‘M&A-vooruitzichten in Europa steeds slechter’

De transactiewaarde van de Europese dealmarkt is afgelopen jaar met 22% gedaald naar 652,5 miljard euro. De oorzaak is een mix van ‘zwakke economische indicatoren, onzekerheid rondom de Brexit en groeiend protectionisme in de wereldhandel’, aldus een nieuwe European M&A Outlook van advocatenkantoor CMS en Mergermarket.

Daarbij gingen enkele grote aangekondigde transacties niet door, zoals de voorgenomen samenvoeging van Deutsche Bank en Commerzbank in Duitsland, Asda en Sainsbury’s in het Verenigd Koninkrijk en de Franse treinproducent Alstom met de spoorwegtak van het Duitse Siemens.

Volgens het voor de European M&A Outlook gehouden onderzoek drukt de afname in dealactiviteit zwaar op het sentiment onder dealmakers over de vooruitzichten, samen met bredere zorgen over de actuele macro-economische ontwikkelingen. Intussen geeft 45% van de 230 ondervraagde leidinggevenden in de Europese markt in het geheel geen M&A-activiteiten te overwegen, tegenover 28% een jaar geleden.

Driekwart van hen verwacht verder dat de Europese M&A-activiteit zal dalen of hooguit gelijk blijft in het komende jaar, en dat het verkrijgen van financiering voor transacties moeilijker zal worden in het komende jaar. Wel verwachten zij massaal een toename van het aantal noodgedwongen (‘distressed’) deals en herstructureringen, als gevolg van verslechterde economische omstandigheden in het komende jaar.

Ruim de helft van de respondenten (57%) denkt desondanks dat het aantal grensoverschrijdende deals in de komende twaalf maanden zal toenemen, hoewel in 2018 nog 92% van de respondenten dit dacht. Tegelijkertijd vermoedt slechts 20% dat de totale waarde van deze deals zal toenemen (tegenover 64% in 2018).

Stefan Brunnschweiler, hoofd Corporate/M&A bij CMS, zegt dat de markt een voorzichtiger periode met minder megadeals tegemoet gaat. “Ook zal het langer duren om deals af te ronden, omdat kopers meer tijd nemen voor het due diligence-proces. Toch zien we ondanks de geopolitieke en marktonzekerheden nog steeds meer dan genoeg kansen om tot deals te komen. Distressed M&A zal toenemen en ook opkomende technologieën en intellectueel eigendom zullen voor aantrekkelijke investeringsmogelijkheden blijven zorgen.”

Het rapport European M&A Outlook is hier te downloaden

 

    | Mail de redactie | Print