Linklaters Duitsland biedt ander carrièrepad: advocaat-medewerker met een 40-urige werkweek

Je verdient in je eerste jaar als advocaat-medewerker 40.000 euro minder dan je ambitieuzere evenknie, maar je kunt wel de deur achter je dichtrekken na een normale werkdag van acht uur. Linklaters Duitsland biedt – in navolging van Baker McKenzie en de Düsseldorfse vestiging van McDermott Will & Emery – een ‘alternativen Karrieretrack mit festem Stundenlimit‘. Je werkt 40 uur per week, verdient als eerstejaars 80.000 euro en kunt maximaal counsel worden. Dat meldt Juve.

Door Lucien Wopereis

De 40-uren associates gaan niet door het leven gaan als tweederangs werknemers, athans, als het aan Linklaters ligt. Ze gelden als volledige en volwaardige werknemers, 'da sie als qualitativ vollwertige Teammitglieder an Mandaten aller Fachgebiete und Größenordnungen mitarbeiten sollen'. Ook is een overstap van een alternatief carrièrepad naar een partnertraject op een later moment mogelijk.

Tot dusver hielden veel advocatenkantoren de boot op dit punt af. De kosten van het inhuren van meerdere advocaten met min of meer dezelfde expertise – en de daarmee gepaard gaande coördinatie tussen die advocaten – zou teveel geld kosten. Toch heeft Baker McKenzie Duitsland naar eigen zeggen nu al 10% werkzaam in het alternatieve carrièremodel.

De kantoren willen met de mogelijkheid inspelen op de wensen van een deel van de nieuwe generatie van juristen. Veel andere Duitse kantoren blijven volop inzetten op het oude model van hard en lang werken en veel verdienen. 'Sie setzen stattdessen vor allem auf finanzielle Anreize für Bewerber, die ohne festes Stundenlimit arbeiten wollen: Seit Sommer 2016 haben zahlreiche Kanzleien – auch Linklaters – die Associategehälter massiv erhöht,' aldus Juve.

In Nederland is het 40-uurs traject bij de grote kantoren nog niet aan de orde, zo leert een kleine rondgang langs HRM-deskundigen.

Lees meer bij Juve

    | Mail de redactie | Print