• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Culinair: Marjolein Dikkerboom

3 oktober 2016 door Advocatie Redactie

Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken of een meester in het opeten. In de serie Meesterchef proberen we te achterhalen waar het culinaire hart sneller van gaat kloppen. Deze keer is het de beurt aan strafrechtadvocate Marjolein Dikkerboom: “Op het dek van een oude veerpont uit 1927 lunchen in het zonnetje. Het is dan altijd lastig om daarna weer aan het werk te gaan.”

Door Julliëtte Geers

Strafrechtadvocate Marjolein Dikkerboom leer ik kennen via de vorige Meesterchef Frederique ten Berge, haar patroon die haar niet alleen alle beginselen van de strafrechtspraktijk leerde, maar haar ook passie voor eten meegaf. Haar ontmoeten blijkt nog niet mee te vallen: ze is net een eigen kantoor begonnen, is drie maanden geleden verhuisd, heeft een zoontje David van zevebtueb maanden en is ruim 34 weken zwanger.

Welke eetgewoonten heb je laten vallen nu je moeder bent geworden?
“Als strafrechtadvocate ben ik veel on the road. Daarbij komt het vaak voor dat het hollen of stilstaan is. Voorheen liet ik me dan ook graag leiden door de waan van de dag, en plande ik via what’s app in de auto ad hoc etentjes met mijn man of vriendinnen. Sinds de komst van mijn zoon David moet alles gepland worden. Geen ma-, di-, woe-, do- of vrijmibo die spontaan uitloopt tot een stapavond tot in de vroege uurtjes.
Zowel het gemakkelijke uit eten gaan als de gemakkelijke happen thuis zijn me nu dus even ontvallen. We gaan nog wel uit eten, maar niet meer zo vaak. Ook komt het eigenlijk niet meer voor dat we afhalen, bestellen of een snelle boterham smeren. David moet immers ook eten en voor hem wil ik wel altijd een volwaardige maaltijd neerzetten. Als kersverse moeder wil je het goed doen en kook, stoom en pureer je je een ongans, alles uiteraard, natuurlijk, organisch, biologisch, diervriendelijk en plantaardig. Heeft meneertje liever een Olvarit potje. Ook dat heb ik moeten leren loslaten.”

Welke eetgewoonten zijn daarvoor in de plaats gekomen?
“Van een uitetencultuur naar een thuisetencultuur brengt de nodige aanpassingen met zich mee. En ik zeg dit met een grote glimlach, maar het elke keer ‘wat zullen we vandaag eten’, ging me op een gegeven moment de keel uit te hangen. De oplossing vonden we in de een kookbox met biologische streekproducten. Dit wordt elke week geleverd met recepten die doorgaans 30 tot 60 minuten tijd in beslag nemen. Voor nu echt even een uitkomst. We eten gezond en gevarieerd, en komen nog wel eens producten tegen die we helemaal nog niet kenden. Zoals gierst en soesterknolletjes. Eerlijkheidshalve dien ik daar wel bij te vermelden dat niet alle Hollandse vergeten groenten een daverend succes zijn.”

Eet je wel eens met cliënten?
“Het is van belang om direct een vertrouwelijke band met je cliënt te creëren, zeker nu de concurrentie in het strafrecht zo groot is. Soms ben je ook gedurende een langere periode de enige met wie je cliënt contact heeft. Als een cliënt op vrije voeten is of na geruime tijd weer vrijkomt, gebeurt het geregeld dat een cliënt met je wil afspreken buiten kantoor. Of voorafgaand aan een zitting drink ik bijvoorbeeld een kop koffie met de cliënt om de zaak voor te bereiden, of we drinken na afloop van de zitting wat om de zaak na te bespreken.
Het komt maar sporadisch voor dat ik met een cliënt lunch. Dit gebeurt eigenlijk alleen met cliënten die ik al meerdere jaren bijsta. In de negen jaar dat ik nu advocaat ben is het aantal keren dat ik met een cliënt heb gedineerd op een hand te tellen.
Lunchen en uit eten met collega’s en confrères doe ik graag. Vaak als zittingen hele dagen duren, om zaken te bespreken, of gewoon voor de gezelligheid en om de laatste roddels uit te wisselen.”

