• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Meesterchef: Frederique ten Berge

3 juli 2016 door Advocatie Redactie

Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. De term ‘hobbykok’ doet geen recht aan hun enthousiasme en kookkunst, vandaar dat we ze meesterchef noemen. In deze nieuwe serie proberen we te achterhalen waar het culinaire hart van de meesterchef sneller van gaat kloppen. Deze keer: een lunchafspraak met advocaat Frederique ten Berge in Le Jardin te Utrecht.

Door Juliette Geers 

Ten Berge begon in 2006 samen met haar partner Sandra Leerkotte tenBergeLeerkotte Advocaten. waar zij vooral een strafrechtpraktijk voert maar waar haar ervaring in letselschadezaken van pas komt wanneer ze de benadeelde bijstaat. Ze kookt graag, maar ze gaat nóg liever uit eten en daarom kent ze alle hotspots in Utrecht die we op een rijtje hebben gezet.

Frederique wordt enthousiast begroet door de bediening van Le Jardin – ze komt hier duidelijk vaker. Ze vertelt dan ook meteen in een ruk door dat Utrecht booming is en dat alle goede restaurants weken van tevoren vol zitten. Iets wat we ondervonden toen we een afspraak met elkaar wilden maken. De eerste drie van onderstaande favorietenlijst van Frederique waren enkele dagen van te voren niet meer te reserveren. 

We stellen een top 5 samen van Frederique’s favoriete restaurants in Utrecht – alleen soms gestoord door de heerlijke gerechten die uit de keuken van Le Jardin komen. Dat het uiteindelijk een top 7 is geworden spreekt voor zich wanneer je haar enthousiasme hoort. 

Waar komt je passie voor eten en koken vandaan?
“In Groningen groeide ik op in een atypisch gezin waarin mijn moeder kostwinner was en mijn vader studeerde aan het conservatorium en muziekles gaf. Ik was veel bij mijn opa en oma en zij hadden een akker vol met groenten en een erf met kippen, koeien en paarden. Ze hield van koken en dat begon altijd met het verzamelen van ingrediënten van buiten. Ik hielp haar en wist daarom al vroeg waar groenten vandaan komen. De liefde voor koken begon hier, bij het steken van de asperges in het veld. Uiteindelijk vond ik koken leuker dan mijn moeder en daarom pakte ik het thuis op met de recepten van mijn tante. Eten betekent voor mij nog steeds ontspannen en een moment om bij elkaar te zijn. Overigens moet ik mijn moeder ook niet te kort doen! Nu ze meer tijd heeft, maakt ze de lekkerste tomaten-groentensoep met ballen klaar, alle familieleden smeken erom als ze langskomen.”

Hoe zijn je smaakpapillen zo goed ontwikkeld?
“Mijn ouders hielden van uit eten gaan. In Haren vierden we bijvoorbeeld Kerst in een restaurant met een ouderwets 7-gangendiner. Iedereen krijgt dan tegelijk te eten en daar at ik voor het eerst oesters. Als je dat als tiener eet dan vind je het eerst vies maar je ontwikkelt toch je papillen. Daarom geef ik mijn zoontje in plaats van de niet zo geliefde stukjes fruit een smoothie met banaan, honing en kaneel en dan hoor je hem niet meer!”

Hoe kook je thuis?
“Ik kook altijd, dat betekent dat ik nooit pakjes of kant-en-klaar producten gebruik, behalve soms van de traiteur. Ik hou ervan om de ingrediënten te verzamelen – bij de slager, bakker, etc. –. een gewoonte van vroeger denk ik. Soms kook ik erg simpel, van pasta met zalm tot kalfsvlees met waterkerssaus of mijn favoriet: gestoomde kabeljauw op chorizo, tomaat met knoflook en rozemarijn met doperwtenmuntpuree ernaast.”

Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwe hotspots in je stad?
“Ik leef hier en als ik door de stad fiets, dan valt het me snel op als er iets nieuws is. Net als Le Jardin bijvoorbeeld; ik zag dat Delano weg was en toen werd ik nieuwsgierig. Ik vond hun Facebook-pagina leuk en kreeg een cactus cadeau! Omdat ik de 250ste like gaf en anderen prikkelde om ook te liken. Origineel en betrokken!”

Met wie ga je meestal uit eten?
“Ongeveer eens per week ga ik uit eten, met familie, vrienden of collega-advocaten en ondernemers. Met cliënten lunch ik hooguit sporadisch. Mijn patroon, Willem Burgers, was een echte Bourgondiër. Hij heeft mij gebakken ganzenlever voor het eerst echt laten proeven. Op kantoor nemen we overigens ook altijd de tijd voor lunch – 45 minuten – en op vrijdagmiddag begint de borrel rond vier uur ’s middags met een fles cava, onze huisdrank.”

Welke plek heeft het culinaire aspect in het vak?
“Je merkt dat stagiaires van nu of van een andere generatie andere dingen belangrijk vinden in het leven. Vroeger kon een bonus prikkelen, die kreeg je bijvoorbeeld als je een toets haalde, nu neem ik mijn stagiaire mee naar Le Garage en dat werd zeer gewaardeerd. Het accent ligt meer op evenwicht in een goede work-life balance: ontspanning, ervaringen en vrije tijd zijn belangrijker.”

