Houthoff en Linklaters adviseren bij overname DELA ‘uit solidariteit’

Uitvaartcoöperatie DELA heeft bekendgemaakt ‘uit solidariteit’ Yarden Uitvaartorganisatie over te willen nemen. Met Yarden gaat het al langer niet goed, waardoor de organisatie op zoek is naar een ‘sterke partij’ ter overname van haar activiteiten. Houthoff en Linklaters voorzien de overnamepartners van juridisch advies.

DELA neemt de verzekeraar, het uitvaartbedrijf en alle onderliggende organisaties en deelnemingen over. Yarden verkeert al langer in financiële problemen door de aanhoudende lage rente en de financiële verplichting voor 390.000 pakketpolissen. Afgelopen zomer is op aandringen van De Nederlandsche Bank al een herstelplan doorgevoerd. De overname biedt Yarden financiële stabiliteit en creëert ruimte voor meer inflatiebescherming.

Linklaters adviseert DELA bij de voorgenomen overname, met een team geleid door partner Jan Willem de Boer en verder bestaande uit Mariken van Esch, Niki van Kessel, Guido Portier, Jos van Boeijen, Bas Jennen en Leonard van den Ende. Vanuit Linklaters Brussel werken partner Gerwin van Gerven en medewerker Lodewick Prompers mee aan de transactie. Houthoff staat aan de zijde van Yarden en diens aandeelhouders, met advies afkomstig van Willem de Nijs Bik (lead partner), Hein Vencken en Daniël Stuijt.

Met de overname krijgt DELA er een groot aantal uitvaartcentra en crematoria bij. In de nieuwe situatie kunnen de Yarden-leden volgens een persbericht van beide partijen rekenen op ‘financiële stabiliteit en ontstaat ruimte voor meer inflatiebescherming en winstdeling voor leden’.

In het bericht onderstreept DELA solidariteit als motivator voor de overname. “Ik ben er trots op dat onze solidariteitsgedachte - ‘Draagt Elkanders Lasten’ - springlevend is,” aldus algemeen directeur Edzo Doeve. “De gedachte achter deze overname is dat een sterk collectief een verzwakt collectief helpt, zodat er één nog sterker collectief ontstaat.”

Als de toezichthouders de voorgenomen overname goedkeuren, is Yarden vanaf begin 2020 officieel onderdeel van DELA. Voor de samenvoeging en integratie neemt DELA ruim de tijd: uiterlijk in 2022 moeten deze zijn afgerond. De verwachting is dat er bij Yarden banen zullen verdwijnen, vooral op het hoofdkantoor in Almere.

    | Mail de redactie | Print