• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • PKIsigning
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Meesterchef Mayk Koria: ‘Ik plan geen etentjes, ze gebeuren gewoon’

18 maart 2019 door Advocatie Redactie

mayk-koria 300

Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. Mayk Koria is als advocaat-medewerker verbonden aan de sectie ondernemings- en insolventierecht van Labré Advocaten in Amsterdam. Tijdens zijn rechtenstudie werkte hij fulltime als kok in een steakhouse. “Syriërs grillen graag en houden van groente. En van kruiden als komijn en sumak.”

Door Patricia Jacob

“Als je samen brood breekt, kom je dichter tot elkaar. Het versterkt je band,” vindt Mayk Koria. Met zijn kantoorgenoot Carry Dullaart neemt hij cliënten om de drie maanden mee uit eten. “Je doorloopt vaak een intensief traject met elkaar. Het is fijn om uit de werksetting te stappen en gezellig samen te eten. Je hebt dan heel andere gesprekken.”

Onlangs schoven ze aan bij Bar Alt aan het Stadionplein. “We hadden daar een bierarrangement. Het eten was heerlijk, maar ik was nog meer verrast door de combinatie van het bier en eten. Een echte beleving! Dát is ook precies wat eten moet zijn.”

De liefde voor het culinaire kreeg Koria van huis uit mee. Hij heeft een Armeense moeder, zijn vader is een Arameeër – een Syrische christen. Koria is geboren in Syrië, waar hij tot zijn negende woonde. “Veel van mijn goede herinneringen hebben iets met eten te maken. Als er in mijn familie wat te vieren was – verjaardagen, feestdagen – deden we dat uitbundig. Er kwamen vrienden langs en er was een tafel vol lekkernijen. Als we nu wat te vieren hebben, gaat dat nog net zo. Het draait om de mensen om je heen, de gezelligheid. Zo gezien is eten een bijzaak, maar het hoort er wél bij.”

Hoe vaak kook je?
“Nagenoeg elke dag. Daar is mijn vrouw blij mee. Koken geeft me rust. Ik doe een koptelefoon op, luister naar een podcast en vergeet mijn werk. De weg naar het resultaat maak ik heel relaxt; ik ben niet receptvast, maar kook ‘losjes’.

Behalve voor mijn gezin kook ik ook vaak voor vrienden. Ik plan geen etentjes, ze gebeuren gewoon. Dan belt een vriend dat hij rond zessen komt en weet ik dat ik eten moet regelen. Ik ga dan snel naar de supermarkt en daarna koken we. Ik maak vaak Italiaanse gerechten, zoals pasta bolognese of lasagne. Heb ik meer tijd, dan maak ik het liefst een tafel vol Syrische gerechtjes, mezze.” 

Van wie heb je leren koken?
“Ik heb later wel recepten aan mijn moeder gevraagd, maar toen ik jong was had ik daar geen belangstelling voor. Tijdens mijn rechtenstudie in Tilburg heb ik vijf jaar fulltime als kok in een steakhouse gewerkt. In dat restaurant, Texas, heb ik leren koken. Ik begon in de bediening, maar belandde in de keuken. Onder leiding van de chef-kok verzorgde ik de mise-en-place, het voorbereidende werk.

Toen hij vertrok en de vacature maar niet werd gevuld, greep ik mijn kans om de keuken te leiden. Nadat ik mijn werkgever had bewezen dat ik het op een drukke avond aankon, kreeg ik de baan.”

Wat deed je allemaal?
“Elke dag bekeek ik het aantal reserveringen en zorgde ik dat de keuken daarop was ingesteld. Ik stelde het menu samen en lette erop dat ik binnen het budget bleef. Was mijn baas op vakantie, dan was ik de bedrijfsleider. Verder grilde ik ontelbare steaks, die we serveerden zonder opsmuk: met friet, groente of salade.

Toen ik stopte, had ik echt zin in een ‘gewone’ kantoorbaan. In de advocatuur werk je wanneer dat nodig is, maar je bent in ieder geval wél tijdens de feestdagen thuis. Dat is ongelooflijk fijn. In mijn huidige werk kan ik bovendien het praktische combineren met het juridische. Ik treed geregeld op als curator. Als het mogelijk is, ga ik als een ondernemer aan de slag om het boedelactief te maximaliseren. Ik zit hier goed en ga niet terug naar de horeca.”

