
De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat een bedrag van 57 miljoen euro, dat al jarenlang geparkeerd staat bij een Rotterdamse notaris, overgemaakt moet worden naar een bankrekening op naam van Nico Parlevliet. Parlevliet moet binnen tien dagen een geldig rekeningnummer verstrekken en zich legitimeren.
Indien hij dit niet binnen de gestelde termijn doet, volgen er dwangsommen. De notaris heeft het recht om eerst 500.000 euro en vervolgens 200.000 euro per dag van de 57 miljoen af te halen, zolang Parlevliet zich niet aan het vonnis houdt. Dit proces kan doorgaan totdat het volledige bedrag aan de notaris toebehoort. Dit meldt het Leidsch Dagblad.
Contact- en locatieverbod
Naast de financiële maatregelen heeft de rechter een contact- en locatieverbod van zes maanden opgelegd aan Parlevliet en zijn zwager, Huig Plug. Dit verbod geldt voor het notariskantoor waar het geld is gestald. De twee mogen geen contact opnemen met de notaris en haar medewerkers, noch via sociale media, e-mail, post of een persoonlijk bezoek. Elke overtreding wordt bestraft met een dwangsom van 100.000 euro per incident, met een maximum van 5 miljoen euro.
Het geschil over de uitbetaling van het geld loopt al sinds 13 maart 2017 en heeft geleid tot talloze rechtszaken. In 2017 werd een bedrag van 122 miljoen euro overgemaakt naar een derdenrekening als uitkoopbedrag voor Parlevliet, die zijn functie bij een visserijbedrijf neerlegde. Parlevliet was echter ontevreden over de hoogte van het bedrag en weigerde de uitbetaling. Ook wilde hij het geld niet overmaken aan zijn vier kinderen, wat resulteerde in een reeks juridische procedures.
Zijn zoon Dirk wist via de rechter een kindsdeel van 40 miljoen euro af te dwingen, tot groot ongenoegen van zijn vader. De rechtszaken en procedures die volgden, hebben ervoor gezorgd dat van het oorspronkelijke bedrag nog slechts 57 miljoen euro resteert.
Notaris zocht oplossing
In 2022 probeerde de notaris diverse manieren om van het geld af te komen, onder meer door het over te maken naar een fonds van het ministerie van Financiën. Dit bleek niet mogelijk, en ondertussen bracht het beheer van het geld haar kosten met zich mee. Bovendien voelde de notaris zich bedreigd door Parlevliet, zijn zoon Pieter en Huig Plug, wat haar ertoe bracht naar de rechter te stappen voor een uitspraak.
Vorige week viel het vonnis. Zowel Nico Parlevliet als de notaris weigeren commentaar te geven op de zaak.