Advocatie

27 mei 2008

Uit het Jaarverslag 2007 van de Nederlandse Orde van Advocaten blijkt dat in 2005 21,2% van de advocaten niet voldeed aan de verordeningen, de papieren onvolledig invulde of helemaal niet reageerde. In 2006 is dat percentage teruggelopen tot 15,6%. Advocaten laten vooral steken vallen bij de Permanente Opleiding. De Orde relativeert de cijfers - die dit jaar voor het eerst zijn gepubliceerd - en het ministerie van Justitie houdt de boel 'nauwlettend' in de gaten.

Lees meer...
27 mei 2008

Joost Tonino, de oud-officier van justitie, maakt de overstap naar de advocatuur. Hij is voor zichzelf begonnen in een specifieke tak van de strafrechtadvocatuur. "Ik word een lawyers' lawyer." Een kort vraaggesprek.

Lees meer...
21 mei 2008

De Limburgse advocaat André Beckers gaat in cassatie tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam waarin wordt geoordeeld dat de doorbreking van het verschoningsrecht in een witwaszaak jegens hem gerechtvaardigd is. Justitie kan de documenten van de advocaat pas bestuderen als ook de Hoge Raad de inbeslagname goedkeurt.

Lees meer...
20 mei 2008

Haarlemse advocaten die weigeren de formulieren te gebruiken voor het elektronisch aanbrengen van zaken, krijgen hun papieren binnenkort "onherroepelijk terug, met alle risico's van dien voor de zaak die de advocaat behartigt". Dat zegt Esther Pikavet van de rechtbank Haarlem in het Jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak. Zij wil geen inzicht geven in precieze omvang van de groep weigeraars, maar het zijn er "velen".

Lees meer...
13 mei 2008

"Verdachten worden ook de dupe van redeneerfouten van de eigen advocaat." Dat zegt Ton Derksen, auteur van het onlangs verschenen boek Het OM in de fout. In een volgend boek - werktitel Het Zwartste Scenario - zal hij ook de rol van advocaten belichten, belooft hij.

Lees meer...
07 mei 2008

Google eens het woord "nepadvocaten", en je krijgt 33.100 hits. Bovenaan de resultaten vraagt de zoeksite nog braaf: "Bedoelde u 'topadvocaten?" Niet echt. Vorige week stelde deken Willem Bekkers van de Nederlandse Orde van Advocaten dat er in Nederland steeds vaker nepadvocaten actief zijn.

Lees meer...
06 mei 2008

"Het is Kafka in de polder!" Maurice de Hond heeft zijn oneliners paraat in de Debat-arena van het Bevrijdingsfestival op het Museumplein in Amsterdam. Zijn tegenstander is professor Ybo Buruma. Vanuit hun overtuiging verdedigen of bevechten ze de stelling: de rechter heeft altijd gelijk in een democratische rechtsstaat. Lees meer...