Advocaat Derk Wiersum geliquideerd in Amsterdam

Strafrechtadvocaat Derk Wiersum is woensdagmorgen doodgeschoten, bij zijn huis in de wijk Buitenveldert in Amsterdam. Een uur na de schietpartij bevestigde de politie zijn overlijden. Hij was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces tegen de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi.

De politie in Amsterdam kreeg rond half acht 's morgens een melding van schoten aan de Imstenrade in Buitenveldert. De schutter is te voet gevlucht: volgens getuigen gaat het om een in het zwart geklede jonge man van 16 tot 20 jaar. Hij is nog voortvluchtig.

Begin vorig jaar werd ook de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam, een week nadat bekend werd dat B. kroongetuige was geworden voor justitie. B. was betrokken bij meerdere liquidaties door de criminele organisatie van Ridouan Taghi, die hij van binnenuit kent.

Volgens bronnen van het Parool werd Wiersum al langere tijd bedreigd vanwege zijn bijstand aan B., maar wilde hij zelf geen beveiliging. Wel surveilleerde de politie vaker in zijn buurt en werd hij samen met zijn cliënt B. in de rechtbank afgeschermd tijdens zittingen.

De 44-jarige Wiersum studeerde rechten in Groningen en was sinds 2003 strafrechtadvocaat. Hij legde zich toe op de zware en georganiseerde misdaad. Ook stond hij verdachten in gewelds-, zeden- en witwaszaken bij, evenals cliënten in internationale kwesties; Wiersum was gespecialiseerd in overleveringszaken.

Sinds maart dit jaar voerde hij zelfstandig kantoor in Amsterdam. Van 2003 tot en met 2014 werkte hij bij Van Gessel Wiersum Jonge Vos Hammerstein. Van eind 2014 tot en met 2017 voerde hij een kantoor met collega Bart Stapert. Zij namen aanvankelijk samen de verdediging van Nabil B. op zich. Na de moord op diens broer stopte Stapert als advocaat om rechter te worden.

Wiersum was tevens verbonden aan de stichting Dutch & Detained, die juridisch advies geeft aan Nederlanders die in het buitenland zijn gedetineerd. Ook was hij actief als rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Hoe zeldzaam ook: het is niet de eerste keer dat een strafrechtadvocaat met cliënten geliëerd aan het Amsterdamse criminele circuit wordt geliquideerd. Op 31 oktober 2005 werd advocaat Evert Hingst doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. Hij stond onder meer topcrimineel John Mieremet bij en werd op gegeven moment zelf verdacht van witwassen. Er is tot op heden niemand veroordeeld voor deze liquidatie. 

 

    | Mail de redactie | Print