• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Meesterchef Harm Jan Tulp: ‘Ik word heel chagrijnig van slecht eten’

12 juni 2017 door Advocatie Redactie

Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. Harm Jan Tulp, partner bij Yspeert Advocaten in Drachten, voert een financieelrechtelijke praktijk. Daarnaast barbecuet hij het hele jaar door. Dat doet hij het liefst in de stijl van Zuid-Afrika, het land waar zijn zoons zijn geboren. ‘Met de braai ga je even terug in de tijd.’

Door Patricia Jacob

“Als ik gegrilde tonijn bestel, vraag ik altijd om die alleen maar aan beide kanten kort aan te schroeien. Negen van de tien keer krijg je dan toch een grijze tonijn. Ik word heel chagrijnig van slecht eten. We moeten zuinig zijn op onze planeet. Het is dan toch zonde als je een vis vangt en vervolgens slecht bereidt? Door zulke ervaringen gaan mijn vrouw en ik in Nederland niet zo vaak uit eten. Bovendien vind ik het zelf ontzettend leuk om te koken.

In het weekend vraag ik me soms al bij het opstaan af wat ik die dag ga maken. Ik ga daarna bijvoorbeeld een grote rosbief halen en rol dat vlees vervolgens door de peperkorrels of besmeer het met zelfgemaakte kruidenolie. Kernthermometer erin en, hup, op de Weber. Zelf friet en mayo maken, een salade erbij.” 

Gruwelijk malse kudu
“Ik ben gek op barbecueën en doe dat het hele jaar door. Het is een beetje avontuurlijk en ik houd ervan buiten te zijn. De meest memorabele barbecue tot nu toe beleefde ik vorig jaar met mijn vrouw Petra-Nelleke en onze twee zoons in het Zuid-Afrikaanse Oudtshoorn. Het was zo bijzonder door het gezelschap, het klimaat en het feit dat we op de geboortegrond van onze kinderen zaten. Onze zoon Gift was toen twaalf, Daan negen. Voor het eerst sinds beide jongens oud genoeg waren om zich van alle dingen bewust te zijn, waren we samen in Zuid-Afrika.

Op 13 oktober begonnen we in Pretoria, Daans geboortestad. Via de Oostkaap reisden we in ongeveer drie weken door naar Kaapstad, de geboortestad van Gift. We zagen berggebieden en zee en bezochten onder meer de ziekenhuizen waar ze waren geboren en de opvanghuizen waar ze hadden gewoond.

Oudtshoorn – de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika – ligt in de Westkaap. We verbleven er in een safaritent met een Zuid-Afrikaanse barbecue erbij, een braai. Om te braaien moet je eerst houtblokken stapelen en daarna die toren in de fik steken. Zodra het hout in kooltjes is veranderd, leg je het vlees of de vis op het rooster. We hadden gruwelijk malse kudu, een soort rund, struisvogel en boerewors, een lange worst van rund- en lamsvlees met koriander. Door die kooltjes zit er een echte grillsmaak aan je vlees. Barbecue je elektrisch of op gas, dan is de smaak anders. Met de braai ga je even terug in de tijd. Tegenwoordig is het van ‘op de knop drukken en grillen maar’. Terwijl het ooit toch echt begonnen is met het in de fik steken van hout.”

Romige oesters
Oesters“Zuid-Afrika is een carnivoren-land, maar je kunt er ook uitstekend schaal- en schelpdieren eten. In 2005, op de avond voordat we Gift gingen ophalen, aten Petra en ik waanzinnig lekkere kreeft bij restaurant Ocean Blue in Camps Bay; ons laatste supper met z’n tweeën. Vorig jaar at ik in Knysna de lekkerste oesters ter wereld. Deze oesters uit de Indische Oceaan zijn milder van smaak en romiger dan de oesters die ik in Nederland eet. Ik heb mijn oesters het liefst puur. Het concept gegratineerde oesters begrijp ik niet. Je eet toch ook geen haring met kaas?

