Thom de Graaf over 'gênant' Toren C-cabaret: 'Over tot orde van de dag'

En zo kreeg het jaarcongres van de NOvA afgelopen vrijdag toch nog een pittig staartje. Na de toespraken, workshops en een debat waren de maaksters van tv-programma Toren C in huis voor het afsluitende cabaret. Dat was lachen; tot aan de afsluitende act althans, met voorzitter van de Raad van Advies van de Orde Thom de Graaf in een bijrol. Die werd door de dames als een grove teksten sprekende buikspreekpop opgetuigd. De Orde biedt ‘oprechte excuses’ aan voor de ‘misser.’ Het 'slachtoffer' zelf zegt alweer tot de orde van de dag te zijn overgegaan.

Door Joris Rietbroek

Laat het maar aan actrices Margôt Ros en Maike Meijer over om een congres stevig op te schudden. Met hun door de VPRO uitgezonden tv-programma Toren C nemen ze al sinds 2008 de Nederlandse kantoorcultuur op de hak. Soms vulgair, soms flauw, soms absurdistisch en geestig, soms dit alles tegelijk. Op het podium van het jaarcongres werd de vertoning volgens de Orde van Advocaten echter ‘schaamteloos en gênant’, zo schrijft zij in een bericht aan alle congresbezoekers:

“De Orde voelt een grote behoefte u te laten weten dat zij zich wenst te distantiëren van het schaamteloze en gênante optreden van Toren C tijdens het jaarcongres vrijdag jl. Het ten tonele gebrachte cabaret was niet van het niveau dat u van de Orde op een jaarcongres mag verwachten. Wij betreuren dit ten zeerste. Wat een mooi einde had moeten zijn van een in onze ogen geslaagd jaarcongres werd een grote misser en wij bieden u hier onze oprechte excuses voor aan.”

Het is in dit bericht niet duidelijk of de Orde doelt op de hele voorstelling of enkel het gewraakte onderdeel met D66-politicus en Raad van Advies-voorzitter De Graaf in een bijrol. Dat wil NOvA-woordvoerster Lies Weitenberg ook niet verder preciseren. “We hebben een keuze gemaakt voor Toren C en dat pakte helaas niet goed uit. We vonden het daarom gepast om excuses aan te bieden.” Over nadere aanleidingen voor de excuses en de vraag of De Graaf persoonlijk excuses van de Orde heeft gekregen, wil zij niets kwijt.

Buikspreekpop
“Wij zoeken graag het randje op”, hebben de programmamaaksters zelf wel eens gezegd in interviews. Iets dat de Orde van Advocaten aan de hand van hun tv-sketches had kunnen weten, terwijl dagvoorzitter Ferry Mingelen de zaal al waarschuwt dat het cabaret 'niet voor personen onder de 18 is.' De voorstelling op het congres begint een beetje plat, maar nog tamelijk onschuldig. Zo oogst een sketch waarbij een van de dames in de rol van advocate uiteenzet hoe zij zich binnen kantoor ‘omhoog heeft gewerkt’, met behulp van weinig aan de verbeelding overlatende lichaamsbewegingen, nog aardig wat lachers. Al verlaten op dat moment ook de eerste gasten de zaal.

Vooral de sketch waarbij De Graaf - kort daarvoor nog aan het woord in het slotdebat -, als ‘vrijwilliger’ door de dames het podium werd opgetrokken, schiet menigeen in het verkeerde keelgat. Als een soort buikspreekpop op het kantoor van een advocaat sporen de dames hem aan om ‘hou je bek’ te roepen – zogenaamd tijdens een mediationsessie –, waarna ze op gegeven moment dreigen zijn kleren uit te trekken. Het gelach in de zaal werd eerst ongemakkelijk, om vervolgens te verstommen en De Graaf loopt het podium af.

De Graaf zelf wil desgevraagd niet met Advocatie terugblikken op het incident: “Dat zou ik totale verspilling van tijd vinden”, reageert hij iets geïrriteerd. “Ik ben zelf allang overgegaan tot de orde van de dag.”

De Toren C-dames geven geen nader commentaar op optredens die binnen besloten gelegenheden plaatsvinden.

    | Mail de redactie | Print