De serie Suits: gelikte inside look in de New Yorkse topadvocatuur

Deel

Een gelikte inside look in de top van de New Yorkse corporate advocatuur, dat biedt de vlotte Amerikaanse hitserie Suits, die in de VS inmiddels al drie seizoenen op weg is. In Nederland heeft het eerste seizoen net een officiële release op DVD en Blu-Ray gekregen; RTL4 zendt de serie vanaf januari 2014 wekelijks uit.

In Amerika lusten ze er in ieder geval wel pap van, van het door Suits zo glamoureus voorgestelde advocatenleven in Manhattan. Waarschijnlijk ook vanwege het typisch Amerikaanse niksnut-gaat-naar-de-top-verhaal rond schooier Mike Ross (Patrick J. Adams), een jongen die beschikt over uitzonderlijk hoog IQ en een fotografisch geheugen, maar nauwelijks iets met die kwaliteiten doet. Advocaat wilde hij worden, totdat hij werd geschorst vanwege het vervalsen van een tentamen. Elke dag wiet roken en wat hoeveelheden van dit spul afleveren voor zijn vriend Trevor, zodat hij zijn oma onderdak kan geven in een verzorgingshuis, dat is zijn doel.

Als een en ander misloopt en de politie hem op het spoor is, loopt hij bij volslagen toeval binnen in het kantoor van New Yorks topadvocaat Harvey Specter, senior partner van kantoor Pearson Hardman, die heel toevallig net op zoek is naar een nieuwe advocaat-stagiare. De ene na de andere sollicitant faalt, maar Specter ziet iets in Ross vanwege zijn onbevangen attitude en uitzonderlijk goede geheugen: alle wetboeken blijkt hij al uit zijn hoofd te kennen. Ook al heeft Ross geen rechten gestudeerd, hij mag zich direct associate van de gladde, egoïstische Specter noemen. Al snel blijken ze een onverslaanbaar duo als het om gecompliceerde deals en rechtszaken gaat.

Realistisch? Natuurlijk niet, maar dat is duidelijk ook niet het doel van de makers geweest. Daarvoor zijn de dialogen te gevat en sommige personages net iets te stereotiep neergezet. Vermakelijk tot zeer onderhoudend? Dat absoluut: Suits houdt de kijker in het eerste seizoen twaalf afleveringen lang voortdurend bij de les dankzij strakke beelden, mooi camerawerk, een snelle montage, hippe muziek en al die snelle een-tweetjes tussen Ross en zijn mentor Specter, die voortdurend waarschuwt nooit te emotioneel betrokken te raken bij cliënten. “I'm against having emotions, not using them.” Uiteraard zien de mannen in peperdure pakken en hun medewerksters op kantoor er stuk voor stuk oogverblindend uit, waardoor romances niet uit kunnen blijven.

Alleen partner Louis Litt, aardsrivaal van Specter, heeft een onaantrekkelijker, karakteristiek onbetrouwbaar hoofd. Een man die Ross bovendien voor geen cent vertrouwt en probeert uit te vinden wat er niet aan de haak is middels pogingen hem in de val te lokken. En waarom kent hij het lied van Harvard niet uit zijn hoofd, als hij daar cum laude afgestudeerd zou zijn? Ook zijn oude drugsdealende vriend Trevor zaagt aan de stoelpoten van Ross, als hij eenmaal ontdekt dat hij als advocaat zonder law degree werkzaam is.

Genoeg plotelementen dus om de vaart er voortdurend in te houden, in een New York waarin complexe miljoenendeals ogenschijnlijk binnen een week worden beklonken, ondanks de nodige beginnersfouten van Ross. Een echte topadvocaat zijn is immers zo eenvoudig nog niet. Hoe ver zal hij komen? Het eerste seizoen van Suits laat het zelfverzekerd en zeer amusant zien. Meer ruimte voor ernst en karakterontwikkeling is er vanaf het tweede seizoen...

De serie Suits wordt vanaf 7 april 2014 door RTL 4, maandagavond, 21.25 uur