De Zuid-Afrikaanse keuken bevat invloeden uit Europa, Afrika en Azië en is heel gevarieerd. Zo aten we er vorig jaar potjiekos, een stoofpotje van vlees, groente en aardappel, en melktert, een custardtaart. Mijn lievelingsgerecht is bobotie, een gehaktgerecht met kerrie, abrikozen en mangochutney. We aten het voor het eerst nadat we Gift hadden gekregen. Met onze kleine in de Maxi-Cosi gingen we toen lunchen op wijnlandgoed Delaire in Stellenbosch.

Ook toen we vorig jaar in Zuid-Afrika waren, viel het me op dat je er veel kwaliteit voor je geld krijgt. In de restaurants gebruiken ze mooie producten en weten ze ermee om te gaan. Knapperige groente, perfect gegrilde tonijn. We moedigen de kinderen aan om van alles te proeven. Dat hebben mijn ouders ook bij mij gedaan. Daardoor lust ik vrijwel alles.”

Biefstuk van de zee
“Behalve geweldig eten en prachtige natuur heeft Zuid-Afrika ook een andere kant. Er is veel geweld, criminaliteit en ongelijkheid. We hebben meegemaakt dat we door de bevolking in de Oostkaap vijandig na werden gekeken. Twee bleekneuzen met ‘hun’ kinderen op de achterbank. Veel zwarten vinden dat dit niet hoort; als kinderen niemand hebben, ontfermt de stam zich over hen. Dat is het idee. 

We vinden het belangrijk dat onze jongens een band met hun land houden en dat ze zowel de mooie als minder mooie kanten daarvan zien. Daarom zijn we bijvoorbeeld ook met ze naar Mabopane, een township bij Pretoria, geweest. Een vriendin van Petra-Nelleke helpt daar vrouwen zich zelfredzaam te maken in haar project Lesedi-la-Batho (‘licht voor de mensen’).

We zullen vast nog vaker naar Zuid-Afrika gaan, maar de komende tijd zullen we veel bij onze stormtent op Vlieland te vinden zijn. Als ik er ben, gooi ik altijd mijn hengel in de Noordzee om zeebaars te vangen. Ik leg die ‘biefstuk van de zee’ het liefst met kruiden en citroen in een pakketje van aluminiumfolie op de barbecue. De vis maak ik zelf schoon. Dat heb ik geleerd van mijn vader, met wie ik vaak ging vissen.

Tussen het moment dat een dier vrij is en het moment dat het op je bord ligt, zitten veel stappen. Ik vind het leuk om zo veel mogelijk van die stappen mee te maken. Dat heb ik ook met vlees. Ik jaag zelf niet, maar ik ga soms mee als drijver. Als bedankje krijg ik dan weleens een haas of eend mee. Mijn schoonvader heeft mij geleerd hoe ik het dier klaar voor bereiding moet maken; uitbenen, ontharen. Wie lekker wil eten, moet all the way durven gaan.”

 

Filed Under: Human Interest

Vorige artikel
Meesterchef Jocelyne Tophoff: ‘Ik heb een Thaise viskoekjes-tic’
Volgende artikel
Advocaat & Reizen: sabbatical tussen de rasta’s

Primary Sidebar

Topvacatures

Advocaat arbeidsrecht (voor 32 – 40 uur per week / standplaats Den Haag) Den Haag

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Recente berichten

  • Medische zorg en omstandigheden detentie Inez Weski onder de loep
  • Nieuwe Uitdaging bij… Bird & Bird, Banning en Pellicaan
  • Nieuwe podcast ‘De Managing Partner’ geeft podium aan leiders in de advocatuur
  • Twee advocaten beantwoorden oproep landelijk dekenberaad in zaak Ridouan Taghi
  • NOvA wil uitstel wetsvoorstel kroongetuigenregeling door zorgen om veiligheid

Recente reacties

    Archieven

    • september 2025
    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×