Stand van het Notariaat 2019: Loyens & Loeff grootste notariskantoor van Nederland

Sinds jaar en dag heeft Loyens & Loeff het grootste notariaat van Nederland. Het kantoor heeft per 1 januari 2019 70 notarissen, kandidaat-notarissen en toegevoegd notarissen. Ten opzichte van vorig jaar is het totale aantal met twee gegroeid. Houthoff en NautaDutilh volgen op plaats twee en drie met respectievelijk 48 en 42 notarissen, blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Stand van de Advocatuur & het Notariaat 2019.

De grootste ‘pure’ notariskantoren in de top 30 zijn VBC en Het Notarieel. Ze hebben beide 27 notarissen in dienst, waarmee ze de vijfde plaats in de Top 30 bezetten.

Klik hier voor de Top 30 van notariskantoren

De omvang van de werkgelegenheid bij de Top 30 van notariskantoren is – gemeten naar het aantal notarissen – het afgelopen jaar gedaald van 693 naar 669. Tijdens en na de economische crisis hebben veel notarissen het vak verlaten. De ‘war for talent’ is in het notariaat nu in volle hevigheid gaande, maar heeft zich niet vertaald in groei van de grote notariskantoren.

Wederom ter vergelijking: in 2015 bedroeg het aantal notarissen in de Top 30 van notariskantoren 778. Dat is een daling van de werkgelegenheid van 14%.

In de Top 30 zijn – vooral in het middenveld – een aantal positiewisselingen te noteren. Het Notarieel groeide met vijf (kandidaat-)notarissen. Het kantoor stijgt daarmee van positie zeven naar een gedeelde vijfde plaats. Allen & Overy kreeg er het afgelopen jaar vier (kandidaat-)notarissen bij. Hoekstra & Partners en Hermans & Schuttevaer groeiden ook met respectievelijk drie en zes (kandidaat-)notarissen. Onderin de lijst groeide VDB van twaalf naar zestien (kandidaat)notarissen.

Stevige daler is HVG Law. Dat kantoor zag het aantal (kandidaat-)notarissen dalen van 21 naar zeventien. Het kantoor zakt daarmee van positie tien naar negentien. Bij De Brauw Blackstone Westbroek daalde het aantal (kandidaat-)notarissen met drie. De overige kantoren zijn stabiel, of noteren een lichte stijging of daling van het aantal (kandidaat-)notarissen.

Lees de volledige Stand van de Advocatuur & het Notariaat 2019 in Advocatie Magazine:

    | Mail de redactie | Print