• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • PKIsigning
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Meesterchef Remke Scheepstra: ‘Er kan nooit genoeg koriander op een gerecht zitten’

19 juni 2019 door Advocatie Redactie

Remke Scheepstra-300

Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. Arbeidsrechtadvocaat Remke Scheepstra is partner bij Baker McKenzie in Amsterdam. Ze kookt graag uitgebreid voor veel mensen en verrast haar gasten dan met een mix van Zuid-Europese en Aziatische smaken. “Op die manier worden mijn gerechten krachtiger. Ik houd niet van ‘matte’ smaken.”

Door Patricia Jacob

Tegenover Baker McKenzie zit Market 33, het ‘urban foodcourt’ van de Zuidas. Met kantoor heeft Remke Scheepstra daar geregeld ‘een borreltje’. De advocaten laten dan hapjes uit verschillende kraampjes komen. De markt met gerechten uit de hele globe doet haar denken aan de foodmarkets in Zuidoost-Azië. “Azië spreekt mij aan, óók vanwege het eten.”

Scheepstra vierde ooit vakantie in Sri Lanka en Indonesië en ging meerdere keren naar Maleisië. “In Maleisië vind je een mix van diverse Aziatische keukens: de Chinese, Thaise, Indiase en de Maleisische. Ik eet daar graag vis. Een in een kokosnoot gestoomd visje, bijvoorbeeld. Of een vis die ze zó uit de zee halen, inwrijven met kruiden, in een bananenblad wikkelen en daarna op de grill leggen (foto rechtsonder). Ik ben niet per se van de curry’s of Indonesische rijsttafels. Waar ik vooral dol op ben zijn de wokgerechten die je veel in Azië ziet. Lekker licht, veel groente en verse kruiden. Er kan voor mij nooit genoeg koriander op een gerecht zitten. Verse gember gebruiken ze daar ook veel. Dat is ook zo’n favoriet van mij. Ik wok die met garnalen of trek er thee van.”

Café Bédier
Haar liefde voor lekker eten en koken ging zover dat ze na het VWO overwoog naar de Hogere Hotelschool te gaan. “Een eenvoudige optelsom: culinaire interesse, taalgevoel, de wens om service te verlenen en een zwak voor de horeca. De Hogere Hotelschool sluit daarop aan. Mijn oom, die ooit een eigen hotel runde, had er ook op gezeten. Zelf had ik vanaf mijn vijftiende allerlei horecabaantjes. Achteraf ben ik blij dat het er niet van is gekomen. Ik realiseerde me dat je in de horeca altijd werkt als andere mensen plezier hebben. Op feestdagen, tijdens vakanties en vaak ook ’s nachts. Leuk voor erbij, maar niet als standaardbaan.”

Tijdens haar rechtenstudie aan de UVA stond ze onder meer achter de toog bij Café Bédier in Amsterdam-Zuid. “Tappen in de avond, ’s middags broodjes serveren en overzicht houden over het etablissement. Best bikkelen. Je wilt immers dat iedereen happy en tevreden is.”

Blauw aan de Wal
In dat opzicht ziet ze een parallel met haar werk als advocaat. “In beide sectoren gaat het erom dat je mensen tevreden houdt en service verleent waar het kan. In de horeca wilde ik klanten een fijne tijd bezorgen, in de advocatuur los ik hun problemen op.” Ze ziet minstens één wezenlijk verschil. “Ik mis het directe contact met mensen. Als advocaat zit je veel achter je bureau. De meeste contacten gaan per mail of telefoon. Ik adviseer nu van een afstand. In de horeca was dat meer face to face. Het contact met mijn cliënten is zakelijker, formeler. Hoewel ik mijn best doe om die afstand zo klein mogelijk te maken. Ik ben al snel van het tutoyeren en ga af en toe met cliënten uit eten. Zo ga ik binnenkort met een Amerikaanse cliënt en zijn vrouw naar Blauw aan de Wal, een ‘verborgen’ restaurant op de Wallen.”

