Overijsselse advocaten stoppen met minderjarigenpiket: 'geen gratis werk meer'

Advocatenkantoor Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters en andere strafrechtadvocaten in Overijssel stoppen met het bijstaan van minderjarigen bij een eerste politieverhoor – het minderjarigenpiket –. Dit meldt het kantoor in een verklaring op de eigen website. ‘Ons kantoor is doende om gratis en verlieslatende werkzaamheden zoveel mogelijk uit te bannen.’

Sinds 1 juni 2019 schrijft Europese regelgeving voor dat er bij ieder politieverhoor van een minderjarige een advocaat aanwezig moet zijn voor bijstand. ‘Voor de rechtspositie van de minderjarige is dit vanzelfsprekend een toe te juichen verbetering,’ schrijft Vlug Huisman Maarsingh. ‘Voor de advocaat niet: de advocaat krijgt ondanks de extra verplichtingen voor zijn werkzaamheden net als voorheen nog altijd ruwweg een vergoeding van 150 euro, ongeacht het aantal keren dat voor deze verhoorbijstand naar het politiebureau afgereisd moet worden.’

Het komt voor dat dergelijke verhoren drie dagen in beslag nemen en dat een advocaat voor de vergoeding van 150 euro ‘zijn agenda volledig vrij moet houden’. ‘Wij zien dit als een onevenredige belasting van onze praktijk die financieel niet anders valt te kwalificeren dan als onzakelijk en onverantwoord. Rechtsbijstand kan niet structureel gebaseerd worden op liefdadigheid van de advocatuur,’ stelt het kantoor, verwijzend naar een brandbrief die de Vereniging van Jeugdrechtadvocaten hierover eind juni heeft gestuurd naar minister Dekker van Rechtsbescherming. De minister heeft inmiddels gezegd in gesprek te gaan met jeugdrechtadvocaten.

Bij Vlug Huisman Maarsingh deden nog slechts twee advocaten mee aan het minderjarigenpiket. Het kantoor stelt van meerdere Overijsselse advocaten te hebben gehoord dat ook zij hun deelname hebben gestaakt.

Begin dit jaar kreeg een initiatief van Cleerdin & Hamer Advocaten al veel navolging van andere advocatenkantoren, waaronder Vlug Huisman Maarsingh: het kantoor maakte toen bekend niet langer werkzaamheden te verrichten – in bewerkelijke zaken – waar geen vergoeding tegenover staat.

 

    | Mail de redactie | Print