Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën komt met een alternatief voor de notariële akte bij een periodieke gift aan algemeen nut beogende instellingen of verenigingen, zo meldt de KNB. Bij invoering van deze maatregel is een bezoek aan de notaris voor een dergelijke giftenakte niet meer nodig.
Weekers wil dat ook periodieke giften die via een schenkingsovereenkomst tussen gever en ontvanger worden vastgelegd, aftrekbaar worden. Een model-schenkingsovereenkomst hiervoor moet binnenkort op de website van de Belastingdienst verschijnen, schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil deze nieuwe regels per 1 januari 2014 in laten gaan. Vanaf dit moment moet de schenker een schenkingsovereenkomst kunnen downloaden, invullen en door het goede doel laten aanvullen. De schenker en de ontvanger moeten vervolgens ieder een exemplaar bewaren en kunnen overleggen als de Belastingdienst daarom vraagt. Dit maakt een gang naar de notaris in het vervolg overbodig.
De via een schenkingsovereenkomst gedane periodieke gift moet, om aftrekbaar te zijn, gedurende haar looptijd jaarlijks worden verantwoord in de aangifte inkomensheffing van de gever. Hiervoor moet de belastingdienst het belastingaangifteprogramma en het aangifteformulier uitbreiden met een specifiek veld.
KNB kritisch op plan
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft sterke twijfels over deze nieuwe regeling en wijst de staatssecretaris erop dat het laten vervallen van de eis van een notariële akte leidt tot rechtsonzekerheid, wat kan leiden tot misbruik. Ook onderstreept de KNB dat deze eis in 1984 juist werd ingevoerd om fraude bij de periodieke giftenaftrek in de inkomstenbelasting te tegen te gaan. Volgens de organisatie brengen notarissen die dergelijke periodieke giftenakten verzorgen hiervoor zeer lage tarieven of zelfs niets in rekening, terwijl er op deze manier wel controle plaatsvindt.
Weekers heeft eerder tegenover de KNB erkend dat er via onderhandse akten meer risico’s ontstaan voor schenkers, ontvangers en de Belastingdienst, maar toch heeft hij besloten de notariële akte-eis te laten vallen.