Studentstagiairs in de advocatuur vangen de hoogste vergoeding

Van alle bedrijfstakken betaalt de advocatuur hun studentstagiairs nog altijd het meest. Dit blijkt uit een analyse van stagevergoedingen door Magnet.me. Het banenplatform onderzocht voor de vierde keer de hoogte van stagevergoedingen bij zijn klanten, waaronder veel advocatenkantoren.

699 euro: dat is de gemiddelde stagevergoeding voor studentstagiair bij een groot advocatenkantoor in 2019. Ten opzichte van vorig jaar gaan de aankomende juristen er gemiddeld 6 euro op achteruit. Toen was 705 euro per maand het gemiddelde. In het persbericht van Magnet.me wordt bovendien vermeld dat dit bedrag de jonge honden niet komt aanwaaien: de riante stagevergoeding komt enkel toe aan 'rechtenstudenten die bereid zijn zich het vuur uit de sloffen te werken'.

Stijging in de top
De daling van de gemiddelde stagevergoeding correspondeert met een andere conclusie uit het onderzoek. De stagevergoedingen voor hbo- en wo-studenten stijgen enkel 'in de top'. Vincent Karremans, medeoprichter van de website, verwoordt het als volgt: ‘Alleen als we kijken naar de uitschieters in de top zien we nog een duidelijke stijging. [..] De stagevergoedingenwedloop als gevolg van de “war for talent” […] speelt zich dus nu vooral nog af in de top.’

Deze top is ook dit jaar in beeld gebracht door middel van een ranking van de best betalende stagebedrijven. De goedbetalende advocatenkantoren die in deze top 10 voorkomen zijn DLA Piper en Norton Rose Fulbright, die respectievelijk op de zesde en tiende plek staan met stagevergoedingen van 850 en 750 euro. Vorig jaar stonden AKD en Clifford Chance in deze lijst; zij betaalden ieder 750 euro per maand.

Niet alle kantoren onderzocht
Kanttekening bij het onderzoek is dat enkel de vergoedingen van klanten van Magnet.me onder de loep zijn genomen, zodat niet alle stagevergoedingen in de advocatuur in beeld zijn. Uit eigen onderzoek bleek vorig jaar bijvoorbeeld dat Baker McKenzie in 2018 duizend euro per maand betaalde aan studentstagiairs.

Dat neemt niet weg dat de advocatuur voor het vierde jaar op rij de best betalende sector is. De analyse behelst een groot aantal bedrijven en instellingen (1.939 in totaal). Zo betalen ook in 2019 de overheid (gemiddeld 595 euro per maand), de vastgoedsector (558 euro), het verzekeringswezen (545 euro) en het vermogensbeheer (542 euro) aanzienlijk minder aan hun studenten.

    | Mail de redactie | Print