• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Meesterchef Karin Bodewes: ‘Op Ibiza pluk ik citroenen en vijgen uit eigen tuin’

27 november 2017 door Advocatie Redactie

Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. Karin Bodewes werkte 28 jaar bij Baker McKenzie, en is nu arbeidsrechtadvocaat bij Shearwaters in Amsterdam. Bij haar huidige levensstijl horen met zorg bereide eenvoudige gerechten uit Italië en Ibiza. “Liefde en positiviteit zijn belangrijk bij het koken én alle andere aspecten van het leven.”

Door Patricia Jacob

“Ik heb een pollepel in de vorm van een hart. ’s Ochtends gebruik ik die om er hartjes mee te roeren in de havermout. Omdat ik dat heel bewust doe, zal de havermout beter smaken.

Waarom? Ooit gehoord van Emoto? Deze wetenschapper zette een groep mensen bij twee bakken water. Ze moesten negatieve gedachten naar de ene bak sturen en positieve naar de andere. Daarna vroor hij het water in en bestudeerde hij de waterkristallen. Wat bleek? Alle kristallen van het ‘negatieve water’ waren kapot, maar alle kristallen van het ‘positieve water’ waren perfect. De mens bestaat voor het overgrote deel uit water, dus bepalen je gedachten je welzijn. In ons eten zit ook water dus hebben positieve gedachten een goede invloed op het kookresultaat.”

Burn-out
“Hoe belangrijk liefde en positiviteit zijn bij het koken én alle andere aspecten van het leven, leerde ik na mijn burn-out van vier jaar geleden. Ik was toen nog internationaal partner arbeidsrecht bij Baker & McKenzie. Huilen, hoofdpijn, black-outs. Ik wist niet wat me overkwam. Ik had altijd achter het stuur van mijn leven gezeten, nu zat ik opeens op de achterbank. Ik kon gewoon niet meer beslissen.

Uiteindelijk ben ik er heel sterk uitgekomen; ik ben bij de echte Karin beland. Ik heb daarbij hulp van een coach gehad, maar heb het toch vooral zelf gedaan. Ik wandelde veel, later ging ik veel lezen. Op Ibiza las ik The Magic van Rhonda Byrne – ook bekend van The Secret. In haar boek legt ze uit hoe essentieel dankbaarheid is. ‘Wie dankbaar is, zal meer krijgen. Wie dat niet is, zal alles verliezen.’ Ze adviseert om te kijken naar wat je wél hebt in plaats van naar wat je niét hebt. Haar woorden kwamen echt bij me binnen. Ik las het boekje in één ruk uit en deed ook alle oefeningen die er in staan. Ik moest bijvoorbeeld dertig dagen iedere ochtend tien verschillende zegeningen opschrijven.”

Shearwaters
“Die oefening in dankbaarheid doe ik nog steeds. Ik was altijd al een dankbaar persoon, maar sinds ik bewuster stil sta bij wat ik allemaal heb, komen er nog meer leuke dingen en mensen op mijn pad. Dat heeft te maken met de Wet van de Aantrekkingskracht: straal je positieve energie uit, dan krijg je die terug. Verspreid je negatieve trillingen, dan kaatsen ook die terug.

Ik ben blij dat het internationale arbeidsrechtkantoor Shearwaters op mijn pad is gekomen. Tussen de kantoorgenoten van deze ‘boutique’ op de Zuidas is er veel wederzijds respect. Ik ben geen partner, maar of counsel (iemand die de ervaring van een partner heeft, maar niet dezelfde verantwoordelijkheden, PJ). Targets heb ik hier niet. Ik vind het nog steeds leuk om cliënten te helpen met mijn expertise en dat lukt nu met minder werk dan voorheen.

Ik draag nu ook sneakers in plaats van hakken naar mijn afspraken en werk veel vanuit mijn huis in Amsterdam of op Ibiza. Ik kom al dertig jaar op dit eiland. Ik voel me er altijd zo vrij. Sinds vorig jaar heb ik er mijn droomhuis. Na mijn burn-out heb ik er bewust voor gekozen om vrijer te leven en nog dankbaarder door het leven te gaan.”

