• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Webshop
  • Contact en colofon

Advocatie

Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen

  • Actueel
    • Nieuws
    • Business
    • Tuchtrecht
    • Nieuwe uitdaging
    • Deals
    • Human Interest
    • Opinie en blogs
    • Buitenland
  • AI, tech & legal
  • Podcasts
  • De Stand
    • Advocatuur Top 50
    • Notariaat Top 30
    • Archief De Stand
  • Uitgelicht
  • Vacatures
  • Opleidingen
  • Partners
    • Howden
    • OSR
    • PO-Online

Artificial intelligence is mensenwerk

18 september 2023 door Erik Jan Bolsius

De Nederlandse CEO, de Spaanse innovatiedirecteur en de Nederlandse AI lead: alle drie zijn ze hard aan het werk om AI-toepassingen te integreren in de diensten van Sdu’s moederbedrijf Lefebvre Sarrut. En met hen vele anderen.

“Veel middelgrote of grote advocaten- en notariskantoren z­ijn actief bezig met artificial intelligence (AI). De kantoren die hun strategie aan het bepalen z­ijn bellen ons, omdat we van oudsher beschikken over hoogwaardige content en bekend staan om onze innovaties.”

Aan het woord is Sander de Groot, CEO van Sdu, over de vraag hoe het bedr­ijf AI omarmt. “De impact van AI op onze doelgroep is enorm. Generative AI is nu al goed bereikbaar en wordt met de dag slimmer. Eenvoudige documenten opstellen of een brief schr­ijven kan het al prima en de kwaliteit daarvan wordt snel beter. Onze markt is behoudend, maar we moeten snel aan de slag met deze ontwikkelingen. Afwachten is een gevaarl­ijke strategie.”

De Groot en z­ijn collega’s zitten boven op de ontwikkeling van AI in de juridische en fiscale markt. Niet alleen in Nederland, want h­ij verw­ijst gelijk naar de samenwerking met de buitenlandse collega’s van Sdu’s moederbedrijf Lefebvre Sarrut (LS), dat buiten Nederland actief is in Duitsland, België, Spanje, Frankr­ijk, Italië, Luxemburg en het Verenigd Koninkr­ijk. “Lokaal z­ijn er natuurl­ijk veel verschillen in de rechtsgebieden, maar de AI-techniek en de manier waarop je dat kan toepassen op lokale content wordt gezamenl­ijk ontwikkeld. Die techniek kun je vervolgens voeden met lokale wetten en testen in de lokale markt.”

Community

Om te voorkomen dat het wiel overal opnieuw wordt uitgevonden, heeft collega Koen Aarns een community opgezet van data scientists uit alle landen waar Lefebvre Sarrut actief is. “We komen één keer per kwartaal samen op een locatie, waar we dan echt aan een oplossing voor een gezamenl­ijk ervaren challenge werken. Die challenge wordt vooraf ingestuurd en is dan al afgestemd met de collega’s uit de business, zodat we voorkomen dat een paar slimme IT’ers aan iets technisch gaan zitten werken, waar niemand op zit te wachten. Het feit dat de techneuten die challenges zelf benoemen, maakt ook dat ze deze echt zelf willen oplossen.”

Aarns is een van de ontwikkelaars van de op AI-gebaseerde juridische zoekmachine Bluetick, die Sdu vorig jaar overnam en integreerde in Rechtsorde. Net als De Groot ziet Aarns veel heil in de samenwerking met collega’s uit andere landen. “Het is zaak dat we de snelheid verhogen waarmee we AI in onze markt brengen. In Spanje z­ijn ze heel ver, dus daar kunnen de andere landen van leren. Een van onze eerste producten is een module voor ‘vraaggestuurd zoeken’, een variant van ChatGPT die is doorontwikkeld op onze content, en met bronverw­ijzing.”