Heb je een nieuwe culinaire balans gevonden?
“Naar de nieuwe culinaire balans ben ik nog steeds zoekende. David blijkt last te hebben van een voedselallergie en -intolerantie. Stond eten vroeger in het teken van genieten, pure ontspanning en gezelligheid zowel uit als thuis, door de onzekerheid van wat er wel en niet kon worden gegeten werd het een bron van frustratie. Dankzij het eliminatiedieet at ik op een gegeven moment alleen nog maar doorgebakken rundvlees, groenten en glutenvrije producten.
Meestal ben ik rond 18.00 thuis en dan begin ik met koken, terwijl mijn man David van de opvang haalt. Mijn favoriete receptjes zijn tegenwoordig eenvoudig maar smaakvol. Dit betekent dat we eigenlijk elke week wel een pasta eten en ook staat er wekelijks een lauwwarme salade op het menu. Het ideale van pasta en salade is dat je er eindeloos mee kunt variëren.”

Wat zijn je favorieten restaurants of recepten?
“Een recept dat ik vaak maak zijn scholletjes en papillot met cherrytomaatjes, verse kruiden en citroen. Geserveerd met krieltjes en geroosterde groenten die in een handomdraai zijn gemaakt. Iedereen vindt het lekker.
De avonden dat we nu samen uit eten gaan, plannen en reserveren we en één keer per jaar gaan we naar een Michelin sterrenrestaurant. Omdat we veel minder uit eten gaan, kiezen we liever voor iets meer luxe. Mijn kantoor is gevestigd aan de Koivistokade in het Havengebied. In die buurt kun je heerlijk lunchen en dineren bij het REM-eiland, al is het alleen al om het fenomenale uitzicht. Daar vlakbij is Pont 13, ook een heerlijke plek in de zomer. Op het dek van een oude veerpont uit 1927 lunchen in het zonnetje. Het is dan altijd lastig om daarna weer aan het werk te gaan. Een snelle lunch of informele avondhap doe ik bij De Walvis of Bar Mick in de Spaarndammerstraat. Verder vind ik Gebr. Hartering en De Compagnon een absolute aanrader: pure en mooie gerechten, met prachtige bijpassende wijnen.
Sinds de opening van Librije’s Zusje in Amsterdam ben ik er tweemaal geweest. Alle superlatieven die je los kunt laten op culinaire hoogstandjes zijn van toepassing. Zelfs orgaanvlees vind ik daar heerlijk. Hoewel mijn smaakpapillen echt niet zo verfijnd zijn dat ik het verschil tussen twee of drie Michelinsterren kan proeven, is het wel zo dat het souterrain van het Waldorf Astoria natuurlijk niet kan tippen aan de Zwolse allure van De Librije. Het enige wat ik daar heb geproefd wat minder dan subliem was, was het ietwat te zure wijntje van Therese’s eigen wijngaarde.”

Hoe je zie je de toekomstige culinaire balans met de komst van de tweede?
“In de nabije toekomst zal er voor wat betreft het eten niet heel veel veranderen. Ik verheug me nu al op de fase waarbij we met de kinderen uitjes kunnen maken om ze te laten zien waar de melk vandaan komt en hoe kaas wordt gemaakt. Opa en oma hebben een stukje land waar ze fruit en groenten verbouwen. Ik vind het belangrijk om ze mee te geven dat niet alles direct uit de supermarkt komt. En in gedachten zie ik ons te zijner tijd al heerlijk kneuterig samen koekjes en cakes bakken.”

Filed Under: Actueel

Vorige artikel
Wispelturige eigenaar juridisch adviesbureau veroordeeld tot vergoeding van 50.000 euro
Volgende artikel
Startpunt voor ICT beveiliging voor juristen

Primary Sidebar

Topvacatures

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Ex-advocaat uit Limburg krijgt schrapping na achterlaten cliënten

  • Nieuwe Uitdaging bij… Stijl, Evers Soerjatin en NautaDutilh

  • Het Bevolkingsonderzoek datalek: waarom schade zo moeilijk aantoonbaar is

  • Column – Je werktijd is waardeloos

  • Advocaten overspoeld met vragen na nieuw EU-VS handelsakkoord

Recente berichten

  • Nederlandse overnamemarkt laat lichte groei zien ondanks economische onzekerheden
  • Nieuwe Uitdaging bij… Stijl, Evers Soerjatin en NautaDutilh
  • Het Bevolkingsonderzoek datalek: waarom schade zo moeilijk aantoonbaar is
  • Column – Je werktijd is waardeloos
  • Eerste Legal Rebel Awards uitgereikt tijdens SAIL Amsterdam

Recente reacties

    Archieven

    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×