Legal Woman of the Year 2017 Janneke Mulder: ‘We moeten aan conflictreductie doen’

Advocaat en mediator Janneke Mulder is vrijdagavond uitgeroepen tot Legal Woman of the Year 2017. Daarnaast riep de jury KienhuisHoving advocaat-medewerker Aniek van Diggele uit tot Upcoming Talent 2017. Mulder vroeg in haar pitch aandacht voor andere manieren om met conflicten om te gaan: “Laten we de stap maken van jurist naar conflictoplosser,” hield ze jury en publiek bij Nysingh in Utrecht voor.

Door Joris Rietbroek

Mulder begon in 2015 haar eigen kantoor genaamd Uiteen, gevestigd in Rotterdam en gericht op familie- en erfrecht. Ze was al eens eerder genomineerd voor de titel Legal Woman of the Year, in 2013. Deze keer nomineerde haar advocaat-stagiaire haar, onder meer met de woorden: ‘Naast dat Janneke werkelijk alles weet van het familierecht, heeft zij veel kennis van psychologische achtergronden en waarom mensen zich op een bepaalde emotionele wijze gedragen binnen een relatie. Deze kennis zorgt ervoor dat de scheidingen op een juiste wijze worden geregeld en de problemen tussen partijen worden opgelost’.

Janneke Mulder en Anniek van DiggeleIn haar pitch voor jury en publiek hield Mulder (links op de foto) een warm pleidooi voor de veranderende rol van de advocaat. Zo vindt zij het als familierechtspecialist van belang om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. “We moeten ons afvragen: lossen wij advocaten het conflict van onze cliënten wel op? Vaak maken we het nog erger. Vechtscheidingen gaan bovendien ten koste van de ontwikkeling van de kinderen die erbij betrokken zijn. Voor hen wordt later het scheidingsrisico groter, omdat ze minder goed leren conflicten op te lossen.”

Het is daarom aan advocaten – al dan niet in de rol van mediator – om meer te doen aan conflictreductie, onderstreept Mulder. “We moeten meer de vraag stellen achter de vragen van onze cliënten. Al is het maar omdat onze juridische kennis door de toenemende robotisering niet meer ons unique selling point is. Dat is empathie echter wel. Laten we daarom de stap maken van jurist naar conflictoplosser. Daar wil ik me graag voor inzetten.”

De andere twee genomineerden die voor een zaaltje vol kantoorgenoten en familieleden mochten pitchen, waren Pels Rijcken-partner Sandra Heukelom, die in haar pitch vertelde hoe ze de afgelopen jaren ‘volledig de blockchain in werd gezogen’, en Baker McKenzie-partner Cynthia de Witt Wijnen, hoofd van het vastgoedteam bij het Amsterdamse kantoor.  

'U hebt oog voor vrouwelijk talent'
Als Upcoming Talent 2017 - de prijs voor vrouwelijke juristen met maximaal zeven jaar ervaring - verkoos de jury na intensief beraad uiteindelijk Aniek van Diggele (KienhuisHoving, rechts op de foto) boven andere genomineerden Marlies Loenen (Sjöcrona Van Stigt) en Liselotte Cortenraad (Hogan Lovells). Van Diggele richt zich op ondernemingsrecht en mededingingsrecht en blinkt volgens haar nominatie uit in een sterk analytisch vermogen. Ook maakt ze deel uit van de strategische denktank van het kantoor (Lab). 

Zij vleit de aanwezigen bij Nysingh met een complimentje: “U bent bijzonder, dames en heren, want u hebt oog voor vrouwelijk talent. Wat best bijzonder is in een traditionele beroepsgroep als de onze.” In deze tijden moeten mannen en vrouwen elkaar een spiegel kunnen voorhouden, vertelt ze verder, al is het te hopen dat zo’n spiegel op termijn overbodig wordt.

De jaarlijkse Legal Woman of the Year-verkiezing wordt georganiseerd door het platform Legal Women. De jury bestond dit jaar uit Hanneke Dorsman (Head of Legal ABN Amro), Dirk-Jan Smit (managing partner Freshfields Amsterdam) en de winnaressen van vorig jaar: Legal Woman of the Year 2016 Tessa van den Ende (Nysingh) en Upcoming Talent 2016 Merel Goldschmidt (Rutgers & Posch).

Foto: Rob ter Bekke

    | Mail de redactie | Print