
De KNB heeft de handen ineen geslagen met de MfN, de Geschillencommissie, het Juridisch Loket en het Verbond van Verzekeraars. In een gezamenlijke brief vragen de organisaties om structurele maatregelen die de toegang tot het recht voor burgers en ondernemers verbeteren.
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft samen met Mediatorsfederatie Nederland (MfN), de Geschillencommissie, het Verbond van Verzekeraars en het Juridisch Loket een dringende oproep gedaan aan de commissies die de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen opstellen.
De organisaties signaleren dat veel mensen en ondernemers vastlopen bij het oplossen van juridische problemen. Gebrek aan tijdige en toegankelijke hulp leidt tot onzekerheid, stress en in sommige gevallen schrijnende situaties, zoals pijnlijk duidelijk werd tijdens de toeslagenaffaire. Volgens de ondertekenaars is goede rechtsbescherming essentieel voor het functioneren van de rechtsstaat.
Aanbevelingen
In de brief doen de organisaties verschillende aanbevelingen om rechtshulp laagdrempeliger, toegankelijker en beter georganiseerd te maken. Zo pleit de KNB ervoor dat notariële dienstverlening wordt opgenomen in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand, zodat ook mensen met een beperkte financiële draagkracht toegang krijgen tot notariële rechtshulp. De MfN vraagt om mediation op meer terreinen als volwaardige optie aan te bieden en te verankeren, zodat conflicten sneller en effectiever kunnen worden opgelost.
De Geschillencommissie benadrukt het belang van structurele borging en permanente vaststelling van de jaarlijkse subsidie, evenals een hogere overheidsbijdrage om het stelsel houdbaar te houden en versnippering van klachteninstanties tegen te gaan. Het Verbond van Verzekeraars wijst op het belang van toegankelijke verzekerde rechtshulp voor de middengroepen, met beheersbare en redelijke kosten. Het Juridisch Loket pleit voor een landelijk dekkend netwerk zodat iedereen in Nederland toegang heeft tot de juiste juridische ondersteuning.
De organisaties benadrukken dat structurele financiering van cruciale instellingen en voorzieningen noodzakelijk is. Incidentele oplossingen zijn volgens hen niet voldoende om de toegang tot het recht duurzaam te waarborgen. Zij roepen de politiek op om deze punten op te nemen in de verkiezingsprogramma’s en zo te investeren in een rechtvaardige en toegankelijke rechtsstaat.
De brief is ondertekend door Barbara van Kampen (KNB), Judith Simon-Emaus (MfN), Jacqueline Berkelaar (De Geschillencommissie), Geeke Feiter-van Heuvelen (Verbond van Verzekeraars) en Willemijn van Helden (Het Juridisch Loket).