• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Meesterchef Klaartje Freeke: “Ik voel steeds meer urgentie om bewust met eten om te gaan”

6 februari 2017 door Advocatie Redactie

Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. Deze keer strafrechtadvocaat en mediator Klaartje Freeke, partner bij Freeke & Monster in Amsterdam en universitair gastdocent mindfulness in het recht. Ze kookt graag met kliekjes, en maakt alles zelf. “Ik vind het te gek om worsten te maken. Lekker frunniken met zo’n darm.”

Door Patricia Jacob

“Een tijdje geleden deed ik een stilteretraite in een klooster. Toen ik daar een boterham met kaas at, stond ik stil bij de tarwe in mijn mond. Ik dacht aan de zon die erop had geschenen, aan de boer die de tarwe had geoogst en de bakker die het brood had gebakken. Ik lette op de textuur van het brood en de geur van de kaas. Als je op die manier in totale stilte voedsel door je mond laat gaan, weet je niet wat je proeft: zó lekker.
De boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh inspireerde mij om op die manier te eten. Kort daarvoor had ik een verhaal gelezen waarin hij uitlegt hoe gevangenen zich vrij kunnen voelen. Hij schrijft dat eten als een vrij mens een middel is om dat gevoel te krijgen en beschrijft hoe je dat moet doen. 
Hanh is een van de grondleggers van mindfulness. Ik probeer mindful te leven. Mindfulness betekent voor mij dat je met aandacht leeft. In mijn werk kijk ik niet alleen naar een juridisch probleem, maar verdiep ik me ook in de cliënt en zijn omgeving. Door de aandacht die ik schenk, begrijp ik mijn cliënt beter en krijg ik meer empathie voor hem. Vervolgens kan ik erachter komen wat hij écht wil. Ik ben helaas niet 24/7 even mindful; dat is in de combinatie advocaat-moeder-echtgenote niet altijd even makkelijk. Maar als ik mijn geduld een keer verlies, dan ben ik mij er bewust van.”

Biologische producten
“Na een dag werken vind ik het ontspannend om bezig te zijn met mijn handen. Ik kook dan graag. Ik probeer bewust met de ingrediënten om te gaan. Dan snijd ik bijvoorbeeld een wortel en denk ik na over de grond waaruit hij komt. Overdreven misschien, maar ik kan echt dankbaarheid voelen voor zo’n suffe wortel.
Ik kook altijd met biologisch producten. In Friesland stond ik een keer bij een maïsveld. De kolven werden besproeid met insecticiden. Zo goor. Ik stikte bijna. En dat spul zit dan op ons eten. Dat wil je toch niet? Dat spul doodt bovendien ook bijen, beestjes die honing produceren en een belangrijke rol spelen in het ecosysteem.
Ik ben nog niet zo ver dat ik vlees laat staan, maar ik eet het niet dagelijks. Dat hoeft ook niet. Ik zou het liefst kippen houden. Om hun eieren te eten en ze uiteindelijk zelf te slachten. Als je een dier slacht, eet je het met meer respect. Je realiseert je dan beter dat het een levend wezen was. Ik denk dat de kip dan anders smaakt, beter waarschijnlijk.”

