Alex van der Zwaan in Engeland geschrapt van het tableau

De Nederlander Alex van der Zwaan, voormalig medewerker van het Londens advocatenkantoor Skadden en veroordeeld tot een maand gevangenisstraf als gevolg van het FBI-onderzoek van Robert Mueller naar banden van Trumps campagneteam met Rusland, is op 12 juli in Engeland van het tableau geschrapt.

Volgens het Solicitors Disciplinary Tribunal heeft Van der Zwaan niet integer gehandeld door te liegen tegen de onderzoekers van de FBI. ‘He failed to uphold the rule of law and act with integrity, as required by professional rules,’ aldus het tribunaal.

Van der Zwaan deed politiek gevoelig werk voor de regering van Oekraïne, een klant van Skadden. Hij werkte daarbij samen met Rick Gates, adviseur van Trump, en Paul Manafort, een voormalige campagnechef van Trump. Laatstgenoemde staat op dit moment terecht wegens onder meer samenzwering, beïnvloeding van getuigen en gerommel met hypotheken.

Van der Zwaan ontkende tegenover de FBI met Manafort en Gates te hebben samengewerkt. Ook ontkende hij het bestaan van een aan hem gestuurde e-mail van een Russische medewerker van de geheime dienst. Toen de leugens aan het licht kwamen werd Van der Zwaan veroordeeld tot een maand gevangenisstraf. Skadden ontsloeg hem.

Nu komt daar de schrapping van het tableau bij. Tijdens de zitting bij het tribunaal vertelde Van der Zwaan dat hij ‘completely out of character’ had gehandeld. Volgens hem was het liegen mede het gevolg van de stress die hij ondervond als gevolg van zijn nevenfunctie van president van de Law Society. Het was een ‘catastrofale vergissing’, aldus de voormalige advocaat.

Alex van der Zwaan is Nederlandse staatsburger, maar heeft nooit in Nederland gewoond. Hij is de zoon van de Nederlandse vader en een Russische moeder. Van der Zwaan groeide op in Brussel, ging naar privéscholen en studeerde rechten aan het prestigieuze King's College in Londen. Na het uitzitten van de maand gevangenisstraf werd Van der Zwaan begin juni uitgezet naar Nederland.

    | Mail de redactie | Print