De hoogst beloonde General Counsel in de VS: 23 miljoen bij Apple

Apple beloonde zijn General Counsel het afgelopen jaar het ruimhartigst, net als in 2015 overigens. Bruce Sewell mag in totaal rekenen op bijna 23 miljoen dollar van zijn werkgever, waarvan een miljoen dollar aan salaris. ‘De rest’ bestaat uit een aandelenpakket, aldus Bloomberg over een top 30 met hierin de rijkelijkst beloonde General Counsel van de Verenigde Staten.

De top 30 van Bloomberg is samengesteld op basis van gegevens aangeleverd door 500 grootste bedrijven van de VS. Op de tweede plaats volgt Paul Cappuccio van Time Warner, met een kleine 16,3 miljoen dollar. De eerste vrouw staat op plaats drie: Denise Keane verliet eind juni na veertig jaar de tabaksgigant Altria Group (o.a. Philip Morris) en verdiende in haar laatste jaar ruim 11 miljoen dollar. In de top 10 staan verder General Counsel van onder andere The Walt Disney Group, Boeing en Microsoft.

De grootste Amerikaanse bedrijven hebben er kortom miljoenenbeloningen voor over om topjuristen uit de advocatuur aan zich te binden, verhaalt Bloomberg Law. Niet alleen in salaris, maar ook in de vorm van bijvoorbeeld genereuze bonussen, pensioenplannen of aandelenpakketten.

Ter illustratie haalt het magazine Avrohorn Kess aan, die in december 2016 zijn partnerschap bij Simpson Thacher & Bartlett inruilde voor de positie van chief legal officer bij de Travelers Insurance Company. Zijn salaris over die paar gewerkte dagen in 2016 bedraagt 3,257 dollar, zijn totale beloning over 2016 komt uit op…. 8,7 miljoen dollar, onder meer bestaande uit een bonus, drie miljoen in aandelen, een half miljoen in opties en ‘overige compensaties’. Het is ruim vijf miljoen meer dan de gemiddelde profit per partner (PEP) ter waarde van 3,47 miljoen dollar bij zijn oude kantoor. Voor 2017 zal zijn reguliere salaris uitkomen op circa 850.000 dollar.

Overigens worden de genoteerde beloningen in de lijst niet perse jaarlijks geheel uitgekeerd, bijvoorbeeld in het geval van aandelenpakketten of opties. Uiteraard hangt de waarde hiervan vaak sterk samen met de prestaties van het bedrijf.

Klik hier voor de volledige lijst van Bloomberg, met de kanttekening dat de mogelijkheid bestaat dat er in het Amerikaanse bedrijfsleven nog beter betaalde General Counsel rondlopen. De ranking is echter gebaseerd gegevens die door de bedrijven zelf zijn verstrekt. De counsel zelf wilden geen nader commentaar geven.

    | Mail de redactie | Print