'Veiligheidsmaatregelen getroffen voor advocaten, rechters en officieren van justitie'

Er zijn woensdag direct veiligheidsmaatregelen getroffen om advocaten, rechters en officieren van justitie die zijn betrokken bij het liquidatieproces tegen Ridouan Taghi, extra te beveiligen. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, woensdagavond in Nieuwsuur.

Westerbeke ging in de uitzending niet in op de vraag om wat voor veiligheidsmaatregelen het precies gaat en in hoeverre er juristen direct in veiligheid zijn gebracht. “Er is op gehandeld,” zei hij. Verder gaf Westerbeke in de uitzending aan dat er nooit rekening was gehouden met een aanslag op een betrokken advocaat. “Als hier serieus rekening mee was gehouden, dan waren er andere maatregelen getroffen om zijn veiligheid na te streven.” Ondanks de gebeurtenis van woensdag wil het OM blijven werken met kroongetuigen, onderstreept hij.

De acute veiligheidsmaatregelen volgen op de liquidatie van advocaat Derk Wiersum van woensdagmorgen, raadsman van Nabil B., kroongetuige in de zaak tegen de voortvluchtige Taghi. Het OM ziet de betrokkenheid van de organisatie van Taghi bij de moord op Wiersum als het belangrijkste scenario, al is volgens Westerbeke het onderzoek nog in volle gang, waardoor het te vroeg is om naar mogelijke daders te wijzen. 

Woensdag schakelde minister Ferd Grapperhaus direct de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in om de benodigde beveiliging van bij zware misdaadzaken betrokken juristen aan te scherpen. De NCTV voert de regie over een speciaal team bestaande uit medewerkers van politie en justitie.

    | Mail de redactie | Print