Vijf Loyens & Loeff-advocaten beginnen nieuw litigationkantoor

Vijf advocaten van Loyens & Loeff zijn per 1 mei in Rotterdam een nieuw litigationkantoor gestart: Brande & Verheij LLP. De naamgevers zijn voormalig Loyens & Loeff-partner Jeroen van den Brande en senior advocaat Theodoor Verheij. De voornaamste reden voor deze stap: geen zaken meer hoeven weigeren vanwege belangenconflicten.

Naast Van den Brande en Verheij bestaat het aan het Weena gevestigde kantoor uit advocaten Barbara van der Ven, Bas Lem en Sarangi Elavarasan. In hun nieuwe setting richten zij zich volledig op grote zakelijke dan wel commerciële geschillen. Zij werkten bij Loyens & Loeff al jaren samen als team en traden op in procedures en arbitragezaken voor onder meer grote (bouw)bedrijven, gemeenten en claimstichtingen.

Momenteel zijn de advocaten van het kantoor betrokken bij ‘de grootste gebundelde schadeclaims waarover op dit moment in Nederland wordt geprocedeerd: de kartelschadeclaims tegen luchtvaartmaatschappijen en fabrikanten van vrachtwagens,’ aldus Brande & Verheij in een nieuwsbericht over de start van het kantoor op de eigen website.

De wens om vooral door te kunnen gaan met zulke procedures vormt de hoofdreden om Loyens & Loeff na 28 jaar te verlaten en een eigen kantoor op te richten, zegt Van den Brande desgevraagd. “In het verleden moesten we geregeld mooie zaken weigeren, omdat er cliënten van Loyens & Loeff bij betrokken zouden zijn. Bij omvangrijke kartelschadezaken met veel partijen is de kans natuurlijk al groter dat dit voorkomt. In deze nieuwe setting speelt dat niet meer en kunnen wij als team onze cliënten beter bedienen. We hebben nu alle vrijheid om zaken te doen en onze eigen lijn erin te kiezen.”

Verder heeft Van den Brande al eerder gemerkt dat ‘in de litigation praktijk de cliënten vooral belang hechten aan de kwaliteit van de mensen die hen in de rechtszaal vertegenwoordigen’, en zodoende minder aan de status van een kantoor. “Onze cliënten reageerden dan ook zeer positief op deze stap,” zegt hij. “Zij zijn vrijwel allemaal met ons meegegaan.”

Bij Loyens & Loeff reageerde men ‘wisselend’ op het vertrek van het team, zegt Van den Brande, al wil hij daar niet te lang bij stilstaan. “Sommige mensen vinden het oprecht mooi en zeggen ‘dat wij doen waar anderen van dromen’. Anderen vinden het weer minder leuk.” Het afscheid kwam dan ook vrij plotseling: “Twee maanden geleden waren hierover al wel gedachten, maar er was nog niets concreet in gang gezet. Dit nieuwe kantoor is echt in zes weken tijd uit de grond gestampt.”

Deze vergrote slagkracht en snelle besluitvaardigheid, enkel mogelijk binnen een fors kleinere setting; daarvan geniet Van den Brande nu dan ook nog het meest. “De nieuwe energie binnen het team is enorm, ik vind het ongelooflijk mooi.” Voor de toekomst denkt Brande & Verheij aan ‘een gestage groei van de procespraktijk, stap voor stap en gericht op kwaliteit’. Van den Brande: “Het is vooral belangrijk dat het huidige karakter van ons team behouden blijft.”


Van links naar rechts: Theodoor Verheij, Jeroen van den Brande, Sarangi Elavarasan, Bas Lem en Barbara van der Ven.

    | Mail de redactie | Print