• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • PKIsigning
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Culinair: Aan tafel in de Périgord

12 juni 2015 door Advocatie Redactie

De meivakantie bracht ik door in Frankrijk. Een land vol herinneringen aan familievakanties, vakantieliefdes en heerlijk eten. Ik ga al jaren naar dezelfde plek in de Dordogne, om specifieker te zijn in de Périgord. Naar een camping die geen camping meer mag heten sinds de komst van het binnenzwembad, de hammamruimte en de jacuzzi. Je bevindt je in het hart van de prehistorie, omringd door groene bossen en een boeddhistisch retraite. Niet voor niks heet het Le Paradis.

Door Juliëtte Geers

Hoewel het altijd beter smaakt in Frankrijk, probeer ik terug in Nederland soms mijn heimwee te stillen met heerlijke gerechten die zijn geïnspireerd door deze streek. De key-ingredients die gebruikt worden in de keuken van de Périgord zijn foie gras, eend, truffels, cèpes (eekhoorntjesbrood) en wijn. Hele herkenbare smaken die in verschillende vormen op je bord terecht kunnen komen. Onderstaand menu bestaat uit mijn favoriete gerechten van de afgelopen vakantie. Bon appétit!

Menu
Apéritif
Vin de pêche of ijskoude pastis vergezeld met brood, olijfolie & zout
Entrée
L’escargots met gesmolten knoflookboter, peterselie en eendenpaté uit de oven

Plat principal
Omelettes aux cèpes
of
Confit de canard met pommes sarladaise en ratatouille

Dessert
Tarte tatin
of
Aardbeien met slagroom

Bereidingswijze
Entrée
Laat de escargots uitlekken en hak de peterselie en knoflook fijn. Meng de kruiden met zachte boter en voeg wat zout en peper uit de molen toe. Stop de escargots in hun huisje en vul ze op met de kruidenboter. Brokkel de stukjes eendenlever (paté) eroverheen. Verwarm de escargots in de oven (op 160 graden) tot de boter zacht begint te borrelen. Serveer er wat stokbrood bij.

Plat principal
Een heerlijk recept voor omelettes aux cèpes ofwel omelet met eekhoorntjesbrood kun je vinden op de website van Trouw. Tip: buiten het seizoen (vroege zomer tot late herfst) kun je gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken.

Confit de canard met pommes sarladaise is een absolute aanrader van de streek. Het eendenvet dat je overhoudt van de confit de canard, kun je gemakkelijk gebruiken voor de pommes sarladaise. De ratatouille is nog lekkerder als je die een dag van te voren klaar maakt. Wellicht heb je een eigen recept, kijk anders hier.

Confit de canard zijn geconfijte eendenbouten (dus langzaam in hun eigen vet gegaard en ingeblikt). Vroeger werd dit gedaan uit noodzaak, maar tegenwoordig alleen nog voor de smaak. Wanneer je geen blik meer hebt staan van je afgelopen vakantie, dan kun je ze tegenwoordig krijgen bij goede delicatessenzaken in Nederland.

Je kunt de confit op verschillende manieren bereiden, de volgende is het meest simpel. Verwarm de oven met grill voor op 200 graden. Haal de eendenbouten uit het blik en leg ze met het vel naar boven op een bakplaat die je met aluminiumfolie hebt afgedekt. Schuif ze in de oven, verplaats ze na 20 minuten een treetje naar boven en grill de bouten tot het velletje krokant is (8 tot 10 minuten).

Pommes sarladaise zijn stevige (niet kruimige) aardappelen gebakken in knoflook, peterselie, zout & peper en eenden- of ganzenvet. Schil de aardappelen en snij deze in middelgrote partjes of plakken. Kook ze en laat ze daarna afkoelen tot ze koud zijn. Doe het eendenvet in de koekenpan en laat het langzaam goed warm worden. Doe de aardappels in de pan en bak ze aan op middelhoog vuur, schep ze regelmatig om en voeg knoflook, zout en peper toe. Roer ze zo nu en dan voorzichtig om en bak ze tot ze goudbruin zijn. Strooi op het laatst de peterselie erover en bak nog even mee.

Dessert
Herman den Blijker heeft een heerlijk receptuur voor de Tarte Tatin, ofwel een omgekeerd appeltaartje, kijk op zijn website voor het recept. Als het seizoen erom vraagt dan is het ook heerlijk om verse aardbeien met zelfgeklopte slagroom te serveren

Juliette GeersNa de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.

Filed Under: Human Interest

Vorige artikel
Culinair: Verantwoorde hap uit de kantoormuur
Volgende artikel
Reizen: Een toefje geluk uit China

Primary Sidebar

Topvacatures

Advocaat-medewerker Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht (3-6 jaar ervaring) Rotterdam

Advocaat medewerker Vastgoed- & Huurrecht

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Nieuwe Uitdaging bij… bureau Brandeis, Van der Feltz advocaten en NautaDutilh

  • Prinsjesdag 2025: aandachtspunten voor de advocatuur

  • Gepensioneerde notarissen in de clinch met pensioenfonds

  • Namen en uren van advocaten blijven geheim in Wob-procedure

  • Advocaat Peter Langstraat stopt met praktijk, maar blijft betrokken bij MH17

Recente berichten

  • MILE versterkt juridisch onderwijs in Maastricht
  • Notaris in erfstrijd: rechter moet knoop doorhakken over uitbetaling erfenis
  • Zesde jaar op rij zorgen over rechtsstaat: rapport benadrukt noodzaak tot versterkt optreden
  • Nieuwe Uitdaging bij… bureau Brandeis, Van der Feltz advocaten en NautaDutilh
  • Digitaal identificeren onder de WWFT: van verplichting naar strategische noodzaak

Recente reacties

    Archieven

    • september 2025
    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×