Courtwatch vernieuwd

Op de vernieuwde website Courtwatch.nl kan iedereen zijn mening kwijt over de prestaties van een advocaat, notaris of rechter. Volgens eigenaar Ruijs moet de advocaat beoordeeld kunnen worden op kwaliteit. "Je gaat in Nederland publiekelijk voor schut met de oliebollentest, maar als het écht ergens over gaat, dan schiet men in een kramp."

"Pas op!" Je kunt het beste "doorlopen" als je advocate Carola Jongen, partner bij landsadvocaat Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn tegenkomt. Want Jongen is volgens ene I. J. Brongers "Ongeïnteresseerd, niet te vertrouwen, heeft een dubbele agenda en is sluw." De website Courtwatch bestaat algeruime tijd, maar is na lang dralen nu opnieuw gelanceerd.

 

Ruijs heeft de site nieuw leven ingeblazen omdat de Consumentenbond of Kassa wel een tuinarchitect of reisbureau als oplichter ontmaskeren, maar de advocatuur "niet aan durft te pakken". Ruijs: "Typisch Nederlands. Als het nergens om gaat, zoals het ADnationale oliebollentest, dan ben je publiekelijk de lul met je slechte oliebollen. Maar als het écht ergens over gaat, zoals de advocatuur, die ons nota bene is opgelegd door de overheid, dan schiet men in de kramp."

 

Hij vervolgt: "Als een middenstander publiekelijk wordt ontmaskerd als oplichter heet dat "goede consumentenvoorlichting" waar geen rechter aan te pas komt. Bij een notaris of advocaat heet dat smaad of laster, een inbreuk op de privacy en aantasting van de integriteit en goede naam. Ik vind het een beetje een laffe beroepsgroep."

Je mening geven over een advocaat op Courtwatch over een advocaat, notaris of rechter kan alleen na vermelding van naam en telefoonnummer. Wie het niet eens is met wat er over hem of haar gezegd wordt, kan via de webmaster het telefoonnummer achterhalen van degene die de recensie heeft geplaatst. "Om toch een drempel op te werpen," zegt Ruijs, die niet wil dat Courtwatch een digitale schandpaal vol gescheld wordt.

Deken Robert Jan Dil van het arrondissement Arnhem heeft ook een recensie ("formeel, partijdig") op Courtwatch aan zijn broek. Hij wil echter niet reageren op de zaak, omdat er een tuchtzaak onder de hamer is. De tuchtklacht is ingediend door Ruijs.

 

    | Mail de redactie | Print