Het Amsterdamse Freshfields Bruckhaus Deringer heeft Fratelli Investments, het investeringsvehikel van slagersfamilie Van Drie, geadviseerd bij de fusie tussen ‘hun’ Struik Foods Europe en Zwanenberg Food Group. Laatstgenoemde werd daarbij bijgestaan door BarentsKrans.
De Freshfields employés die de familie Van Drie adviseerden bij deze impactvolle fusie in voedselland waren: Max van Verschuer, Paul van der Berg, Felix Roscam Abbing, Emelde Rubaij-Bouman, Vivianne van der Hauw, Vincent Carvalho Mota, Michael Broeders, Barbara Janssen, Bob van Kasteren en Daan van Schaik. Zij verrichtten hun advieswerk onder de regie van lead partner Shawn der Kinderen.
Het team van BarentsKrans dat Zwanenberg bijstond, telde negen personen, te weten: Lisanne Vissers, Koen van Wijk, Robert-Jan Roos, Ingrid Reimert, Marlou Timmerman, Jason van de Pol, Nuray Aslan, Sebastiaan van Dam en Michiel Martin, die de werkzaamheden orkestreerde. Houthoff begeleidde Zwanenberg bij het fusiemeldingstraject: Gerrit Oosterhuis en Jori de Goffau adviseerden.
Minderheidsbelang
Struik en Zwanenberg maken grotendeels dezelfde producten, die bij menig Nederlander bekend zijn (Zwan, Kips, Lupack): worst, sauzen, soepen, kant-en-klaar maaltijden en conserven. De ‘worstenfusie’ hing al langere tijd in de lucht. Doordat Van Drie in 2016 het door financiële problemen geteisterde Struik overnam, krijgt de familie een minderheidsbelang in het nieuwe bedrijf. Welke bedragen gepaard gingen met de samenstelling is, net zoals in 2016, niet openbaar.
Wel is bekend gemaakt in een persbericht dat het nieuwbakken levensmiddelenbedrijf ongeveer 1.800 medewerkers telt en een jaaromzet heeft van 540 miljoen euro. Daarnaast worden er geen ontslagen verwacht, zo schrijft het FD.
COVID-19-stempel
Net als op alle andere dagelijkse activiteiten, drukt COVID-19 ook op deze fusie zijn stempel. Zo schudden de nieuwe collega’s elkaar afgelopen vrijdag 13 maart weliswaar de hand, maar dan virtueel op een groot scherm, omwille van het virus. Ook bevindt de voedingsmiddelensector zich in gunstig vaarwater door de pandemie: de consument hamstert en masse lang houdbare levensmiddelen. Voor de verkoop natuurlijk een eclatant succes, maar wellicht ook reden tot zorgen. Die zijn er echter niet: bij het nieuwe fusiebedrijf is de verwachting dat er voorlopig geen tekorten zullen zijn.