• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • PKIsigning
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Culinair: Braziliaans borrelen

14 juni 2014 door Advocatie Redactie

De Braziliaanse keuken is vrij onbekend bij de meeste Nederlanders en zo ook voor mij. Het leek me daarom leuk om op onderzoek uit te gaan, zodat we tijdens de WK-voetbalwedstrijden een Braziliaans hapje en drankje kunnen serveren. Niet alle producten zijn even gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland, maar ik heb mijn best gedaan om gemakkelijke en gevarieerde borrelschotels samen te stellen.

Door Juliëtte Geers

Om te beginnen eerst een korte inleiding. Brazilië is een heel groot, tropisch en uitgestrekt land. Qua omvang kan het zich meten met de Verenigde Staten van Amerika. Het heeft verschillende klimaten waardoor de keuken heel divers is. Bovendien is de keuken sterk beïnvloed door invloeden van buitenaf. In de drukbevolkte steden genieten de inwoners van sushi uit Japan, lamsvlees van Europese en Afrikaanse rassen en zeboe uit India.

In de jungle van het Amazonegebied (noordwesten van Brazilië) vind je veel authentieke gerechten met lokale producten waaronder fruit, groente en kruiden. De wortelgroenten cassave en yam worden veel gebruikt, zowel als groente en als meel. Vlees wordt veel gegeten, maar vergeet ook de vis niet; zoetwatervissen, zeevis, tropische vissen, schaal- en schelpdieren spelen een belangrijke rol in een land met maar liefst 9000 kilometer kustlijn (inhammen en uitsteeksels meegeteld).

De Brazilianen genieten van hun eten en nemen er de tijd voor. Laten wij dat ook gaan doen van deze borrelhappen zodat de onbekende keuken van Brazilië net iets dichter bij komt.

Braziliaanse cocktail & borrelschotels

1. Een grote schaal met tropische vruchten
Selecteer je favoriete exotische vruchten en kies voor verschillende kleuren. Denk aan mango, papaja, passievrucht, ananas, guave, sinaasappel, açai (kijk bij de superfoods of neem anders bosbessen) en/of kokosnoot.
Maak het fruit hapklaar. Vormgeving is bij deze schaal van groot belang dus werk met hoogteverschil en  maar gebruik van de schil en het blad (van bijvoorbeeld een ananas) om te decoreren. Voor de kinderen kun je aan fruitstokjes denken.

2. Kokoswater en caipirinha*
CaipirinhaKokoswater is een energiedrank wat sporters ook wel drinken na intensieve inspanning. Neem er dus niet teveel van, maar het kan nu als nonalcoholisch drankje pronken op je borreltafel. Caipirinha is de klassieke cocktail van Brazilië waar ze erg trots op zijn. Zorg ervoor dat je het met echte cachaça maakt!
Ingrediënten
– 1 limoen, in schijfjes
– 2 eetlepels fijne kristalsuiker
– 4-8 ijsblokjes, desgewenst vermalen
– 60 milliliter cachaça

Doe de schijfjes limoen en de suiker in een cocktailshaker en stamp alles fijn met een stamper. Voeg het ijs en de cachaça toe en schud alles stevig.
Serveer de drank in een helder klein (beker)glas.
Wil je wat anders? Experimenteer dan ook met andere soorten fruit. In Brazilië zijn vooral caipirinhas met mandarijn-limoen-citroen, sinaasappel-gember en passievrucht populair.

3. Bittergarnituur
In Brazilië houden ze van gefrituurde hapjes. Kies in de winkel voor garnalen- of viskroketjes, gamba’s, kipkrokantjes, rundvleeskroketjes en/of kaasstengels. Als je zelf wilt experimenteren wees dan creatief door bijvoorbeeld de gamba’s een kokosraspjasje te geven. Dipsauzen: mayonaise met limoen of koriander en chilisaus.

