
De Belgische justitie heeft besloten de Nederlandse advocaat Cem Polat strafrechtelijk te vervolgen wegens vermeende deelname aan de criminele organisatie rondom de beruchte Belgische crimineel Flor B. Polat staat momenteel Quincy Promes bij.
Dit blijkt uit stukken uit het procesdossier die door onder meer RTL Boulevard en De Telegraaf zijn ingezien. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie (OM) zou Polat een sleutelrol spelen binnen het netwerk. Hij zou vertrouwelijke informatie uit Nederlandse politiedossiers hebben doorgespeeld aan leden van de criminele organisatie, onder wie Flor B. Zelf ontkent Polat de beschuldigingen, maar bevestigt hij dat hij inderdaad wordt vervolgd. In het dossier wordt hij omschreven als “een van de twee überspinnen in het web” van de bende – een centrale figuur die ervoor gezorgd zou hebben dat de organisatie ongestoord kon doorgaan met haar activiteiten.
De zaak is onderdeel van een groot Belgisch proces waarin dertig verdachten terechtstaan voor de import van zeker 16.000 kilo cocaïne naar België. Flor B. en een voormalig majoor van de Braziliaanse militaire politie worden als hoofdverdachten beschouwd. Tegen Polat wordt onder meer ingebracht dat hij tot drie keer toe kopieën van Nederlandse processen-verbaal aan Flor B. heeft verstrekt.
Ontsleutelde berichten als bewijs
De verdenkingen tegen Polat kwamen aan het licht nadat de Belgische politie toegang kreeg tot versleutelde PGP-berichten en Sky ECC-accounts. Hieruit zou blijken dat Polat in direct contact stond met leden van de organisatie en informatie doorspeelde. In de groep werd zelfs gesproken over “onze Polat”, waarmee zijn verbondenheid met het netwerk wordt benadrukt.
Het Nederlandse OM zou op de hoogte zijn geweest van Polats communicatie via SKY-accounts. Polat stelt zelf dat hij altijd binnen de kaders van de Nederlandse wet heeft gehandeld en dat zijn werkwijze volgens Nederlands recht is toegestaan—iets wat volgens de Belgische justitie juist strafbaar is in België.
Polat laat weten volledig volgens de wet te hebben gehandeld en benadrukt dat hij nooit als raadsman in België optrad. Wel noemt hij het “merkwaardig” dat de Belgische justitie überhaupt tot vervolging is overgegaan.
De deken van de Orde van Advocaten Midden-Nederland deed onderzoek naar Polat, maar zag geen aanleiding voor vervolgstappen. Het onderzoek werd zonder gevolg gesloten, maar de zaak wordt nauwlettend gevolgd.
Polats verdediging stelt dat het doorspelen van informatie aan derden in Nederland is toegestaan als het in het belang is van de cliënt; Belgische regels zijn op dit punt strenger.
Achtergrond
Flor B. geldt als een van de grootste drugscriminelen van België en is onder meer in verband gebracht met een geplande ontvoering van de Belgische minister van Justitie. De berichtgeving in het dossier laat zien dat binnen de criminele groepering schokkend over advocaten werd gesproken. Overige advocaten kwamen overigens al eerder onder vuur te liggen vanwege soortgelijke verdenkingen, onder wie drie advocaten uit de kring rond Ridouan Taghi.
De zaak-Promes, waarbij Polat als advocaat is betrokken, staat volgens het OM los van de huidige vervolging. Wel werpt deze ontwikkeling opnieuw een schaduw over de verdediging van de profvoetballer, die zelf ook onderwerp is van rechtszaken vanwege drugshandel.
Stand van zaken
Het Belgische Federaal Parket heeft vooralsnog niet op vragen gereageerd. Polat zegt de zaak met vertrouwen tegemoet te zien en verwijst naar de beslissing van de Nederlandse deken en het gesloten onderzoek in zijn voordeel.