
De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft in haar jaarverslag over 2024 een daling in het aantal nieuwe zaken gemeld. Tegelijkertijd stond het jaar in het teken van belangrijke ontwikkelingen in de rechtspraak, met bijzondere aandacht voor het evenredigheidsbeginsel en de bescherming van burgers tegen onevenredig overheidshandelen.
De Centrale Raad van Beroep (CRvB), een van de hoogste bestuursrechters van Nederland, blikt in haar jaarverslag over 2024 terug op een jaar met minder nieuwe zaken, maar met veel aandacht voor het evenredigheidsbeginsel en de bescherming van burgers tegen onevenredig overheidshandelen. In totaal ontving de CRvB 2.940 nieuwe zaken, wat een daling betekent ten opzichte van voorgaande jaren.
Het jaar 2024 werd gekenmerkt door enkele belangrijke ontwikkelingen in de rechtspraak. Zo heeft de CRvB het begrip ‘dringende reden’ bij het terugvorderen van uitkeringen verruimd. Niet alleen de gevolgen, maar ook de oorzaken van de terugvordering, zoals fouten van het bestuursorgaan, worden nu meegewogen. Hierdoor is er meer ruimte om af te zien van terugvordering als dat onevenredig uitpakt voor de burger. Ook oordeelde de Raad dat de regels voor het berekenen van het dagloon voor een WIA-uitkering deels buiten toepassing moeten blijven, omdat deze in strijd zijn met het discriminatieverbod. Dit zorgt ervoor dat mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering voortaan een eerlijkere berekening krijgen, vergelijkbaar met de WW.
Projecten uitgerold
In meerdere zaken werd regelgeving (deels) buiten toepassing gelaten omdat deze leidde tot onredelijke uitkomsten, zoals bij de verrekening van schulden bij AOW’ers en de coronasteun voor startende ondernemers. De CRvB zette daarnaast in op maatschappelijk effectieve rechtspraak. Projecten als ‘Cascade’ en de inzet van vroege regie en oplossingsgerichte rechtspraak (GOO) werden verder uitgerold, wat leidde tot kortere doorlooptijden en meer maatwerk voor rechtzoekenden.
De cijfers over 2024 laten zien dat er 3.733 zaken zijn afgehandeld en 2.421 uitspraken zijn gepubliceerd. De gemiddelde doorlooptijd varieerde van 71 tot 82 weken. Er werden 55 klachten ingediend op basis van de klachtenregeling en 19 wrakingsverzoeken. In totaal werden 119 onafhankelijke deskundigen ingezet en het aantal medewerkers bedroeg 222,5 fte.