Advocaten over video werkbezoek minister Dekker: 'Schaamteloos reclamefilmpje'

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming lag al onder vuur van de sociale advocatuur, omdat hij blijft weigeren meer geld te steken in de gefinancierde rechtsbijstand. Een filmpje van verzekeraar Achmea Rechtsbijstand over een recent werkbezoek van de minister maakt hem bepaald niet populairder. RTL Nieuws inventariseerde boze (Twitter)reacties van advocaten. ‘Schaamteloos’.

In het betreffende filmpje vertellen medewerkers van Achmea onder meer aan Dekker hoe zij hoogoplopende juridische conflicten kunnen voorkomen. Een werkwijze die Dekker zeer aanspreekt, zegt de minister op beeld. Hij tweette het filmpje over zijn ‘kijkje in de keuken’ overigens zelf eind vorige week, met de woorden ‘Zinvol en leerzaam!’.

De Limburgse sociaal advocaat Kasper Regter zegt tegen RTL Nieuws: “Schaamteloos dat je zo reclame maakt voor Achmea. Is de minister aan het solliciteren voor een baan of zo? De overheid is een van de grootste veroorzakers van procedures. Verder worden strafzaken die Dekker noemt, door bijna geen enkele verzekeraar gedekt. Het klopt deels dus ook niet.”

Advocaat Babur Beg noemt het optreden van Dekker in het filmpje ‘minister-onwaardig’. “Er gaat in dit filmpje op veel terreinen iets mis. Waarom maakt de minister reclame voor één aanbieder? Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen.” “De minister is wat aan het bijverdienen kennelijk,” twittert advocaat Daniel Corbeek.

Bas Haan, journalist bij Nieuwsuur dat afgelopen weekend aandacht besteedde aan de wankelende sociale advocatuur, doet eveneens via Twitter een duit in het zakje: ‘Wat? De minister die verantwoordelijk is voor de onafhankelijke (!) rechtspraak in Nederland, speelt tijdens de maatschappelijke discussie over de uitgeklede rechtsbijstand de hoofdrol in een soort reclamefilm voor een commerciële verzekeraar. Kan dat?’ 

Een woordvoerder van minister Dekker laat RTL weten dat “we graag laten zien wat voor bezoeken we afleggen en wat we doen in het kader van de stelselherziening rechtsbijstand. Het bezoek aan Achmea was daar een onderdeel van.”

 

    | Mail de redactie | Print