Top 7 favoriete restaurants in Utrecht van Frederique ten Berge

Mijn meeste favorieten liggen in een upcoming gebied vlakbij station Utrecht Vaartse Rijn. Dit station gaat vanaf augustus 2016 open en daardoor is het dus makkelijk bereikbaar. Ik verwacht dat het dan ook nog drukker wordt. Het is een gebied om in de gaten te houden.

7. Veldkeuken
Le JardinDit restaurant gebruikt alles wat in de tuinen eromheen wordt gemaakt en ligt op een prachtige locatie. Na een wandeling in oud en nieuw Amelisweerd (richting Bunnik) kun je langs het museum van Armando. De Veldkeuken is biologisch en vers en vooral een goede plek voor lunch (tot 20.00 uur open). Na de wandeling kun je ook kiezen voor Restaurant Vroeg, dat vlakbij ligt. Zij hebben een eigen bakkerij, een mooi terras, (h)eerlijk eten en is ook perfect voor brunch.

Kidstip! Voor kids is het leuk om na een wandeling de kano te pakken naar pannenkoekenhuis/theehuis Rhynauwen.

6. Podium
Bij Podium hebben ze ravioli met ossenstaart! Dat is voor mij al genoeg om in het lijstje te komen. Het is echt iets voor bijzondere gelegenheden, Leon de Mazairac kookt er de sterren van de hemel, maar het is wel wat prijziger dan de andere favorieten.

5. Keuken en Speck
Deze restaurants zijn van dezelfde eigenaar en een goede tip wanneer er kids meegaan! Keuken bij de Oosterkade heeft bijvoorbeeld gegrilde kip en de lekkerste rosé die ik ooit heb geproefd (de Rouilly), het smaakt naar rozen zo zacht. Er zijn ook burgers, en een plank waarvan je kan genieten met vleeswaren, ingelegde bloemkool, kroketjes met stoofvlees, etc.

Speck ligt vlakbij Zies op het Ledig Erf, het interieur heeft een knipoog naar een slagerij. Overal hangt dry aged meat en je kunt vlees per ons bestellen (handig voor kids!). Je kunt er ook een heerlijke tapasplank bestellen en ze hebben een aangenaam terras.

4. Le:en
Le:en is een urban easy living Aziatisch restaurant waar je ook naartoe kan met een grote groep om te loungen op oude banken. De oude garage is een enorme ruimte met een industriële uitstraling. Op het grote terras kun je genieten van Aziatische hapjes zoals sushi met asperges en omelet of buikspek.

3. Zies
Zies is een stadse wijn-bistrobar om met je vrienden uitgebreid te genieten van hapjes. Het is leuk, anders en nieuw en dat zit hem vooral in de menukaart. Neem bijvoorbeeld de vongole in Pernod. De schelpen zijn hier bijzonder. De prijs-kwaliteitverhouding is heel goed en op het terras gebeurt van alles!

2. De Watertoren
Maandelijks eet ik bij de Watertoren met Dresscode, een club van ondernemende vrouwen. De locatie en entourage zijn briljant. Ze kunnen er heel goed koken – het heeft een onUtrechtse uitstraling. Je kunt eten op de negende verdieping vlakbij de keuken, op de tiende – waar je uitkijkt over heel Utrecht – of beneden aan het water op het terras.

1. Le Jardin
Niet voor niets op nummer 1, het restaurant waar we afspreken voor lunch. Een verrassingslunch met overal groen om ons heen en een knapperend haardvuur op de achtergrond. Een restaurant én een bloemist. Ze verstaan de kunst tussen fris, vers en mooi eten. Er heerst een leuke, ontspannen ambiance en de bediening is er van toegevoegde waarde, ze laten je genieten en hebben het zelf ook naar hun zin. We krijgen bijvoorbeeld nu ook een mooi aperitief en met de open haard aan voel je je heel welkom. Ze hebben ook iets nieuws: zonder vegetarisch te zijn leggen ze de nadruk op groenten en dat doen ze goed!

Juliette GeersNa de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.

 

Filed Under: Human Interest

Vorige artikel
Meesterchef: Martijn Punt
Volgende artikel
Advocaat & Reizen: feesten met hipsters en Miley Cyrus

Primary Sidebar

Topvacatures

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Ex-advocaat uit Limburg krijgt schrapping na achterlaten cliënten

  • Nieuwe Uitdaging bij… Stijl, Evers Soerjatin en NautaDutilh

  • Het Bevolkingsonderzoek datalek: waarom schade zo moeilijk aantoonbaar is

  • Column – Je werktijd is waardeloos

  • Advocaten overspoeld met vragen na nieuw EU-VS handelsakkoord

Recente berichten

  • Nederlandse overnamemarkt laat lichte groei zien ondanks economische onzekerheden
  • Nieuwe Uitdaging bij… Stijl, Evers Soerjatin en NautaDutilh
  • Het Bevolkingsonderzoek datalek: waarom schade zo moeilijk aantoonbaar is
  • Column – Je werktijd is waardeloos
  • Eerste Legal Rebel Awards uitgereikt tijdens SAIL Amsterdam

Recente reacties

    Archieven

    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×