Basic Italiaans
“Ik heb nu ook de energie en de tijd om te koken. Ik ben daar altijd dol op geweest. Mijn ouders werkten allebei. Vanaf mijn elfde kookte ik voor mijn familie. In het begin van mijn carrière stond ik ’s avonds na een lange werkdag nog uitgebreid te koken voor mijn gezin. Maar door het harde werken en het feit dat ik in mijn eentje twee opgroeiende tienerdochters moest opvoeden, ontstond er een glijdende schaal. Steeds vaker vroeg ik de oppas om te koken of bestelde ik pizza’s.

Nu maak ik geregeld stoofschotels, bijvoorbeeld van lamsschenkel. Werk ik thuis, dan kan ik het vlees ’s middags al op het vuur zetten. Voor elke stap in het stoofproces neem ik de tijd: het uitkiezen van het recept, het inkopen van de ingrediënten, het bereiden. Ik geef het eten de aandacht die het verdient en dat proef je.

Gisteren stond er in mijn keuken nog zuurkool te pruttelen. Gesneden uien erbij, takken rozemarijn, wijn, mosterd, worst erop. Langzaam eten, goed proeven.

Heerlijk. Ik houd sowieso van Hollandse kost, zoals stamppot boerenkool en witte asperges met parmaham, maar ik eet het liefst Italiaans. Van die basic gerechten: gegrilde aubergine met Parmezaanse kaas, pasta met een beetje saus. Zakjes, pakjes? No way. Zo’n saus maak ik zelf. Ik kook het liefst met wat de natuur ons brengt. In mijn eten geen E-nummers. Mijn groenten en vlees zijn altijd biologisch. Daarnaast heb ik margarine afgezworen. Ik gebruik olijf- of kokosolie, dan wel roomboter.”

Eivissa Food
“Ik kook altijd uit kookboeken, maar geef er wel mijn eigen twist aan. Een van mijn lievelingsboeken is Eivissa Food van Kim Lenders. Hierin staan recepten van restaurants op Ibiza waaronder mijn favorieten La Paloma en Ses Boques. Bij La Paloma eet je uitsluitend biologische gerechten. Ik ben gek op de versgebakken focaccia met hummus en lamsgehakt. Geregeld maak ik iets uit Eivissa Food, zoals de met cognac afgebluste gamba’s en de kip met tijm en citroen. Gerechten zonder poespas. Net zoals mijn huidige leven, eigenlijk.

Ik heb mijn collega’s uitgenodigd bij mij thuis op Ibiza. Daar heb ik alle tijd en ruimte om uitgebreid voor ze te koken. Wat we dan eten? Bijvoorbeeld ’s ochtends havermout met munt, kaneel, maple syrup en vijgen. Voor de lunch een rucolasalade met geitenkaas, biet en geroosterde nootjes. We dineren met citroen-basilicumkip uit de oven. De citroenen pluk ik, net zoals de vijgen, uit mijn eigen tuin. Salade bij de kip, groot mes erin en gáán.”

Filed Under: Human Interest

Vorige artikel
Advocaat & Reizen: glitter en glamour in Abu Dhabi
Volgende artikel
Suzanne van Bunnik over haar eerste pleidooi: een winterjas met grote bontkraag

Primary Sidebar

Topvacatures

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Ex-advocaat uit Limburg krijgt schrapping na achterlaten cliënten

  • Nieuwe Uitdaging bij… Stijl, Evers Soerjatin en NautaDutilh

  • Het Bevolkingsonderzoek datalek: waarom schade zo moeilijk aantoonbaar is

  • Column – Je werktijd is waardeloos

  • Advocaten overspoeld met vragen na nieuw EU-VS handelsakkoord

Recente berichten

  • Nederlandse overnamemarkt laat lichte groei zien ondanks economische onzekerheden
  • Nieuwe Uitdaging bij… Stijl, Evers Soerjatin en NautaDutilh
  • Het Bevolkingsonderzoek datalek: waarom schade zo moeilijk aantoonbaar is
  • Column – Je werktijd is waardeloos
  • Eerste Legal Rebel Awards uitgereikt tijdens SAIL Amsterdam

