Strafrechtadvocaten roepen coalitiepartijen op 'rechtsstaat weer in balans te brengen'

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) en Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) roepen het kabinet opnieuw op extra te investeren in het stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand. Dit doen zij in een open brief aan de de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. 

Aanleiding voor de brief is de berichtgeving over advocatenkantoor Vlug Maarsingh Huisman uit Deventer en andere Overijsselse strafrechtadvocaten, die hebben laten weten niet langer deel te nemen aan het minderjarigenpiket. De vergoeding van 150 euro is veelal te gering voor de vele uren – of zelfs dagen – werk die het politieverhoor van een minderjarige met zich meebrengt voor een advocaat, stelde het kantoor. Het komt neer op gratis liefdewerk. 

Daarnaast roepen de voorzitters van de verenigingen de fractievoorzitters op zich openlijk uit te spreken over het belang dat de strafrechtadvocatuur speelt in de maatschappij en in de rechtsstaat. ‘Wanneer het aantal strafrechtadvocaten in Nederland onder het minimum zakt, zal dit grote gevolgen hebben voor de volledige strafrechtspleging. Kort gezegd, zonder strafrechtadvocaten, geen strafrechtspleging. En zonder een goed functionerende strafrechtspleging, geen goede rechtsstaat. Een rechtsstaat waarvoor u verantwoordelijk bent als politicus en waar u allen, als coalitiepartijen, het beleid bepaalt.’

>Extra overheidsgeld moet de ‘rechtsstaat weer in balans brengen’, aldus de brief. Want ‘wanneer het aantal strafrechtadvocaten in Nederland onder het minimum zakt, zal dit grote gevolgen hebben voor de volledige strafrechtspleging,’ aldus de verenigingen.

Klik hier voor de brief

 

    | Mail de redactie | Print