Advocatie

26 mei 2010

De advocaat die een dikke ton hush money betaalde aan een cliënte waarmee hij ook een seksuele relatie had, mag dat bedrag niet aftrekken als bedrijfskosten. Hij voerde het bedrag op ter voorkoming van imagoschade. Ook in hoger beroep haalde de raadsman bakzeil bij de belastingrechter.

Lees meer...
26 mei 2010

De gezamenlijke rekening van advocaten en andere dienstverleners die het Lehman Brothers faillissement afwikkelen, nadert de één miljard dollar. Dat meldt de Wall Street Journal deze week. De krant baseert zich op documenten die vorige week werden ingediend bij de U.S. Bankruptcy Court in Manhattan. Het wordt een dure grap. Houthoff Buruma snoept mee.

Lees meer...
26 mei 2010

Logo voxiusWe zitten in het kantoor van Michiel Dams, de General Counsel van Gamma Holding, een beursgenoteerde producent van innovatief textiel, variërend van proces- en transportbanden en filterproducten tot aan zeildoek, matrastijk en Afrikaanse stoffen. "We houden de aandeelhoudersvergadering dit jaar voor het eerst in Helmond, onze vestigingsplaats. Daarvoor kozen we steeds voor Amsterdam. Zeker, kostenoverwegingen speelden een rol."

Lees meer...
19 mei 2010

De van fraude verdachte advocaat Gabri de Hoogd - hij werd vorige maand vrijgesproken in een omvangrijke fraudezaak vanwege een blunderend OM - voert praktijk op Aruba. Hij is er zelfs secretaris van de Arubaanse Orde van Advocaten, ondanks de nog lopende strafzaak tegen hem. Vorig jaar eistte het OM twee jaar cel tegen De Hoogd voor stelselmatige faillissementsfraude ter waarde van € 9 miljoen.

Lees meer...

19 mei 2010

Vorige week reflecteerden verschillende advocaten uit de financiële- en overnamepraktijken in besloten kring over de rol die de advocatuur gespeeld heeft bij het ontstaan van de kredietcrisis. Meer aandacht voor ethiek is de uitkomst daarvan. Deken Jan Loorbach reflecteert: "Er zijn wel idiote producten op de markt gekomen, en dat moet in de analyse met de advocaten aan de orde zijn geweest. De vraag is dan: hadden die niet moeten whistleblowen?"

Lees meer...
19 mei 2010

Welke partijen willen de OV-chipkaart anoniem maken? En welke partijen willen continu persoonlijke gegevens van onverdachte Nederlanders registreren? Over deze en aanverwante vragen heeft Bits of Freedom een stemwijzer voor digitale vrijheid ontwikkeld. Op de website www.digitalevrijheidswijzer.nl is sinds 17 mei in één oogopslag te zien welke partijen zich sterk maken voor digitale vrijheid.


Lees meer...
12 mei 2010

Het OM kreeg twee weken geleden flink op haar donder van de rechtbank Groningen. In een grootschalige fraudezaak tegen zes verdachten - waaronder een voormalige advocaat - heeft het OM jarenlang gebruik gemaakt van onterecht verkregen geheimhoudersmateriaal. Verschoningsrecht "ernstig geschonden". OM niet-ontvankelijk.

Lees meer...
12 mei 2010

Britse Bedrijfsjuristen omzeilen in toenemende mate de advocatuur bij het inwinnen van juridisch advies. Dat blijkt uit The looking glass report van het Britse onderzoeksinstituut Winmark. Voor het onderzoek werden 81 general counsel ondervraagd. Bedrijven willen in toenemende mate "quick, informal and cost-effective access to advice", aldus The Law Gazette.

Lees meer...
12 mei 2010

De Amsterdamse deken Germ Kemper was vorige week met een delegatie van stichting Advocaten voor Advocaten in de Syrische hoofdstad Damascus om zich hard te maken voor advocaat al-Hassani, die vijftien jaar cel riskeert voor zijn werk als voorzitter van de Syrische mensenrechtenorganisatie Swasiah. De delegatie kreeg hem via een tolk 1 minuut te spreken, over de telefoon. "Ik vond het buitengewoon de moeite waard. Vooral omdat al-Hassani in die ene minuut aan ons doorgaf dat hij heel somber en teneergeslagen was geweest, en een opkikker van jewelste had gekregen door ons bezoek."

Lees meer...
06 mei 2010

Legal InsolveVanaf deze week starten we met een nieuwe maandelijkse, door Legal Insolve gesponsorde rubriek: het Faillissement van de Maand. In de rubriek besteden we aandacht aan de achtergronden van een actueel faillissement en het werk van curatoren. We trappen af met Kroymans. Dat ging in maart 2009 failliet, maar vorige week werd bekend dat Kroymans een fiscale schuld heeft van bijna € 55 miljoen. Curatoren Frits Kemp (Fort Advocaten) en Cees de Jong (Van Benthem & Keulen) onderzoeken de zaak, die Kemp vergelijkt met een "ingewikkeld, maar interessante puzzel". Eén ding weet hij zeker: "Die schuld van 54,8 miljoen, dat wordt méér."

Lees meer...

Pagina's