Fusie tussen Allen & Overy en O'Melveny & Myers definitief van de baan

Een trans-Atlantische fusie tussen het Britse Allen & Overy en het Amerikaanse O’Melveny & Myers is van de baan. Dit meldt Allen & Overy maandagmiddag op de eigen website. De twee kantoren waren zo’n anderhalf jaar met elkaar in gesprek over een mogelijk samengaan.

In het voorjaar 2018 werd bekend dat de twee kantoren fusiebesprekingen voerden. Uit een fusie zou een trans-Atlantisch advocatenkantoor ontstaan met circa drieduizend advocaten en een jaaromzet van circa 2,8 miljard dollar.

Zover komt het dus niet, blijkt nu. Allen & Overy geeft in de korte verklaring aan dat er weliswaar sprake was van ‘compelling synergies’ tussen de twee kantoren, maar dat de fusiegesprekken toch niet worden voortgezet. “Onze kantoren hebben veel wederzijds respect voor elkaar gekregen en we verwachten nauw contact met elkaar te houden in het kader van dienstverlening aan onze gedeelde cliënten.”

Verder stelt Allen & Overy dat het uitbouwen van zijn Amerikaanse aanwezigheid een van de topprioriteiten blijft. Niet door een fusie kortom, maar door het aantrekken van advocaten en teams afkomstig van andere kantoren, ‘terwijl we open blijven staan voor andere mogelijkheden om in de toekomst een grotere combinatie te kunnen vormen.’ 

O’Melveny laat in een soortgelijk statement nog weten te beschikken over een ‘sterk team in Londen, dat op een andere, doch organische manier’ zal moeten groeien. Het kantoor uit Los Angeles presteerde goed in het afgelopen boekjaar en zag de omzet met 8,5% groeien naar ruim 800 miljoen dollar. De omzet van Allen & Overy nam in 2018-2019 met 5% toe tot 1,63 miljard pond (zo’n twee miljard dollar).

Grillig macro-economisch klimaat
Volgens de Britse website Legal Week spelen het huidige grillige macro-economische klimaat en een sterke wisselkoersschommelingen de voornaamste rollen bij het afblazen van verdere fusieonderhandelingen. Toen de besprekingen begonnen, was een Britse pond nog 1,41 dollar waard. Inmiddels is dit 1,21 dollar. Deze ontwikkeling bemoeilijkte de discussie over zaken als de waardering van beide bedrijven en hun toekomstige financiële integratie. 

En dat terwijl het management van beide kantoren al besprekingen had gehouden in Londen, Frankfurt en Singapore, waar men het op hoofdlijnen al eens raakte over bijvoorbeeld een nieuwe naam en de structuur van een nieuw te vormen combinatie. Naar verluidt waren de Allen & Overy-partners moeilijker te overtuigen. “Het gaat om een enorme strategische beslissing met vele belangen, waarbij het bijna onmogelijk is om iedereen te overtuigen en in dezelfde richting te laten bewegen,” aldus een anonieme Allen & Overy-partner tegen Legal Week.

 

    | Mail de redactie | Print