Sander de Groot vertelt waarom juist die content Sdu een vliegende start geeft bij de toepassing van AI. “We­ brengen content uit verschillende juridische domeinen b­ij elkaar en met AI versnellen we het research-proces. Dankzij­ AI hebben we betere zoekresultaten en krijg je er ook relevante andere content b­ij.” Aarns legt uit hoe dat voor vraaggestuurd zoeken gaat werken: “We zorgen dat de prompt, de zoekopdracht van een jurist, wordt verr­ijkt voordat we deze naar GPT sturen. We verrijken de prompt met passages uit commentaren, literatuur, wetgeving, en jurisprudentie waarin het antwoord kan worden gevonden. We forceren GPT om het antwoord te baseren op de content waarmee w­ij de prompt verr­ijken. Dat voorkomt dat de zoekmachine gaat hallucineren en daardoor onjuiste antwoorden geeft, wat een veel voorkomend probleem is in het normale ChatGPT.”

Juridische assistent

Aarns verw­ijst naar Spanje als voorloper op het gebied van juridische research. Collega María de la O Martinez is voor Lefebvre Sarrut op groepsniveau verantwoordel­ijk voor innovatie. Vanuit Madrid vertelt ze­ over de verschillende initiatieven binnen het bedr­ijf: “Met ons internationale innovatieteam leveren we onze oplossingen aan de verschillende landen. We z­ijn volledig gefocust op AI.”

Ze vertelt over de ‘juridische assistent’ die ontwikkeld wordt en die dit najaar in Spanje live gaat: “We kunnen nu al geautomatiseerd nieuwe rapporten en memo’s maken en contracten checken, maar met de content uit onze databases kunnen we zoveel meer doen.” Ze laat het zien op haar scherm. “Als je bijvoorbeeld iets wilt weten over de juridische consequenties van een arbeidsongeval, dan kr­ijg je sowieso de juridische wetgeving en de relevante jurisprudentie te zien. Maar met deze nieuwe assistent kr­ijg je veel meer, je kunt b­ijvoorbeeld een Q&A voor je klant laten maken, een samenvatting, of uitleg in meer begrijpelijke taal, of zelfs de argumenten voor en tegen een bepaalde juridische uitspraak.”

Waar het op neerkomt, vertelt Martinez enthousiast, is dat dit soort producten een hoop van het tijdrovende werk van juristen overneemt, dat vaak niet eens doorberekend kan worden of op waarde wordt geschat door klanten. Veel lees-, en uitzoekwerk. “ChatGPT heeft niet alt­ijd de laatste informatie en laat geen bron zien, maar door AI in te pluggen op onze bronnen weet de jurist dat de informatie klopt en kan hij­ checken waar het vandaan komt.”

Toekomstscenario’s

Met verschillende initiatieven jagen Martinez en haar collega’s innovatie aan binnen en buiten het bedr­ijf, vertelt ze enthousiast. “We willen dat alle collega’s in Lefebvre Sarrut generative AI gaan gebruiken, omdat het ons dagel­ijks werk enorm gaat verbeteren. Ons research and developmentteam heeft een eigen variant op ChatGPT beschikbaar gesteld op het intranet, die we JackGPT noemen.

Daarmee gebruiken we wel de techniek van OpenAI, maar voorkomen we dat alle informatie die we erin stoppen verdw­ijnt naar de makers achter OpenAI. We willen dat iedereen er vr­ij mee experimenteert, in alle landen waar we werken.” Dit soort experimenten doen ze ook met input van buiten. In een driedaagse hackathon in oktober van dit jaar wil Martinez zoveel mogel­ijk ideeën genereren met een mix van collega’s, studenten en de legal tech community waar ze mee samenwerken. “We hebben ze uitgedaagd op drie thema’s: kennisdelen, toegang tot het recht en de juridische assistent. Goede ideeën gaan we ook echt bouwen en implementeren.”

Een ander project waar Martinez veel van verwacht, is het formeren van een groep collega’s van trendwatchers (‘foresighters’), die toekomstscenario’s gaan onderzoeken. “Welke industrieën inspireren ons, wat kunnen we daarvan leren, welke ideeën kunnen we daaruit halen? Door die te analyseren leren we anders te denken en gaan we andere vragen stellen over waar het heengaat met de ontwikkeling van AI en de technieken die daaruit voortvloeien voor onze markt.” Essentieel in een zo snel ontwikkelende industrie, voegt Martinez eraan toe.

