
Staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken zegt blij te zijn dat een Europees verdrag de rechten van advocaten regelt. “Advocaten krijgen helaas in toenemende mate te maken met intimidatie, bedreigingen, aanvallen of inmenging in de uitoefening van hun professionele taken. Dit verdrag vormt een belangrijke stap in de bescherming van hun onafhankelijkheid.”
Foto: Ministerie van Veiligheid en Justitie
Struycken tekende het Council of Europe Convention for the Protection of the Profession of Lawyer (Advocatenverdrag) tijdens de 134e ministeriële vergadering van het Comité van Ministers van de Raad van Europa in Luxemburg. Het advocatenverdrag richt zich op het recht om het beroep van advocaat uit te oefenen en regelt de professionele rechten van advocaten, waaronder het recht op vertrouwelijke communicatie met cliënten. Daarnaast benadrukt het verdrag het belang van de vrijheid van meningsuiting en professionele discipline voor advocaten.
Lees ook: Nederlandse advocaat in buitenland moet zich aan Advocatenwet houden
Beschermende maatregelen
In het verdrag zijn ook specifieke beschermende maatregelen opgenomen voor advocaten en hun beroepsverenigingen. Zo is vastgelegd dat beroepsverenigingen zoals de Nederlandse orde van advocaten moeten kunnen functioneren als onafhankelijke, zelfbesturende organen.
Het verdrag verplicht staten om ervoor te zorgen dat advocaten hun professionele taken zonder belemmeringen kunnen uitvoeren. Deze bescherming is essentieel voor het waarborgen van een rechtvaardige rechtsstaat waarin iedereen toegang heeft tot een eerlijk proces.
Historische stap
De NOvA noemt de ondertekening van het verdrag een historische stap. “Met de ondertekening van dit verdrag op 13 mei jl. in Luxemburg onderschrijft de Nederlandse regering, samen met een groot aantal andere Europese landen, de noodzakelijke bescherming van advocaten voor een goede rechtsbedeling en de verdediging van grondrechten in de rechtsstaat. Tegelijk is het verdrag een belangrijk juridisch bindend instrument om de rechten van burgers beter te waarborgen, door advocaten in staat te stellen hun werk onafhankelijk uit te voeren.”
Volgens de orde is de noodzaak hiertoe onmiskenbaar. “De positie van advocaten staat de laatste jaren steeds meer onder druk. Intimidatie, bedreigingen, opsluiting, gedwongen verdwijningen en zelfs moord op advocaten komen voor in Europa, en in sommige landen stijgt dit zelfs. Ook in Nederland neemt het aantal advocaten dat te maken krijgt met agressie, bedreiging en/of intimidatie toe.”