• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

De passie van Nienke de Bruijn: detoxen met ‘spinning on steroids meets meditation’

21 juli 2025 door Patricia Jacob

Nienke de Bruijn wil het verschil maken. In de rechtszaal, op straat én in de sportschool. Al vijf jaar is ze spinninginstructrice bij ‘een ander universum’: Rocycle Studios. “Met mijn sportlessen wil ik het leven van mensen fijner te maken.”

Nienke de Bruijn komt uit een familie van powervrouwen. Haar moeder, een biologe van origine, besloot haar hart te volgen en journaliste te worden. Nog steeds reist ze voor haar verhalen de globe rond. De Bruijns oma is te zien in de documentaire The Promise die onlangs in première ging en duidelijk maakt hoe Nederland de West-Papoea’s heeft laten stikken.

Na de Indonesische onafhankelijkheid (1949) had Nederland in de Oost nog één kolonie over: het westelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea. Vanaf de jaren vijftig werd hier westerse technologie naartoe gebracht en beloofde Nederland de Papoea’s onafhankelijkheid. In 1962 werd West-Papoea echter niet onafhankelijk, maar overgedragen aan Indonesië. Sindsdien slaat Indonesië elke weerstand neer en kwamen honderdduizenden Papoea’s om het leven.

“Mijn Friese oma heeft in voormalig Nederlands-Nieuw-Guinea gewoond. Je ziet haar in de documentaire terwijl ze in haar eentje protesteert tegen het Nederlandse regime. Een demonstratie die niet zonder gevaar was.” De Bruijn vertelt dat haar opa vanwege zijn inzet voor de Papoea’s bekend stond als ‘Jungle Pimpernel’ en dat hij een boek over hen heeft geschreven: Het verdwenen volk. “Het verhaal van de Papoea’s verdient meer aandacht. Ik wil mijn opa’s boek graag verfilmen.”

Door het nest waaruit De Bruijn komt, is ze gedreven om ook het verschil te maken. Als advocaat bij bureau Brandeis verdedigt ze het demonstratierecht, de vrijheid van meningsuiting en andere grondrechten. Via verschillende bestuursfuncties, zoals bij de stichtingen DE/MO en Allemansrecht zet ze zich in voor de democratie en rechtsstaat. Sinds kort is ze hbo-docent intellectueel eigendomsrecht en helpt ze een nieuwe generatie studenten vooruit.

Ook is ze al vijf jaar spinninginstructrice bij Rocycle Studios, een sportschool met filialen in Amsterdam en andere (inter)nationale steden. “Tijdens de lockdown gaf ik online les. Toen we weer open waren, werd ik aangesproken. Een meisje vertelde dat ze zich tijdens covid eenzaam had gevoeld – thuis, alleen met haar hond – maar dat mijn video’s haar er doorheen hadden geholpen. De mooiste reactie ooit! Met mijn sportlessen wil ik het leven van mensen fijner te maken.”

Impact door spinninglessen, dus

“Bij Rocycle krijg je een soort ‘spinning on steroids meets meditation’. De meeste gyms hebben felle lichten en spiegels, waardoor sporters erg in the picture staan. Onze studio’s zijn donker; ik kan alleen de eerste twee rijen goed zien. Omdat het donker is, voelen de ‘riders’ zich vrij om helemaal los te gaan en keihard te fietsen.

Tijdens de les is muziek leidend. Ik start met een nummer van ongeveer 80 beats per minuut, daarna wordt de beat steeds sneller en leid ik de leerlingen naar een ‘peak’, waar ze langer uit het zadel staan. Vervolgens daalt het aantal beats en komt er ruimte voor mindfulness. Ik laat de leerlingen rustiger fietsen en inzoomen op hun lichaam én geest: waar sta je, hoe voel je je? Deze work-out for body and mind is een stukje selfcare.”

Hoe heb je de work-out ontdekt?

“In de stad waar ik toen studeerde, had iedereen het over Rocycle. Ik was benieuwd en ging naar de studio in Utrecht. Ik sloeg direct enorm aan op de les. ‘You can do it.’ ‘Get out of your comfort zone’. Heel Amerikaans, zulke aanmoedigingen werken erg goed bij mij. In drie kwartier werd ik ondersteboven gekeerd. Daarna ging ik trots en vol energie naar huis. Toen ik een jaar later zag dat Rocycle nieuwe instructeurs zocht, dacht ik: yes. Hoe geweldig is het om mensen samen te brengen en ze te motiveren het beste uit zichzelf te halen? Ik auditeerde en na een intensieve training van twee maanden was ik spinninginstructrice.”

De training

“Circa vier keer per week trainen en véél lesjes volgen om inspiratie op te doen. Ik werd fysiek eerst gesloopt en daarna opgebouwd. Mei 2020, net vóór de lockdown, gaf ik in Amsterdam mijn eerste les. Naast mijn studie ging ik als instructrice aan de slag in Studio De Pijp en Oost.”

Je stijl

“Ik probeer vrolijkheid en positiviteit uit te stralen en over te dragen aan de riders, ook als ik ze flink door het stof laat gaan. Iemand omschreef mijn les ooit als ‘bubbly’. Ik houd van verschillende muziekstijlen: afrobeat, house, reggaeton, Nederlandse rap – Ronnie Flex, Dio. Ik mix onbekende nummers met bekende, zoals Blinding Lights van The Weeknd. In mijn les zitten relatief veel mannen. Misschien dat zij dat Amerikaanse too much vinden? Wellicht komen ze bij mij omdat ik op een nuchtere – Nederlandse? – manier lesgeef.”

