Column

13 nov 2019

De herfst is het off-site seizoen. In de lente en zomer heeft niemand zin om met zijn collega’s verplichte dingen te ondernemen, dan wil je met je vrienden op het terras zitten. Maar de herfst is toch al treurig, daar kan een off-site ook nog wel bij. Dus laten we twee of drie dagen de Zuidas achter ons en trekken het bos in, de duinen in of de hei op.

06 nov 2019

Ze zeggen dat tijd geld is, maar dat is natuurlijk flauwekul. Oké, je kunt je tijd verkopen voor geld – dat doe je als advocaat elke dag. En misschien ga je dan denken dat tijd gelijk staat aan geld. Maar je geld kun je tellen, om maar een verschil te noemen, terwijl je nooit weet hoeveel tijd je nog hebt.

16 okt 2019

Onlangs was ik op de alumniborrel van het Zuidas-kantoor waar ik ooit heb gewerkt. Jarenlang was ik niet gegaan. Op de een of andere manier voelde ik me niet echt welkom, ook al ontving ik de uitnodiging steeds opnieuw. Gek hè? Maar dat was dit jaar ineens anders. Bovendien had ik een nieuw boek te promoten. Dus ik ging.

09 okt 2019

Na anderhalf jaar vol strafzaken ben ik sinds deze maand bestuursrechter. Op verjaardagspartijtjes moet ik vanaf nu harder werken om duidelijk te maken wat ik de hele dag uitspook. En dat het soms heus net zo sexy is. Hoewel fenomenen als gelede normstelling weer even moeten bezinken, zindert juist dit nieuwe rechtsgebied van de spannende ontwikkelingen. Observaties van een sectoroverstapper.

02 okt 2019

Op zondagochtend schoot ik wakker om zes uur. Ogen wijd open, rug rechtop. Het was niet het gekletter van de regen dat de dakgoot verpulverde. Er was één vraag on my mind: had IKEA geleverd?

18 sep 2019

Zomaar opeens kreeg ik een mail van Ron van Asperen, de advocaat die in 2012 voor de tuchtrechter stond omdat hij toevoegingen op naam van collega’s aanvroeg. Op die manier kon hij meer gesubsidieerde zaken doen dan toegestaan. Het liep uit op een schrapping.

11 sep 2019

Eén ding kun je minister Dekker van Rechtsbescherming niet verwijten: dat hij niet duidelijk of consistent zou zijn als het gaat om de sociale advocatuur en de gesubsidieerde rechtsbijstand. 400 miljoen is het, en 400 miljoen blijft het.

03 sep 2019

Veel mensen roepen ‘Ik ben niet creatief!’ Dat is best jammer, want iedereen is creatief, alleen vergeten we dat vaak als we volwassen en serieus worden. Het goede nieuws: je kunt het weer terugtoveren.

28 aug 2019

Technologische innovatie dringt langs allerlei wegen onze rechtspraak binnen, ook als het soms mislukt om dat zelf te organiseren. Een half jaar terug schreef ik al over zogenoemde deepfakes, die in strafzaken redelijke twijfel zouden kunnen zaaien. Daar beïnvloedt een nieuwerwets fenomeen de aloude whodunnit-vraag. Maar ook in de fase van eventuele straftoemeting komen vernuftige snufjes om de hoek kijken. 

21 aug 2019

Stel. Je bent slim. Je hebt een universitaire studie op zak. Een leuke vriendengroep, een fijne baan en een mooi huis. Als een vriendin of een collega vraagt wat je plannen voor de toekomst zijn, haal je je schouders op. Eigenlijk hoef je niet meer zoveel. Je bent wel tevreden zo. Tevreden? Je toehoorder reageert alsof je net hebt verteld dat je aambeien hebt.

Pagina's

Subscribe to Column