
In de rubriek ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift open access gedeeld. In deze aflevering is dat het artikel Hoorrecht in verhuiszaken; wat is de invloed van het kindgesprek? door Pam van Asperen. “Verhuizingen zijn vaak onomkeerbaar voor kinderen en kunnen langdurige gevolgen hebben. Het recht om gehoord te worden is mede daarom cruciaal.”
Verhuizingen van ouders na een scheiding kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor minderjarigen. De uitkomst van een verhuiszaak is doorgaans beperkt tot een definitieve toewijzing of afwijzing, zonder ruimte voor een middenweg. Voor kinderen is een verhuizing vaak een onomkeerbare situatie die hun leven langdurig kan beïnvloeden. Het recht om gehoord te worden speelt mede hierom een belangrijke rol in deze situaties.
De auteur zegt hier zelf over: “Verhuizingen zijn vaak onomkeerbaar voor kinderen en kunnen langdurige gevolgen hebben. Het recht om gehoord te worden is mede daarom cruciaal. Dit hoorrecht is zowel nationaal als internationaal geregeld. In de praktijk ontbreekt uniformiteit in de toepassing van de leeftijdsgrenzen in het hoorrecht in verhuiszaken en dit roept vragen op over de consistentie in de beoordeling van wie wel en wie niet wordt gehoord in verhuisprocedures.
Acceptatie
“Het artikel biedt inzicht in de toepassing van het hoorrecht van minderjarigen in verhuiszaken. Het laat de praktijk zien van de toepassing van de leeftijdsgrenzen bij het horen van kinderen, wat kan leiden tot ongelijkheid in procedures. Door te onderzoeken of en in hoeverre de mening van de minderjarige wordt meegewogen in de besluitvorming van de rechter, wordt de betrokkenheid van minderjarigen bij beslissingen die hun leven beïnvloeden versterkt en kan het de acceptatie van rechterlijke uitspraken door kinderen bevorderen.”
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.