De link tussen sport en de advocatuur

“Ik houd ervan om op diverse manieren te bewegen: padellen, hardlopen, pilates, spinning. Zonder mijn sportleven zou ik mijn juridische werk niet goed kunnen doen. Als advocaat doe je veel computer- en leeswerk. Ik vind het heerlijk om af en toe in een ander universum te stappen. Spinning bij Rocycle voelt zowat als een detox van mijn advocatenleven. Ik krijg er energie van. Het is ook een vorm van therapie. Nadat je jezelf hebt uitgeput, is er tijd om bij je gevoel te komen en emoties te verwerken.”

Leermomenten

“Door het sporten weet ik dat je mind soms je grootste vijand is. Als je gelooft dat je wél meer stappen kan zetten en vertrouwt op je kracht, dan lukt dat ook.  Die instelling helpt mij als advocaat. Onze kort geding-praktijk is best groot. Soms ben ik druk bezig met andere dossiers en moet ik opeens alles uit mijn handen laten vallen voor een zitting die binnen een week of 24 uur plaatsvindt. Ik adem dan diep in en uit, ga aan de slag en vertrouw erop dat ik de belangen van de cliënt goed zal behartigen.”

Hoe vaak geef je spinningles?

“Toen ik nog studeerde tien tot twaalf lessen per week. Tegenwoordig geef ik twee keer per week les, een avond door de week en een middag in het weekend. Ik geef dan een paar lessen na elkaar. De komende periode geef ik tijdelijk geen spinningles. Ik ben namelijk net bij dezelfde sportschool gestart als instructrice reformer pilates – pilates met een apparaat.”

Hoe dat zo?

“Twee jaar geleden heb ik een soort hernia gehad. Voor mijn lichaam is het nu beter om ook minder intensieve sporten te doen. Spinning is een cardiotraining, reformer pilates draait vooral om strength: stretches, planken en lunges. De begeleiding verschilt ook. Bij spinning doe ik mee, bij pilates minder. Ik loop dan vooral rond en check of mijn leerlingen de oefeningen goed doen.”

Volle agenda

“Ik vind veel verschillende dingen leuk én krijg van uiteenlopende dingen energie. Daardoor houd ik het vol. Daarnaast is het nu eenmaal zo dat ik per se mijn steentje wil bijdragen. Soms vraag ik me af of ik wel goed bezig ben en of ik voldoende voor de wereld doe. Tegelijkertijd besef ik dat elke bijdrage aan een betere wereld helpt. Ik geloof in ‘pay it forward’, het principe dat je elke dag iets goeds doet voor een ander en daar niets voor terugverwacht. In plaats daarvan hoop je dat die persoon weer iets liefs doet voor een ander. Ik probeer dat al, bijvoorbeeld door eten te kopen voor een dakloze. Als we allemaal meedoen, creëren we een golf aan goodness en kindness.”

Over Nienke de Bruijn

Nienke de Bruijn werkt als advocaat bij bureau Brandeis in Amsterdam. Ze staat cliënten bij in geschillen op het gebied van informatierecht en verdedigt grondrechten. De Bruijn won vorig jaar de Young Talent Award, vanwege haar inzet voor een eerlijke(re) en betere democratie. Zo is ze onder meer bestuurder van DE/MO, een stichting die jongeren in Nederland wil activeren om maatschappelijk en politiek betrokken te raken. DE/MO zet hiervoor creatieve producties en multimediaprojecten in. Sinds mei 2025 is ze docent intellectueel eigendomsrecht aan The New School for Information Services. Ook is ze al vijf jaar spinningsinstructeur bij Rocycle Studios. Sinds kort geeft ze bij deze sportschool ook les in reformer pilates.

Lees ook:

Werk OM mogelijk nog weken verstoord na ICT-kwetsbaarheid

Lees meer

Klacht van JB Noord tegen kinderrechter leidt tot kritiek

Lees meer

Strafrechtadvocaat Peter Schouten: ‘Als je eruit stapt bij dreiging, kun je net zo goed je toga aan de wilgen hangen’

Lees meer
UBO-register

Wijzigingswet beperking toegang UBO-register in werking getreden

Lees meer

Tuchtrecht: What happens in mediation…

Lees meer

Vijf organisaties roepen politiek op tot structurele verbetering toegang tot het recht

Lees meer

Vertrouwen in rechtspraak stijgt weer

Lees meer

Steeds meer Vlamingen registreren schenking bij notaris

Lees meer

Filed Under: Actueel, Human Interest Tagged With: advocaat, passie

Vorige artikel
Land Rover Defender Octa: Dakar voor alledag

Primary Sidebar

Topvacatures

Advocaat-stagiair(e) Vastgoedrecht voor 32-40 uur per week Amsterdam

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • Strafrechtadvocaat Peter Schouten: ‘Als je eruit stapt bij dreiging, kun je net zo goed je toga aan de wilgen hangen’

  • Tuchtrecht: What happens in mediation…

  • De passie van Nienke de Bruijn: detoxen met ‘spinning on steroids meets meditation’

  • Werk OM mogelijk nog weken verstoord na ICT-kwetsbaarheid

Footer

  • Nieuws
  • Business
  • Human Interest
  • Innovatie & Tech
  • Opinie en blogs
  • Tuchtrecht
  • Gouden Zandlopers
  • Top 50 Advocatuur
  • Top 30 Notariaat
  • Advocatie Magazine
  • Vacatures
  • Partners
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Youtube
  • Nieuwsbrief
  • Contact en colofon
  • Meld nieuws
  • Adverteren
  • Vacature indienen

Advocatie is een uitgave van
Lefebvre Sdu
Maanweg 174
2516 AB Den Haag

Powered by Lefebvre Sdu

  • Disclaimer
  • Privacy Statement & Cookieverklaring
lefebvre SDU

Het laatste nieuws van Advocatie
twee keer per week in je mail
?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Aanmelden

×