Vleesgeneratie
Bij deze intieme zaak in een minuscule steeg in de rosse buurt kookt chef en eigenaar Daan Althuis met seizoensproducten en laat hij zich inspireren door recepten uit Zuid-Europa, een regio waar Scheepstra ook graag komt én eet. “Mijn man en ik vieren elk jaar onze huwelijksdag met een lang weekend weg. Goed eten hoort daar zeker bij. Een tijdje terug waren we in Dubrovnik. De keuken daar heeft Italiaanse invloeden. Daar houd ik van: veel vis, groente en kaas. Ik ben ook gek op de Zuid-Franse kookstijl. Ze werken daar veel met verse kruiden als rozemarijn en dille. Net als de Spanjaarden eet ik ook graag vlees. Ik ben echt van de vleesgeneratie en dan nog wel van het ergste soort: mijn vader was jager. Als hij wild had geschoten, hing het in de garage en werd het door hemzelf gevild. Mijn moeder maakte er wat lekkers van.”

Fusion-gerechten
WokgerechtScheepstra draait haar hand niet om voor een authentiek Frans gerecht als coq au vin, kip in rodewijnsaus, en hanteert geroutineerd de wok voor een puur Aziatisch gerecht. Maar een mix van keukens heeft haar voorkeur. Vaak combineert ze Zuid-Europese smaken met Oosterse ingrediënten. “Gember, oestersaus, rode peper, citroengras en – vooral – koriander. Op die manier worden mijn gerechten smaakvoller en krachtiger. Ik houd nu eenmaal niet van ‘matte’ smaken.”

Een voorbeeld van zo’n fusion-gerecht is haar vispotje uit de oven van witvis, rivierkreeftjes, kerstomaatjes, bosuitjes, spekjes, crème fraîche en kaas. Ze serveert dit met verse koriander. Uit haar lavacake, een cake in de stijl van een Franse moeulleux au chocolat, stroomt warme chocoladesaus waar ze vaak voor extra pit fijngesneden rode peper aan toevoegt.

Kantoorbarbecue
Hoewel dit dessert altijd aanslaat, maakt ze het niet vaak. Ze vindt er namelijk niets aan om steeds hetzelfde te maken. “Ik ben van de etentjes met veel mensen waarbij ik uitgebreid kook. Ik wil mijn gasten dan echt verrassen. Om te voorkomen dat ik mezelf herhaal, houd ik bij wat ik voor wie heb gemaakt. Mijn moeder hield er ook van om uitgebreid te koken. Zij had een abonnement op het culinaire blad Tip, ik op de Delicious. Ik houd van eten en van koken, maar ik krijg de meeste voldoening als ik zie dat gasten blij worden van mijn gerechten. Mijn man en ik hebben ooit een barbecue georganiseerd voor zijn collega’s van Osborne Clarke: zalm op plankjes van cederhout, een cocktail van warme garnaaltjes, gevulde rollade. Ze wisten niet wat ze zagen: ze hadden een ‘gewone’ barbecue verwacht. De uitnodiging voor de collega’s van mijn sectie staat. Het zou leuk zijn als ze nog deze zomer komen!”

Filed Under: Human Interest

Vorige artikel
Antony Jonkman over zijn eerste pleidooi: ‘Als ik alle instructies opvolgde, kon er niets fout gaan’
Volgende artikel
Rob van den Sigtenhorst over zijn eerste pleidooi: 'Er werd bijna geschreeuwd tijdens de zitting'

Primary Sidebar

Topvacatures

Advocaat stagiair(e) Rotterdam

Arbeidsjurist Gouda

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Rechtbank Rotterdam berispt advocaat wegens aanvoeren van niet-bestaande jurisprudentie

  • Opinie: ‘De afbouw van de hypotheekrenteaftrek is onvermijdelijk’

  • Nieuwe Uitdaging bij… o.a. Atlas Fiscalisten, Baker McKenzie, Van Benthem & Keulen

  • soccer, international, holland, nederland, eredivisie, honor division, banner, flag, vitesse arnhem Raadsheer Hof Arnhem-Leeuwarden in Vitesse-zaak bezat ooit fankaart

  • Advocaat persoonlijk aansprakelijk ondanks exoneratieclausule

Recente berichten

  • NCC functioneert goed, maar instroom zaken blijft achter
  • RSJ: Jeugdigen vaker buiten strafrecht houden
  • Advocaat verdachte in soevereinenzaak: ‘Uitspraken waren dom, maar geen aanslagplannen’
  • Compliance en digitale zekerheid: cruciale pijlers voor moderne advocatenkantoren
  • Raadsheer Hof Arnhem-Leeuwarden in Vitesse-zaak bezat ooit fankaart

Recente reacties

    Archieven

    • september 2025
    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×