
Wie een mening heeft over een wetsvoorstel dat mogelijk maakt dat wetten grondwettelijk worden getoetst door de rechter, mag deze nu geven. De wetswijziging is tot 29 augustus in consultatie.
Nu is het volgens artikel 120 van de Grondwet nog expliciet verboden voor rechters om een constitutionele toets los te laten op een wet. Het idee hierachter is dat het uitsluitend aan de wetgever is, en niet aan de rechter, om zeker te stellen dat wetten niet in tegenspraak zijn met de Grondwet.
Klassieke grondrechten
Als de wetswijziging wordt aangenomen, mogen rechters in de toekomst wetten toetsen aan de zogenaamde klassieke grondrechten uit hoofdstuk 1 van de Grondwet: vrijheid van meningsuiting, onderwijs en godsdienst en het discriminatieverbod. Als de rechter oordeelt dat een wettelijke bepaling in strijd is met een klassiek grondrecht uit de Grondwet, wordt de wettelijke bepaling buiten toepassing gelaten.
Daarnaast wordt in de Grondwet vastgelegd dat een beperking van een grondrecht in een redelijke verhouding staat tot het daarmee beoogde doel en niet verder gaat dan het doel van de beperking vereist. Deze bepaling richt zich tot de wetgever, het bestuur en de rechter.
Rechtspraak
De Rechtspraak schaarde zich eerder al achter de mogelijkheid tot constitutionele toetsing. De Raad wees er daarbij op dat Nederland op dit moment een uitzondering vormt binnen Europa. In alle andere Europese lidstaten kan de rechter wél toetsen aan de Grondwet.
Reageren op de wijziging van de Grondwet ter invoering van constitutionele toetsing kan hier