Yottam Ottolenghi
“Als ik mezelf met anderen vergelijk, kook ik behoorlijk verantwoord. Ik maak bijvoorbeeld vaak zuppo d’orzo, soep van gerstkorrels. Die soep breng ik op smaak met spekjes, wortel, peterselie, rode linzen en Parmezaanse kaas. De kinderen zijn er gek op. Mijn ouders denken: gerstkorrels? Doe normaal! Natuurlijk eten we ook af en toe friet of hotdogs. Het moet wel leuk blijven. Ik geniet er van om dat samen te doen. Mooi niet dat ik dat laat staan.
Net zoals mijn moeder ben ik niet van de zakjes en potjes. Ik maak het liefst alles zelf: ijs, brood, pasta, paté, worsten. Ik vind het te gek om worsten te maken. Vlees malen, kleien met het gehakt, lekker frunniken met zo’n darm, experimenteren met pepertjes, venkelzaad en andere kruiden. Pas had ik er rozenwater en gedroogde rozenblaadjes doorheen gedaan, een tip uit een kookboek van Yottam Ottlolenghi.
Ik heb ooit een ‘worstcursus’ gevolgd bij de Amsterdamse worstmakers Brandt & Levie. Ze werken volgens het nose-to-tailprincipe. Ze gooien niets weg, maar verwerken het hele dier in hun producten, behalve de botten. Geweldig, ik haat verspilling. In de toekomst willen mijn man en ik ook op die manier met vlees omgaan. Ik doe het nu al met groente, zoals een venkelknol. Dieren eten dat hele ding op. Waarom wij dan niet?” 

Kliekjes
Keukengadgets“Dat ik niet tegen verspilling kan, blijkt ook uit mijn specialiteit: koken met kliekjes. Voordat ik ga winkelen, kijk ik altijd wat er nog in de koelkast ligt. Mijn koelkast barst van de bakjes met restjes. Ik vind het echt een sport om van niets iets te maken; een heel creatief proces. Kliekjes pasta en broccoli meng ik bijvoorbeeld met pesto en tonijn. Restjes rijst bak ik op of verwerk ik tot een toetje. Van overgebleven aardappelen maak ik een aardappelsalade. De sperziebonen van de dag ervoor doe ik in een salade niçoise of groentesoep. Vlees over? Prima als broodbeleg!
Ik voel steeds meer de urgentie om bewuster met eten om te gaan. We moeten uitkijken dat we er niet aangaan met z’n allen. Ik las pas dat in het Westen voedsel voor één persoon afval voor vier personen wereldwijd veroorzaakt. We produceren veel meer voedsel dan we nodig hebben en gooien tegelijkertijd veel te veel weg, zoals producten die over de houdbaarheidsdatum zijn. Zonde, je kunt ze vaak nog prima gebruiken. Een kwestie van goed kijken en proeven.”

Oesters
“Hoewel ik graag kook, geniet ik ook erg van uit eten gaan. Af en toe pakken mijn man en ik echt uit en reserveren we bij een sterrenrestaurant. Vorig jaar vierden we zijn verjaardag in Bord’Eau, het restaurant van Hotel de l‘Europe in Amsterdam. Perfecte bediening met veel kennis. Mooi opgemaakte borden. Wist je dat ze die borden op maat laten maken voor hun gerechten? Ik zie nu dat bord met die drie verschillende oesters weer voor me. Prachtig, met die verse bloempjes erbij. Al die verschillende smaken op je bord. Je proeft de aandacht waarmee het is bereid. Aan elk detail is gedacht. Mindfulness ten top.”

Filed Under: Actueel

Vorige artikel
Uitreiking Gouden Zandlopers: zorg dat uw kantoor erbij is!
Volgende artikel
FD: Boekel wordt de Nederlandse vestiging van Dentons

Primary Sidebar

Topvacatures

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Ex-advocaat uit Limburg krijgt schrapping na achterlaten cliënten

  • Nieuwe Uitdaging bij… Stijl, Evers Soerjatin en NautaDutilh

  • Het Bevolkingsonderzoek datalek: waarom schade zo moeilijk aantoonbaar is

  • Column – Je werktijd is waardeloos

  • Eerste Legal Rebel Awards uitgereikt tijdens SAIL Amsterdam

Recente berichten

  • Nederlandse overnamemarkt laat lichte groei zien ondanks economische onzekerheden
  • Nieuwe Uitdaging bij… Stijl, Evers Soerjatin en NautaDutilh
  • Het Bevolkingsonderzoek datalek: waarom schade zo moeilijk aantoonbaar is
  • Column – Je werktijd is waardeloos
  • Eerste Legal Rebel Awards uitgereikt tijdens SAIL Amsterdam

Recente reacties

    Archieven

    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×