Column

18 sep 2019

Zomaar opeens kreeg ik een mail van Ron van Asperen, de advocaat die in 2012 voor de tuchtrechter stond omdat hij toevoegingen op naam van collega’s aanvroeg. Op die manier kon hij meer gesubsidieerde zaken doen dan toegestaan. Het liep uit op een schrapping.

11 sep 2019

Eén ding kun je minister Dekker van Rechtsbescherming niet verwijten: dat hij niet duidelijk of consistent zou zijn als het gaat om de sociale advocatuur en de gesubsidieerde rechtsbijstand. 400 miljoen is het, en 400 miljoen blijft het.

03 sep 2019

Veel mensen roepen ‘Ik ben niet creatief!’ Dat is best jammer, want iedereen is creatief, alleen vergeten we dat vaak als we volwassen en serieus worden. Het goede nieuws: je kunt het weer terugtoveren.

28 aug 2019

Technologische innovatie dringt langs allerlei wegen onze rechtspraak binnen, ook als het soms mislukt om dat zelf te organiseren. Een half jaar terug schreef ik al over zogenoemde deepfakes, die in strafzaken redelijke twijfel zouden kunnen zaaien. Daar beïnvloedt een nieuwerwets fenomeen de aloude whodunnit-vraag. Maar ook in de fase van eventuele straftoemeting komen vernuftige snufjes om de hoek kijken. 

21 aug 2019

Stel. Je bent slim. Je hebt een universitaire studie op zak. Een leuke vriendengroep, een fijne baan en een mooi huis. Als een vriendin of een collega vraagt wat je plannen voor de toekomst zijn, haal je je schouders op. Eigenlijk hoef je niet meer zoveel. Je bent wel tevreden zo. Tevreden? Je toehoorder reageert alsof je net hebt verteld dat je aambeien hebt.

07 aug 2019

Ze hebben sinds 2015 niet veel bijgeleerd, de advocaten van generatie X. Moesten ze toen op patroonscursus om te leren de tere hartjes van hun millennial-stagiaires niet te breken, nu verliezen ze hen alsnog aan het bedrijfsleven. Daar wacht ze als ervaren jurist meer afwisseling, een breder werkveld, meer vrije tijd.

31 jul 2019

Vlak na de eeuwwisseling werd ik Orderedacteur bij het Advocatenblad. Ik zat namens de Nederlandse Orde van Advocaten in de redactie, verder bestaand uit eindredacteur Linus Hesselink en acht advocaten die het mede als hun taak zagen om de Nederlande Orde van Advocaten kritisch te volgen.

23 jul 2019

Met haar boek Becoming krijg je een mooi inkijkje in het leven van Michele Obama. Voor mij een bevestiging dat zij inderdaad net zo inspirerend is als ik al dacht. Want zij leeft volgens haar normen en waarden. Het is een goed mens. En dat betekent niet dat haar carrièrepad altijd verliep volgens een duidelijk vooropgezet plan. Wel wilde zij het graag ‘beter’ doen dan haar arme familie en koos ze voor de advocatuur.

16 jul 2019

Al ruim twee eeuwen staat onze rechtspraak in de Franse traditie. Individuele rechters zijn binnen dat systeem nauwelijks zichtbaar, want ‘de rechtbank’ doet nu eenmaal uitspraak. Hoe anders is dat in bijvoorbeeld de Verenigde Staten? Van ‘The Great Dissenter’ John Marshall Harlan eind 19e eeuw tot Ruth Bader Ginsburg met haar speciale dissent-halsketting begin 21e eeuw, is de persoon achter het ambt daar altijd prominent aanwezig geweest.

10 jul 2019

Minister Grapperhaus riep deze maand yogasnuivers een halt toe. Festivalbezoekers die doordeweeks gifvrij yuppenvoedsel kopen bij de Marqt kunnen niet in het weekend hun handen vuil maken aan met zoutzuur en bloed besmeurde drugs. Dat is een beetje alsof een fresh juicende vegetariër in het weekend ineens van kipnuggets van integraal vermalen mestkuikens smult.

Pagina's

Subscribe to Column