De 5000ste: Maurice Joppe, geen dertien in een dozijn

Hij is geen dertien in een dozijn-geval, zoveel is duidelijk, de 5000ste advocaat van Amsterdam. Maurice Joppe studeerde eerst gezondheidstechnologie aan de hts in Arnhem en stapte daarna over naar rechten. Hij studeerde in totaal negen jaar, met dank aan ouders en allerlei (bij)baantjes, waaronder ook werkgroepdocent Romeins Recht aan de Radboud Universiteit. De kersverse advocaatstagiair van Houthoff Buruma: "Er zijn heel veel dingen op mijn pad gekomen, en ik denk dat ik daar nu voordeel van heb."

Hij kreeg een speciaal welkom en boeken van de Amsterdamse deken Germ Kemper, schudde de hand van burgemeester Eberhard van der Laan en mocht daarna met alle hoogwaardigheidsbekleders op de foto. Joppe ondergaat het allemaal professioneel, alsof hij het allemaal wel gewend is. Hij is uit de achttien advocaatstagiairs getrokken met een lot, maar is vanuit het perspectief van de organisatoren in zekere zin ook een lot uit de loterij. Niets ten nadele van de overige kandidaten overigens, die zien er ook allemaal zeer representatief uit.

Maar leuk is het wel, een student die niet linea recta op zijn doel is afgegaan, maar een die eerst heeft gezocht en daarna heeft gevonden. Hij denkt dat het in zijn voordeel heeft gewerkt, zowel in termen van een brede - en niet alleen juridische - basiskennis, als ook levenservaring. "Bij dat laatste denk ik vooral aan cli├źntencontacten. Ik denk dat het zeker een pluspunt kan zijn dat ik al wat meer gezien heb dan alleen collegebanken."

Voor wat betreft de brede opleiding denkt Joppe zeker voordeel te hebben van zijn technische achtergrond. Hij gaat bij Houthoff aan de slag in het aanbestedingsrecht, en kreeg in die hoedanigheid al veel bouwtekeningen en bestekbepalingen onder ogen. Die kende hij nog van de hts. Op termijn verwacht hij ook binnen de praktijkgroep zorg van Houthoff het nodige te kunnen gaan doen, al is het daar nu nog niet van gekomen.

Opponent

Hij werd 'ontdekt' door Mary de Gaay Fortman, partner bij Houthoff Buruma. De plaats van handeling: de jaarvergadering van de Nederlandse Juristen Vereniging. Ter gelegenheid van die vergadering uitgebrachte pre-adviezen worden altijd van vraagpunten voorzien door enkele opponenten, waaronder een student. Joppe werd daarvoor gevraagd, en presenteerde zijn vraagpunten in de zaal.

Met kennelijk succes, want De Gaay Fortman stapte na de vergadering op hem af, en de deal was snel beklonken. Ze is nu zijn patroon. "Er was een klik met haar, en nu ook met de collega's." Het aandachtsgebied aanbestedingsrecht is gekozen in overleg met Houthoff. "Maar stel dat ik iets anders had gewild, dan was dat geen probleem geweest."

    | Mail de redactie | Print