Wanneer vroeg je je moeder om recepten?
“Sinds enkele jaren is de Syrische keuken hip. Toen werd mijn interesse voor die keuken gewekt. Ik ben opgegroeid met de Armeense en de Syrische keuken. Armeniërs in Armenië koken veel met vlees. Armeniërs in Syrië, zoals mijn moeder, koken Syrisch-Armeens. En dat is net anders. Zo kennen beide keukens courgettes gevuld met rijst en gehakt. Alleen doet mijn moeder er méér rijst dan gehakt in. Bij Armeniërs in Armenië is dat precies andersom.”

Wat kenmerkt de Syrische keuken?
“Invloeden van verschillende keukens, waaronder de Libanese en Jordaanse. Syriërs grillen graag en houden van groente en kruiden als komijn en sumak. Hun gerechten zijn vaak lekker fris. Een voorbeeld: tabouleh, een salade met onder meer peterselie, bulgur, munt, tomaat en granaatappelmelasse. Ik heb het recept van mijn moeder, maar op de een of andere manier is haar versie lekkerder.

Een andere klassieker is hummus, een dip van kikkererwten, olijfolie, citroen en tahini, een pasta van sesamzaad. Je kunt geweekte kikkererwten in een blik kopen, maar ik koop droge kikkererwten, laat ze een nacht weken en kook ze daarna. Ik houd van processen.

Tegenwoordig wordt er van alles aan toegevoegd: pompoen, wasabi, avocado. Ik doe er niets bij. Ik ga voor de basis. Dat is niet voor niets een klassieker! Syriërs houden ook van noten, zoals pistache en amandel. Ze doen die in rijst en in patisserie als baklava. Ik koop die kant-en-klaar bij Alsham Delights in Nieuw-West. Ik ben namelijk geen kei in patisserie.”

Hoezo niet?
“Om goede patisserie te krijgen, moet je receptvast zijn en dat zit nog niet in mijn systeem. Al is er wel een begin: de laatste tijd experimenteer ik met het maken van zuurdesembrood, brood op basis van water en meel zonder toevoeging van bakkersgist.

Ik ben dan constant aan het meten en passen; eerst om uit een ‘papje’ van meel en water in zeven dagen een natuurlijk gist te halen en daarna om het juiste deeg te maken. Omdat ik niet gewend ben om op die manier bezig te zijn, mislukt het geregeld. Maar als ik eenmaal weet hoe ik het perfecte zuurdesembrood moet maken, ga ik dóór. Dan ga ik Frans brood maken, zoals baguette.”

Filed Under: Human Interest

Vorige artikel
Thomas Timmermans over zijn eerste pleidooi: ‘Hij vroeg of ik wel was afgestudeerd’
Volgende artikel
Quirine Tjeenk Willink over haar eerste pleidooi: 'Ik wist niet eens hoe het dorp heette'

Primary Sidebar

Topvacatures

Advocaat-medewerker Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht (3-6 jaar ervaring) Rotterdam

Advocaat stagiair(e) Rotterdam

Arbeidsjurist Gouda

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Rechtbank Rotterdam berispt advocaat wegens aanvoeren van niet-bestaande jurisprudentie

  • Opinie: ‘De afbouw van de hypotheekrenteaftrek is onvermijdelijk’

  • Nieuwe Uitdaging bij… o.a. Atlas Fiscalisten, Baker McKenzie, Van Benthem & Keulen

  • soccer, international, holland, nederland, eredivisie, honor division, banner, flag, vitesse arnhem Raadsheer Hof Arnhem-Leeuwarden in Vitesse-zaak bezat ooit fankaart

  • Advocaat persoonlijk aansprakelijk ondanks exoneratieclausule

Recente berichten

  • Namen en uren van advocaten blijven geheim in Wob-procedure
  • NCC functioneert goed, maar instroom zaken blijft achter
  • RSJ: Jeugdigen vaker buiten strafrecht houden
  • Advocaat verdachte in soevereinenzaak: ‘Uitspraken waren dom, maar geen aanslagplannen’
  • Compliance en digitale zekerheid: cruciale pijlers voor moderne advocatenkantoren

Recente reacties

    Archieven

    • september 2025
    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×