
Latisha Nunumete doet aan ‘gewichtheffen voor gevorderden’: olympisch gewichtheffen. Dit doet ze niet enkel voor de lol of als hobby: “Ik wil me als olympisch gewichtheffer kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap.”
Toen Latisha Nunumete nog thuis woonde, turnde ze op hoog niveau. Deze achtergrond bleek de ideale basis te zijn voor de sport die later haar passie zou worden: gewichtheffen. “Om goed te kunnen turnen, is veel mobiliteit en discipline vereist en moet je weten hoe belangrijk techniek is. Hetzelfde geldt voor gewichtheffen.”
Als tiener had ze samen met haar vader, die crossfittrainer is, veel gecrossfit. Daarbij combineerde ze atletiek, gymnastiek en gewichtheffen in haar trainingen. Toen ze het huis uitging, veranderde ze van sportschool. Bij CrossFit Amersfoort ging ze behalve crossfitten ook andere lesjes doen. Gaandeweg ontdekte ze wat haar het best lag. “Yoga vond ik leuk, maar meer als iets voor ná het sporten – lekker stretchen. Bij crossfitten sloeg ik het hardlopen het liefst over. Het onderdeel gewichtheffen vond ik eigenlijk altijd al het leukst. Toen ik in Amersfoort een lesje gewichtheffen had gevolgd, wist ik het zeker: hier wil ik mee verder.”
Ze had een klik met coach Marcus. Bovendien paste de sport bij haar persoonlijkheid. “Ik zocht iets om in te groeien. Als ik sport, wil ik vooruitgang zien. Bij yoga kun je op een gegeven moment een pose beter doen of langer vasthouden, maar daarvan dacht ik: is dat het nou? Met gewichtheffen kon ik écht stappen maken: steeds zwaardere gewichten en ze dan steeds soepeler liften.”
Omdat ze de techniek goed onder de knie wilde hebben, volgde ze eerst lessen in ‘gewoon’ gewichtheffen. Inmiddels zit ze al zo’n vijf jaar bij ‘gewichtheffen voor gevorderden’: olympisch gewichtheffen. Dit doet ze niet enkel voor de lol of als hobby: “Ik wil me als olympisch gewichtheffer kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap (NK).”
Snatch en clean & jerk
Bij Crossfit Amersfoort leerde ze eerst hoe ze halters op diverse manieren van de grond moest tillen. Maar sinds ze aan olympisch gewichtheffen doet, focust ze zich ‘slechts’ op twee manieren: de snatch en de clean & jerk. Bij de snatch lift ze de barbell vanaf de grond in één beweging tot boven haar hoofd. De clean & jerk gaat in twee stappen: eerst tilt ze de halter vanaf de grond tot haar schouders (clean) en daarna stoot ze de barbell boven haar hoofd (jerk). “Dit vergt kracht en veel techniek. Omdat je tegen de zwaartekracht vecht, moet je steeds het juiste momentum vinden.”
Om het NK te halen, pakte ze het serieus aan. Nunumete ging drie keer per week naar de sportschool om daar circa twee uur per keer te trainen. Ze ging met barbells in de weer en deed oefeningen om haar techniek onder de knie te krijgen en benen, schouders en core te versterken: squats, planks, stretches.
“Gewichtheffers zijn best lui”, lacht Nunumete. “Het zijn geen cardio-types. Als ze trainen, zetten ze allereerst een bankje voor zichzelf neer. Ik dacht soms: hoeveel calorieën verbrand ik nou? Ik zit bijna alleen maar. Maar als ik dan op mijn Fitbit keek, zag ik dat ik toch flink wat had verbrand. Het is een intensieve sport.”
Langere weg
Gewichtheffen is zo intensief dat ze tijdens haar zwangerschap van twee jaar terug, toch echt een stap terug moest zetten. “Vanaf twaalf werken mag je niet boven de 15 kilo tillen. Vanaf dat moment heb ik het rustiger aangedaan. Ik tilde bij de snatch geen 55, maar 45 kilo. Bij de clean & jerk ging ik van 70 naar 55.” Na haar bevalling kostte het tijd om weer op haar oude niveau te komen. Inmiddels is dat gelukt. “De weg naar het NK is langer geworden dan ik had gedacht. Maar of het nou volgend jaar of over vijf jaar is, ik zal er staan.”