4. Cassave chips
De cassave is een wortelsoort waar ook (glutenvrij) tapiocameel van wordt gemaakt, hier wordt pap mee gekookt of cassave kroepoek van gebakken. We kennen het in Nederland goed omdat het in onze voormalige koloniën Indonesië en Suriname populair is. Cassavechips is kant en klaar te koop in de toko maar net zo makkelijk zelf te maken.
Ingrediënten
– een grote cassave (te koop bij de grotere supermarkten maar vaak goedkoper bij de toko)
– kokosolie om in te bakken (een klein laagje zodat de chips onder staat)
– cayennepeper
– grof zeezout
   
Schil de cassave met een dunschiller en spoel hem af onder de kraan. Dep goed droog met keukenpapier.
Snijd de cassave in ronde plakjes (zo dun mogelijk). Het is een stevige wortel dus gebruik een scherp mes.
Verhit de kokosolie geleidelijk in een wok of andere diepe pan. Je kunt eventueel ook zonnebloemolie gebruiken.
Als de olie eenmaal is verhit (test even met een chipje) bak dan de plakjes cassave in de olie. De cassave heeft niet al te lang nodig. Als eerste wordt de rand van de cassave bruin. Wanneers de binnenkant ook een beetje bruin wordt dan is hij klaar. De buitenrand van de cassave chips is altijd donkerder dan de binnen kant.
Schep met een schuimspaan de chips uit de olie en leg het in een vergiet die je aan de binnenkant hebt bedekt met keukenpapier. Strooi direct een beetje zout en cayennepeper over de chips en schud het door elkaar zodat het zich kan verspreiden.
Bedek dan een platte schaal met keukenpapier en leg de cassave chips erop zodat het helemaal kan afkoelen.

5. Brood met Braziliaanse smeersels*
Ingrediënten
– (geroosterd) brood
– 100 gram ongezouten geroosterde cashewnoten
– 400 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
– 40 gram ongezoet gedroogde kokos, geraspt
– 2 eetlepels extra vergine kokosolie

Pureer de cashewnoten en de helft van de boter in een blender tot een gladde pasta.
Rooster de kokosrasp in een koekenpan al omscheppend bruin.
Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
Meng de helft van de boter, het geroosterde kokos en de kokosolie in een kom.
Bewaar de boters in een luchtdicht afsluitbare pot en serveer op kamertemperatuur. In de koelkast tot 2 weken houdbaar.

6. Gebakken zoete banaan
Ingrediënten
bakbananen (te koop bij de toko)
bloem
zout
1 a 2 eieren
paneermeel of broodkruim
kaneelsuiker (optioneel)
frituurolie

Verhit de frituurpan.
Maak een bord met bloem en zout.
Maak een tweede bord met opgeklopt ei.
Maak een derde bord met paneermeel of broodkruim.
Maak een vierde bord met kaneelsuiker (optioneel).
Pel de bananen en snijd ze in de lengte door en daarna door de helft.
Rol de bananen door het eerste bord met bloem, daarna door het tweede met ei, daarna door het derde met paneermeel of broodkruim.
Bak de bananen goudbruin en rol ze daarna direct door de kaneelsuiker (optioneel).

*dit recept en het beeldmateriaal komt uit: Thiago Castanho, De Braziliaanse keuken, Veltman Uitgevers.

NJuliette Geersa de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers. Ook beheert zij een website over Amerikaanse (eet)cultuur, neem een kijkje op www.madebyjuliette.nl.

Filed Under: Human Interest

Vorige artikel
Culinair: perfecte mudcake
Volgende artikel
Reizen: Vrede door de stilte in de woestijn

Primary Sidebar

Topvacatures

Advocaat stagiair(e) Rotterdam

Arbeidsjurist Gouda

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Vaccine vial and blood test tubes labeled COVID-19 on a blue surface, representing healthcare progress. Tuchtrechtelijke maatregelen na poging tot getuigenbeïnvloeding in coronazaak; NRC legt link met Amsterdams advocatenkantoor

  • Nieuwe Uitdaging bij… o.a. Atlas Fiscalisten, Baker McKenzie, Van Benthem & Keulen

  • Rechtbank Rotterdam berispt advocaat wegens aanvoeren van niet-bestaande jurisprudentie

  • Juristen Foort van Oosten en Arno Rutte nieuwe bewindslieden Justitie

  • Advocaat persoonlijk aansprakelijk ondanks exoneratieclausule

Recente berichten

  • Raadsheer Hof Arnhem-Leeuwarden in Vitesse-zaak bezat ooit fankaart
  • Nieuwe Uitdaging bij… o.a. Atlas Fiscalisten, Baker McKenzie, Van Benthem & Keulen
  • Opinie: ‘De afbouw van de hypotheekrenteaftrek is onvermijdelijk’
  • Rechtbank Rotterdam berispt advocaat wegens aanvoeren van niet-bestaande jurisprudentie
  • Advocaat persoonlijk aansprakelijk ondanks exoneratieclausule

Recente reacties

    Archieven

    • september 2025
    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×