Recente reacties

    Archieven

    • augustus 2025
    • juli 2025
    • juni 2025
    • mei 2025
    • april 2025
    • maart 2025
    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • maart 2024
    • februari 2024
    • januari 2024
    • december 2023
    • november 2023
    • oktober 2023
    • september 2023
    • augustus 2023
    • juli 2023
    • juni 2023
    • mei 2023
    • april 2023
    • maart 2023
    • februari 2023
    • januari 2023
    • december 2022
    • november 2022
    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augustus 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • mei 2015
    • april 2015
    • maart 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augustus 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • mei 2014
    • april 2014
    • maart 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augustus 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • mei 2013
    • april 2013
    • maart 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augustus 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • mei 2012
    • april 2012
    • maart 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augustus 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • mei 2011
    • april 2011
    • maart 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augustus 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • mei 2010
    • april 2010
    • maart 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augustus 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • mei 2009
    • april 2009
    • maart 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augustus 2008
    • juli 2008
    • juni 2008
    • mei 2008
    • april 2008
    • maart 2008
    • februari 2008
    • januari 2008
    • december 2007
    • november 2007
    • oktober 2007
    • november 2006
    • oktober 2006
    • april 2006
    • juni 2005
    • mei 2005
    • april 2005
    • februari 2005
    • april 2004

    Categorieën

    • aanbesteding & omgevingsrecht
    • Aansprakelijkheid
    • Actueel
    • Agenda
    • AI
    • AI, tech & legal
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht
    • Arbeidsrecht & sociale zekerheid
    • Bedrijfsjurist en advocaat
    • Berkely Bridge
    • Beroepsvaardigheden
    • Bestuurs(proces)recht
    • Bouwrecht
    • Buitenland
    • Burgerlijk (Proces)recht
    • Burgerlijk (Proces)recht en contracten
    • Business
    • Chemische Veiligheid
    • Column
    • Corona
    • Deals
    • Dealtalk
    • Erfrecht
    • Financieel
    • Financieel recht
    • Fiscaal
    • Fiscaal Recht
    • Gezondheidsrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Human Interest
    • Huurrecht
    • Huurrecht
    • ICT & Privacy
    • Incompany
    • insolventie en ondernemingsrecht
    • Instagram
    • Intellectueel Eigendomsrecht
    • Intellectuele Eigendomsrecht
    • Internationaal en Europees Recht
    • Interview
    • Jeugdrecht
    • Juridisch ondersteuner
    • Lexxyn Groep
    • Mediation
    • Mercedes-Benz
    • Mutsaerts
    • Nieuwe uitdaging
    • Nieuws
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Notariaat
    • Ondernemingsrecht
    • Onderwijsrecht
    • Opinie en blogs
    • Overheid Bedrijfsvoering
    • Overheid Bestuur
    • Overheid Ruimte & milieu
    • Overheid Sociaal
    • Overheid Veiligheid
    • Personen- en familierecht
    • Personen- en familierecht
    • PO Deal aanbod
    • Podcasts
    • Privacyrecht
    • schade en verzekering
    • SDU events
    • Straf (Proces)recht
    • Tuchtrecht
    • Uitgelicht
    • vacatures
    • Vastgoed- & Huurrecht
    • Veiligheid
    • Vlogs
    • Vreemdelingenrecht
    • Wagner Group
    • Wieringa
    • YER Legal

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Footer

    • Nieuws
    • Business
    • Human Interest
    • Innovatie & Tech
    • Opinie en blogs
    • Tuchtrecht
    • Gouden Zandlopers
    • Top 50 Advocatuur
    • Top 30 Notariaat
    • Advocatie Magazine
    • Vacatures
    • Partners
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    • Youtube
    • Nieuwsbrief
    • Contact en colofon
    • Meld nieuws
    • Adverteren
    • Vacature indienen

    Advocatie is een uitgave van
    Lefebvre Sdu
    Maanweg 174
    2516 AB Den Haag

    Powered by Lefebvre Sdu

    • Disclaimer
    • Privacy Statement & Cookieverklaring
    lefebvre SDU

    Het laatste nieuws van Advocatie
    twee keer per week in je mail
    ?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Aanmelden

    ×