Dit jaar wil ze ‘trainen, trainen en trainen’ om sterker te worden. Vanaf volgend jaar gaat ze weer meedoen aan wedstrijden. “Mijn streven is om drie keer per week te trainen. Afhankelijk van het werk en de situatie thuis werd dat soms twee keer. Om toch die drie keer te halen, heb ik een ochtendtraining ingelast. Elke woensdag train ik vóór het werk, van 6 tot 7 uur. Ik krijg er veel energie van. Het enige minpunt is dat ik de hele dag trek heb. Kom ik daarna op kantoor, dan sla ik direct een eiwitshake achterover.”
Slow motion
Net als andere gewichtheffers maakt Nunumete filmpjes van zichzelf als ze traint. Vervolgens speelt ze die in slow motion af om alleen of met haar coach te kijken hoe ze het heeft gedaan. Geregeld volgt ze ook lesjes bij andere sportscholen. “Om mezelf te verbeteren, gebruik ik zowel de feedback van Marcus als van andere coaches.” Daarnaast bekijkt ze filmpjes van gewichtheffers op Instagram en TikTok. “Ik analyseer de techniek van sporters die enigszins mijn bouw hebben, zoals de Italiaanse Giulia Imperio en Aziatische gewichtheffers. Aziatische gewichtheffers zijn heel mobiel. Dat ben ik ook. Een erfenis van mijn ouders. Mijn moeder is Indisch, mijn vader Moluks.”
Om fysiek sterker te worden, eet ze veel eiwitten, groenten, vlees en pasta. Daarnaast werkt ze aan haar mentale kracht, bijvoorbeeld door veel te visualiseren. “Volgens mijn coach moet ik naar de halter toelopen en tegen mezelf zeggen dat ik 80 kilo omhoog ga tillen. Dit lukt alleen als je er zelf in gelooft.”
Podiumplek
Als ze traint, heeft ze een beter humeur, meer energie en slaapt ze beter. “Ook als ik een zware werkweek heb, blijf ik trainen. Doe ik dat niet, dan baal ik. Sport is een uitlaatklep voor me.” Door het gewichtheffen beseft ze nog meer wat essentieel is om beter te worden als advocaat: “Je moet je fouten analyseren en openstaan voor kritiek.”
Voordat ze advocaat-stagiaire bij Van Till werd, was ze achtereenvolgens student-stagiaire en juridisch medewerkster. “In het begin durfde ik amper vragen te stellen, nu durf ik dat wel. Ook vat ik eventuele kritiek niet meer persoonlijk op en sta ik ervoor open. Na een zitting hoor ik graag van mijn patroon of een andere advocaat die mee is geweest, hoe ik het heb gedaan. Heeft een kantoorgenoot een conceptbrief van mij aangepast en vervolgens naar cliënt doorgestuurd, dan check ik altijd wat er is veranderd: iets juridisch, een stijlkwestie of iets qua argumentatie? Daar leer ik van.”
De combinatie werk, een gezin en veel trainen valt niet altijd mee. Hoe houdt ze alle ballen hoog? “Ik maak niet snel smoesjes voor mezelf om iets niet te doen. Ook zeg ik niet snel dat ik zielig ben of het zwaar heb. Zit ik erdoorheen, dan denk ik aan mijn Molukse grootouders. Zij moesten hun land verlaten en in een onbekend land een bestaan opbouwen. Zij hadden het pas écht zwaar en hebben toch carrière gemaakt. Ik zet door. Ik ga voor een podiumplek op het NK.”

Latisha Nunumete is advocaat bij Van Till Advocaten in Amsterdam. Ze behandelt arbeidsrechtelijke dossiers, vooral ontslagzaken, en buigt zich over pensioenrechtelijke kwesties. Nunumete treedt op voor werkgevers, werknemers en gepensioneerden.