Ander businessmodel

Waar de markt zich naartoe beweegt onder invloed van AI weet niemand precies, maar Sdu’s CEO Sander de Groot kan wel met zekerheid zeggen dat AI geen hype is en dat het de advocatuur echt snel verandert. “Er komt een ander businessmodel, waarbij­ klanten een groter deel zelf kunnen doen. Iedereen is het erover eens dat het standaardwerk minder wordt, maar het analyseren en uitwerken van oplossingen bl­ijft. Dat zijn misschien minder uren, maar er zit wel meer diepgang in. De kennis van het recht is ook nodig om AI-modellen te trainen. Er zullen nieuwe functies en beroepen ontstaan, want hoe slimmer je zo’n tool bevraagt, hoe beter de uitkomsten z­ijn. Als jurist ben je talig, je kunt de juiste vragen stellen en daarmee die tools sneller aan de praat kr­ijgen.”

Collega Koen Aarns vult de CEO aan door te benoemen dat de waarde en de risico’s van AI inmiddels ook wel duidelijk z­ijn. “Je moet de techniek zo inzetten dat de uitkomsten van juridische research echt kloppen. Daar gaat het nog steeds weleens mis, dat lees je dan uitgebreid in de media. Goede content is daar essentieel b­ij, en wanneer data scientists intensief samenwerken met juristen, genereer je bruikbare inzichten en antwoorden uit die content. Vol vertrouwen: “Van oudsher hebben w­e waardevolle content en een goed begrip van onze klanten. Nu we ook de juiste AI-kennis in huis hebben, kunnen we precies ontwikkelen wat nodig is.”

Dit artikel is gepubliceerd in het nieuwe Advocatie Magazine. Klik op de cover om het magazine te openen of ga naar de Magazine-pagina. Hier kunt u ook een gratis abonnement aanvragen.

Cel geëist voor belastingfraude door ‘juridisch adviseurs’

Lees meer

NRC: OM blokkeert overdracht dossiers gearresteerde advocaat Shukrula

Lees meer

Notariskantoren en belastingadviseurs kunnen nu nabestaandenmachtiging aanvragen

Lees meer

De passie van Latisha Nunumete: vechten tegen de zwaartekracht

Lees meer

Man veroordeeld tot gevangenisstraf voor mishandeling van advocaat

Lees meer

Advocaat geschorst na verdenking van ontvoering kinderen Dalfsen

Lees meer

Filed Under: Nieuws

Vorige artikel
Commissie NOvA beoordeelt rechtsstatelijkheid verkiezingsprogramma's
Volgende artikel
Wielrennende advocaten slepen hondeigenaar voor de rechter na valpartij in de Amstel

Primary Sidebar

Topvacatures

Advocaat medewerker Familierecht Den Haag

Advocaat ondernemingsrecht Veldhoven

Meer vacatures

OverFusies

Magazine

Magazine

Best gelezen

  • De passie van Latisha Nunumete: vechten tegen de zwaartekracht

  • ‘Waardeloze’ dwangsom laat burgers met lege handen achter

  • Uitgelicht – ‘Hoorrecht in verhuiszaken; wat is de invloed van het kindgesprek?’

  • Ex-medewerkers beschuldigen Knoops’ Advocaten van schrikbewind

  • Man veroordeeld tot gevangenisstraf voor mishandeling van advocaat

Footer

  • Nieuws
  • Business
  • Human Interest
  • Innovatie & Tech
  • Opinie en blogs
  • Tuchtrecht
  • Gouden Zandlopers
  • Top 50 Advocatuur
  • Top 30 Notariaat
  • Advocatie Magazine
  • Vacatures
  • Partners
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Youtube
  • Nieuwsbrief
  • Contact en colofon
  • Meld nieuws
  • Adverteren
  • Vacature indienen

Advocatie is een uitgave van
Sdu
Maanweg 174
2516 AB Den Haag

Powered by Sdu

  • Disclaimer
  • Privacy Statement & Cookieverklaring
SDU

Het laatste nieuws van Advocatie
twee keer per week in je mail
?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Aanmelden

×