketjap gebruikt hij nog steeds geregeld.

Maar sinds hij met zijn oude hockeyteam bij een kookclub onder leiding van chef-kok Valentijn Bogaers zit, is zijn repertoire aanmerkelijk uitgebreid. Om de zes weken komen de vrienden bij elkaar. De ene keer om te golfen, de andere keer om samen een viergangendiner te maken. Meestal stelt Bogaers het menu samen, soms komen ze zelf met suggesties. “Het Thaise en Indonesische menu waren een succes en wij grapten al een aantal weken over een ‘snackmenu’. Toen lagen daar ineens recepten voor culinair bereide cafetariasnacks en maakten we zelf vlammetjes, biologische frikandellen en Limburgs zoervleis met friet. Superleuk!”

Netwerkontbijt
Volgens zijn vrouw maakt hij van elke maaltijd ‘een feestje’. Eten is voor hem dan ook veel meer dan ‘een manier om de dagelijks benodigde voedingsmiddelen binnen te krijgen’. Hij ziet het vooral als ‘een sociaal iets’. “Eten voedt – als je het goed doet – én verbindt.” Zo herinnert hij zich nog goed hoe twee oud-collega’s nader tot elkaar kwamen nadat hij ze bij hem thuis had uitgenodigd. “Op neutraal terrein, rond een coq-au-vin, liet ik ze praten over wat hen dwarszat. Na een stroef begin, werd het toch nog gezellig. Daarna was de situatie werkbaar.”

Eten is voor hem eveneens ‘het prettigste platform om te netwerken’. Regelmatig luncht hij met makelaars, notarissen en andere personen die potentiële cliënten voor zijn vastgoedpraktijk hebben. Zulke ‘doorverwijzers’ komt hij ook iedere vrijdagochtend tegen bij zijn netwerkontbijtclub BNI Socrates. “Onze slogan: een goede maaltijd brengt goede mensen samen. Naar verluidt is dat een quote van Socrates.”

Niet alleen in zakelijke situaties is ‘de maaltijd dienend aan het samenzitten aan tafel’. Ook privé ervaart hij dat op die manier. “Zitten mijn vrouw en ik aan tafel, dan nemen we de dag door en kletsen we bij. Vooral als ze een week nachtdienst heeft gehad en we elkaar weinig hebben gezien, nemen we daar de uitgebreid de tijd voor. Ik pak dan uit met een driegangendiner. Vooraf bijvoorbeeld een doperwtenmousse met ossenworst, coquilles en macadamia’s. Kaas en port na en vervolgens een potje Yahtzee of Kolonisten – veel gezelliger dan voor het scherm zitten.”

Filed Under: Actueel

Vorige artikel
Belemmering voor Brits-Nederlandse advocaat in spe door Brexit: 'Mijn situatie is uitzonderlijk'
Volgende artikel
Freshfields overweegt torenhoge boetes voor partners die zich misdragen

Primary Sidebar

Topvacatures

Advocaat-medewerker Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht (3-6 jaar ervaring) Rotterdam

Advocaat medewerker Vastgoed- & Huurrecht

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Nieuwe Uitdaging bij… bureau Brandeis, Van der Feltz advocaten en NautaDutilh

  • Prinsjesdag 2025: aandachtspunten voor de advocatuur

  • Gepensioneerde notarissen in de clinch met pensioenfonds

  • Namen en uren van advocaten blijven geheim in Wob-procedure

  • Advocaat Peter Langstraat stopt met praktijk, maar blijft betrokken bij MH17

Recente berichten

  • MILE versterkt juridisch onderwijs in Maastricht
  • Notaris in erfstrijd: rechter moet knoop doorhakken over uitbetaling erfenis
  • Zesde jaar op rij zorgen over rechtsstaat: rapport benadrukt noodzaak tot versterkt optreden
  • Nieuwe Uitdaging bij… bureau Brandeis, Van der Feltz advocaten en NautaDutilh
  • Digitaal identificeren onder de WWFT: van verplichting naar strategische noodzaak

Recente reacties

    Archieven

    • september 2025
    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×